Sztereó MagazinPhilips 65OLED903 UHD-HDR TV - Házimozi Philips módra!

Sztereó Magazin | 2018. November 02., Péntek 08:00

Az EISA díjazott idei készülékek között a Philips televíziók kiemelkedő helyet foglaltak el, ennek okán mi is leteszteltük a beépített hangprojektoros Philips 65OLED903 csúcstelevíziót.

Folytatva az elmúlt évek hagyományait a Philips idén is több új OLED televízióval lépett. A 2018-as komplett választék csúcsmodellje megérkezett szerkesztőségünkbe, így saját szemünkkel és fülünkkel meggyőződhettünk arról, hogy mit is gondol a holland/kinai gyártó a televíziózás jelenéről.

 

Már a külsejével is jelzi...

 

A 903 sorozatba tartozó 65 hüvelykes televízió már a külsejével is ellentmondást nem tűrően jelzi, hogy itt a prémium kategória egy domináns képviselőjéről van szó. A ceruzavastagságú ezüstszínű talpacskákon nyugvó tv kávái igen keskenyek, vastagságuk nem éri el az egy centimétert sem! Maga a készülékház is igen vékony, de hát ez egy OLED televíziótól már nem is meglepő. A frontfelület alsó részén, a képernyő alatt húzódik meg látványosan a termék egyik csodafegyvere, a beépített soundbar. A hangsugárzók tehát a nézők felé fordulnak, ami már első pillantásra jelzi, hogy itt egy olyan televízióról van szó, amelynél kiemelt figyelmet fordítottak a megszólalásra.

A termék az úgynevezett keret nélküli dizájnvonalba tartozik, azaz a kávák egy szintben vannak magával a képernyővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlanok. Ez pedig kifejezetten elegáns, letisztult megjelenést kölcsönöz a televíziónak.

philips903.jpg

 

Akcióban a P5 képfeldolgozó processzor!

 

A Philips 65OLED903-ba a továbbfejlesztett 2018-as 4K HDR OLED panel került, amely a korábbinál nagyobb fényerőt szavatol, amelynek így mértéke eléri az 1000 nit értéket. Ez a nagy dinamikatartományú filmek és videók reprodukálása során bír jelentőséggel, hiszen a magasabb fénysűrűségi ráta pontosabb színvisszaadást eredményez a HDR tartalmaknál is. A termék megkapta a Philips eddig dédelgetett kincsét, a P5 képfeldolgozó processzort, és ez az ami a vállalat szerint a modelljeit kiemelheti az egyre hatalmasabbra duzzadó termékóceánból.

A P5 öt komoly pillérre épül, amelyek mindegyike elengedhetetlenül szükséges a jó képminőség eléréséhez. A folyamat a forrás jel analizálásával kezdődik, hiszen a processzor ezzel indítja az érdemi munkát. Felméri a zajosodás és az elmosódottság mértékét, és ha szükséges, korrigálja az anomáliákat. Ezután következik a színreprodukció: a processzor egy hatalmas, 17 bites, azaz 2,25 milliárd árnyalatot tartalmazó adatbázisból rendeli hozzá minden egyes képkockához a megfelelő tónust, így biztosítva azt, hogy a végeredmény a lehető leginkább megfeleljen a valóságnak. Ezt követi a kontraszt analizálása, és ha szükséges, akkor az elektronika korrigálja az esetleges eltéréseket. Végül pedig a mozgásmegjelenítés kerül sorra. A P5 elemzi az egyes képkockákat, az azokon feltűnő objektumok mozgási fázisait, hogy a lehető legtisztábban tudja azokat megjeleníteni, duplikáció, akadozás és elmosódás nélkül a képernyőn. Természetesen ezek csak a legfontosabb fázisok voltak, hiszen minden egyes ilyen lépés több alfolyamatból tevődik össze.

 

calibracio.jpg

 

A P5 képfeldolgozó processzor egyik extra szolgáltatása a felbontás felskálázás. Ez ugyanis képes arra, hogy az alacsonyabb részletességű anyagok pixeleinek elemzése után, azokat kiegészítse az adatbázisában előzetesen eltárolt mintákkal. Így tehát a meglévő információtöredékek alapján próbál részletesebb képet létrehozni. A gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy ez a szolgáltatás működik, ha nem is tökéletesen. A kapott végeredmény ugyanis bár jó, de például egy Full HD forrás esetében sosem lesz olyan, mint amit egy eredetileg is 4K állomány esetén.

A processzor egyébként remek munkát végez, hiszen az esetleges zajosodást igen hatékonyan kiszűri, a tónusok megjelenítése hibátlan még az olyan kritikus tartalmaknál is, mint a bőrszín. A mozgásmegjelenítésre sem lehet panasz, ugyanis semmilyen képhibával nem találkoztunk. Ez pedig a legbiztosabb jele annak, hogy egy adott televízió jól teljesít, hiszen ez tipikusan olyan terület, aminél csak az tűnik fel, ha valamivel baj van. Amennyiben minden rendben megy, azt az ember természetesnek veszi. Az OLED képalkotási technológia itt is hozta a "kötelezőt", hiszen a feketeszint fényereje a méréseink szerint még a legnagyobb fényességi fokozaton is 0 nit maradt, ebből fakadóan a kontrasztarány pedig végtelen. A betekintési szög hibátlan, hiszen még nagyon tágra nyitott szögből nézve a kijelzőt, sem kezdtek fakulni az egyes árnyalatok. Viszont az is igaz, hogy a panelt fedő üveglap világosban hajlamos tükröződni, ami világosban egy kicsit zavaró lehet.

