Sztereó MagazinSamsung The Frame TV - Mint egy festmény

Sztereó Magazin | 2018. Június 15., Péntek 08:00

Világosan megfigyelhető trend, hogy a nagy TV gyártók iszonyatos energiákat mozgatnak meg annak érdekében, hogy különleges, szokatlan készülékekkel álljanak elő, mivel ez komoly szerepet játszik a márkaépítésben.

Világosan megfigyelhető trend, hogy a nagy tv gyártók iszonyatos energiákat mozgatnak meg annak érdekében, hogy különleges, szokatlan készülékekkel álljanak elő. Ezek egyrészt alkalmasak a piac további bővítésére, új vásárlók megnyerésére, másrészt pedig komoly szerepet játszanak a márkaépítésben, tehát, hogy megmutassák, hogy az adott cég mennyire innovatív, milyen erőtartalékai vannak.

A Samsung 2017 tavaszán egy ilyen különleges termékcsaláddal lepte meg a világot a The Frame televíziók személyében. E készülékek specialitása, hogy megpróbálták őket a hagyományos képekhez minél inkább hasonlatossá tenni őket, ami a dizájnban és egyes extra funkciók meglétében jelentkezik. A modellek végre megérkeztek Magyarországra is, nekünk pedig alkalmunk nyílt egy kicsit közelebbről megvizsgálni őket.

 

1.jpg

 

Egyedi formavilág 

 

Az 55 és 65 inches változatban elérhető The Frame televíziók egyik egyedülálló tulajdonsága, hogy a külső kávát úgy alakították ki, mintha az egy hagyományos képkeret lenne. Ennek köszönhetően, ha valaki felakasztja a falra, akkor gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni egy "igazi" festménytől. És ez még nem minden, hiszen a káva csupán erős mágnesekkel tapad a készülékhez, azaz egyszerűen leválasztható, és kicserélhető egy másik darabra. Külön megvásárolható hozzá fehér, világos és sötétbarna extra keret is, így ezek segítségével a felhasználónak módja nyílik rá, hogy ha bizonyos korlátok közé szorítva ugyan, de saját maga ízléséhez igazítsa a készülék külsejét.

 

10.jpg

 

Extra, hogy az alapkiszerelés része a függőleges felületekhez függőlegesen simuló konzol, amellyel a falra lehet akasztani a tévét, de akinek úgy jobban fekszik, az maradhat a jól bevált mini talpaknál is, sőt akár egy festőállvány-szerű, nagyobb kiegészítőt is vásárolhat hozzá. Más Samsung televíziókhoz hasonlóan a csatlakozókat ezúttal is egy külső dobozon, az úgynevezett One Connection Boxon helyezték el, amely egyetlen vékony, már-már láthatatlan kábellel csatlakozik magához a képernyőhöz. Ez elegáns és kényelmes megoldás, mindenképpen a termék egyik pozitívuma.

 

3.jpg

 

Kezelés 

 

A The Frame tv a cég saját fejlesztésű Tizen alapú okostévé rendszerét használja. A platform maga stabil és kellően gyors, de a magyarul is kommunikáló grafikus kezelőfelület kicsit átláthatatlan, a kezelése nehézkes - legalábbis a vetélytársakhoz képest- a felépítése olykor logikátlan. A készülék mellé járó távirányító egy kifejezetten dizájnos, karcsú, kecses darab, viszont az is tény, hogy kevés gomb található rajta, így a funkciók, szolgáltatások egy része nem érhető el a segítségével közvetlenül.

 

5.jpg

 

Művészeti mód 

 

A The Frame tv egyik további extra szolgáltatása az úgynevezett Művészeti mód. Ezt aktiválva a készüléken bekapcsol a beépített fényérzékelő és az elektronika a készülék fényerejét úgy állítja be, hogy az a lehető legjobban igazodjon a külső fényviszonyokhoz, ne üssön el a külső környezettől. Azaz ne lehessen a képén észrevenni, hogy egy televízióról van szó, amire rásegít az a speciális effekt, ami papírhatásúvá teszi a megjelenítést. E szolgáltatás része egy több száz képzőművészeti alkotást tartalmazó képtár, amelynek bármelyik eleme kiválasztható, és megjeleníthető a terméken. Magyarán tehát komoly művészeti értékkel bíró festményeket, rajzokat, fotókat, nyomatokat tölthetünk a tévére, ráadásul ezekről, a keletkezésük körülményeiről, illetve az alkotókról is lehet olvasgatni, hiszen az ehhez szükséges információk, metaadatok is helyet kaptak ebben a digitális galériában. Emellett természetesen bárki a képernyőre varázsolhatja a saját, képeit, fotóit is egyszerűen.

 

6.jpg

 

Képminőség 

 

A Samsung egyike az utolsó gyártóknak, amelyek makacsul ellenállnak az OLED térhódításának, így ez a készülék is a LED LCD képalkotási eljárásra épül. A vállalat által fejlesztett és gyártott VA panellel szerelték fel a készüléket, amelynek valós kontrasztaránya eléri a 4500:1 értéket. Az Ultra High Definition felbontású modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, viszont a maximális fényereje "csak" 400 nit, ami azt jelenti, hogy a HDR nem annyira látványos, mint amit a vállalat nagy fényerejű kvantumpontos QLED televízióinál már megszokhattunk. A tv megkapta a Samsung egyedi konverziós megoldását, amely képes a hagyományos SDR tartalmakból HDR hatásút varázsolni.

 

4.jpg

 

A termékből nem hiányzik a mozgásmegjelenítés folyamatossá tételét garantáló Auto Motion Plus interpolációs képmódosító eljárás sem, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Egyébként erre sincsen feltétlenül szükség, hiszen semmilyen anomáliát, akadozást, remegést nem tapasztaltunk még a gyors akcióknál sem. A betekintési szög jó, csak akkor jelentkezik a tónusok enyhe fakulása ha valaki túlságosan kiszorított pozícióból, fentről vagy oldalról nézi a képernyőt. Ideális beállítások mellett a színek szépek, természetesek, bár a színpontosság terén azért nem teljesít tökéletesen a modell.

 

7.jpg

 

Hangrendszer 

 

A 2.2 csatornás 40 wattos integrált hangrendszer jóval dinamikusabb, erőteljesebb megszólalást produkál, mint a legtöbb televízió, viszont az is igaz, hogy ez még mindig kevés ahhoz, hogy a több komponensből álló házimozi rendszerekkel, vagy sztereó szettekkel felvegye a versenyt. A hangzás egyszerűen nem annyira részletgazdag, telt, és tiszta, mint amit azoknál a céleszközöknél tapasztalhatunk.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.335576 másodperc.