Sztereó MagazinSamsung MU9002 QLED TV - Egy kitűnő ívelt...

Sztereó Magazin | 2017. December 21., Csütörtök 08:00

A Samsung az idei év elején mutatta be forradalminak kikiáltott, kvantumpontos LCD technológiáját, a QLED-et, amelyre a vállalat a felső kategóriás televízióit építi.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyártó a hagyományos, LED LCD képalkotási eljárást elfelejtette volna. A Samsung MU9002 sorozat is ebbe a családba tartozik, aminek most 65 inches képátlóval rendelkező tagját vettük szemügyre közelebbről.

 

Első pillantásra

 

A termék az ívelt tévék közé tartozik, és a hajlított készülékház ezúttal is alapvetően határozza meg az összképet. A cég a tavalyi modellekhez nagyon hasonlító, Y alakú talp mellett tette le a voksát, amely fémes színezésével tökéletesen illik a mindössze másfél centiméteres széles  kereten végigfutó króm hatású élhez. A Samsung a  csatlakozókat ez esetben egy külső egységen, a tunereket, és az egyéb hardwareket is tartalmazó One Connection névre hallgató dobozkán helyezte el. A be- és kimenetek segítségével e készülékhez is egy időben csatlakoztatható asztali médialejátszó, külső hangrendszer, házimozi szett, játékkonzol vagy médiabox, hogy csak néhány példát említsünk.

 

Samsung_UE65MU9002_dizajn.jpg

 

Remek képminőség

 

A házon belül fejlesztett és gyártott, VA típusú panel képes az Ultra High Definition felbontás megjelenítésére, és támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak kezelését. Mivel innen kimaradtak a kvantumpontok, ezért a végeredmény ez utóbbi, tehát HDR filmeknél nem annyira látványos, nem annyira intenzív, mint a QLED készülékeknél. A modell megkapta a HDR konverzió technológiát, aminek hála az elektronika képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút kreálni, de az igazság az, hogy ez a funkció nem működik meggyőzően.

Samsung_UE65MU9002_hdr.jpg

Ezt leszámítva különösebb probléma nem volt a képpel. Természetesen a "tökéletes", tehát 0 candelás fekete megteremtése az alkalmazott folyadékkristályos kijelző miatt elérhetetlen álom, de a kép azért kellően kontrasztos, amit a mérések is megerősítettek: Egy videókalibrációs eszközt csatlakoztattunk a televízióhoz, amely 4421:1 értéket rögzített. Amennyiben egyébként valaki nem elégedett ezzel, még mindig aktiválhatja a dinamikus kontraszt technológiát, illetve ráerősíthet a sötét részletekre a Helyi Sötétítés funkcióval. Ideális beállítások mellett a tónusok természetesek, valósághűek, visszafogottak, hitelesek.

A betekintési szög nem a legjobb, de hát ez az ívelt LCD televíziók esetében sajnos nem újdonság. A felhősödéssel korábban sok baja volt az ilyen típusú készülékeknek, de itt ilyesmivel egyáltalán nem találkoztunk. A mozgásmegjelenítés problémamentes, de ha akadozást tapasztalnánk, még mindig bekapcsolható a Motion Plus interpolációs technológia, folyamatosabbá teszi a képet. Enyhe zajosodás megfigyelhető az alacsony felbontású tévéadásoknál, videóknál, de ez azért hatékonyan orvosolható a Zajcsökkentés aktiválásával. Mindent összevetve, ha valaki rászánja az időt, hogy a paramétereket helyesen belője, akkor a képi világ teljesen rendben van, abszolút elsőrangú.

 

Samsung_UE65MU9002_one_connectuj.jpg

 

Kezelés, extrák

 

A Samsung a kritikák ellenére továbbra is kitart a saját fejlesztésű Tizen okostévé mellett, és így értelemszerűen ez a televízió is erre a rendszerre épül. A struktúra maradt a régi, tehát a grafikus kezelőfelület továbbra is egy kicsit túlzsúfolt, de azért hamar meg lehet szokni a használatát. Mindenesetre ettől függetlenül nem ártana, ha még letisztultabb lenne, és ha legfontosabb szolgáltatásokat, kevesebb lépéssel lehetne elérni. Maga a rendszer gyors és stabil, az utasításokra megfelelő sebességgel reagál. A készülék magától értetődően szavatolja különféle webes alkalmazások letöltését és futtatását, amelynek köszönhetően például lehet online videózni mindenféle egyéb külső eszköz közbeiktatása nélkül. Rendelkezik beépített böngészővel is, ami módot ad az internetezésre. Az integrált médialejátszó szoftver sem hiányzik belőle: Így elég rádugni egy pendrive-ot, és máris lehet nézni az ezeken található filmeket, képeket, illetve hallgatni a zeneszámokat. A távirányítója kifejezetten érdekes darab, hiszen alig vannak rajta gombok. Tény, hogy rendkívül dizájnos, de az is biztos, hogy a használatot ez nem könnyíti meg....

 

Samsung_UE65MU9002_szoba.jpg

 

Beépített hangrendszer

 

A  televízióba a szokásosnál erőteljesebb, összesen 40 wattos maximális teljesítményt produkáló, 2.1 csatornás hangrendszert építettek, ami egyben azt is jelenti, hogy a készüléket saját mélysugárzóval látták el. Ennek köszönhetően a basszushangok megszólaltatása terén az átlagot felülmúlja, és a hangerőre sem lehet semmilyen panasz. A sztereó hangtérrel viszont adós maradt, és az is igaz, hogy egyes finom részleteket hajlamos háttérbe szorítani, viszont tény az is, hogy semmilyen hanghibát nem produkált.

Samsung_UE65MU9002_szembol.jpg

Konklúzió

 

A Samsung az UE65MU9002 esetében egy remek tévét tett le az asztalra. Mind a kép, mind a hangminőség teljesen rendben van, a kezeléssel sincs különösebb gond, és a kiegészítő, extra szolgáltatások is jól működnek, hozzáadott értéket jelentenek. Összességében elmondhatjuk, hogy nagyon jól sikerült a Samsung 65 hüvelykes, 4K HDR televíziója!

 

(Somfai Gábor)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.134887 másodperc.