 

calibracio2.jpg

 

Elképesztő hangzás

 

A televízióba épített, az átlagosnál nagyobb teljesítményű hangprojektor váratlanul és szokatlanul jó megszólalást produkál. A hangerőben rengeteg a tartalék, hiszen egy átlagos méretű lakásban vagy szobában 50 százaléknál nagyobb értékre nem is lehet állítani. A basszusok megdöbbentően tisztán, szépen és energikusan robbannak ki a vékony készülékházból, a dinamika pedig kellően tág. Filmek, teát surround audiosávok mellett kipróbáltuk nagy felbontású, komoly- és könnyűzenei audio állományokkal egyaránt és azt állapítottuk meg, hogy még ezeknél is egészen szépen kijönnek a finom részletek. Talán említeni sem kell, hogy hanghibákat egyáltalán nem tapasztaltunk, tehát mindent összevetve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Philips 65OLED903 hangzás terén is abszolút a világ élvonalába tartozik.

Természetesen a készülékből nem hiányoznak az előzetesen programozott hangmódok, amelyek már elnevezésükkel is jelzik, hogy a gyártó milyen típusú tartalmak mellé szánja őket. Amennyiben valakinek ezek egyike sem nyeri el a tetszését, akkor sem kell félnie, hiszen a hangszínszabályozóval még mindig a saját igényeihez igazíthatja az arányokat.

 

oled-thumb.jpg

 

Android TV - továbbra sem hibátlan

 

A készülék az Android 7.0 Nougatra épülő Android TV smart platformra épül, amely azonban továbbra sem hibátlan. Hiába ígérik a Google mérnökei időről időre, hogy megoldják a problémákat, ez továbbra sem sikerült nekik teljes mértékben. No, katasztrófáról azért szó nincs, a készülék nem produkált fagyásokat, látványos összeomlásokat, de az sajnos tény, hogy néha kisebb belassulásokkal bizony számolni kell. És az is igaz, hogy a struktúra az alkalmazott nagyméretű, színes ábráknak köszönhetően nehezen átlátható, emiatt a kezelés nehézkes.

Az Android TV-nek van egy kétségkívül nagy előnye a rivális megoldásokkal szemben, mégpedig a hatalmas alkalmazáskínálat. A bibi csak az, hogy a nem hatékonyan dolgozó operációs rendszer miatt nagy teljesítményű, és ennél fogva drága hardverre lenne szükség az ebben rejlő potenciál maximális kihasználásához.  Ezt pedig ma egyetlen egy tv gyártó sem vállalja be, a Philips sem (Ezúttal: MediaTEK MT5891 SoC, 4 ARM Cortex-A53 mag, 2 GB RAM). Ebből fakadóan ennél a készüléknél is le kell mondani például a kiemelkedő grafikájú játékokról.

A tv rendelkezik előre telepített médialejátszó alkalmazással, amelyre az USB-mellett akár a hálózaton keresztül is eljuttathatóak a különféle file-ok. A támogatott formátumok köre kellően széles, hiszen például a zeneszámoknál az MP3 és a WMA mellett a veszteségmentesen tömörített FLAC kiterjesztésű anyagok megszólaltatása is megoldott. A képeknél a JPG mellett szóba jöhet a BMP, sőt a TIFF  is. A videóknál pedig gyakorlatilag minden fontosabb szabvánnyal (MKV, QuickTime, Xvid, ) boldogul a szoftver, és a 4K HDR állományok problémamentes megjelenítése is megoldott.

 

philips903_4.jpg

 

Ambilight

 

Gondolom el nem árulok el nagy újságot, hogy a márka exkluzív Ambilight technológiája egy ilyen csúcsmodellből egyszerűen nem hiányozhat. Így tehát e készülék körül is megjelenhet a Philips védjegyének számító fényglória, amelynél az is beállítható, hogy az éppen futó tartalomtól függően változzék dinamikusan, pillanatról pillanatra.  Ismét bebizonyosodott, hogy ez egy nagyon látványos szolgáltatás, amely komoly hozzáadott értéket jelenthet, és könnyedén egy vásárlási döntést befolyásoló tényezővé válhat.

philips eisa+designaward ok.jpg

Értékelés

 

A Philips 65OLED903-ra méltán lehet büszke a vállalat, hiszen a személyében a remek házimozi televíziót sikerült letenni az asztalra. A P5 képfeldolgozó processzor együtt az OLED panellel pazar képminőséget produkál. A beépített hangprojektor pedig a szokatlanul jó megszólalást teremt. Az Android TV rendszer mondjuk lehetne egy picit gyorsabb, de ez a Google sara, viszont ezért kárpótolhat az Ambilight technológia, amely nagyon látványossá és különlegessé teszi ezt a televíziót.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.353181 másodperc.