Sztereó MagazinSHARP LV-70X500E - VILÁGELSŐ első 8K MONITOR

Sztereó Magazin | 2018. Július 21., Szombat 08:00

A SHARP az élethű képminőséget produkáló LV-70X500E TV-monitorának bemutatásával megtette az első lépést a 8K jövő felé, ezzel megcélozva mind az otthoni, mind üzleti felhasználókat.

Ez az esztendő is hoz valami újat a szórakoztató elektronika területén. A Sharp új 8K tévéje már legalább egy évtizede ott lapult a mérnökök szobájában, sőt nekem is volt szerencsém találkozni vele pár perc erejéig. Emlékszem mindenféle zsinórok lógtak ki belőle és műszerek vették körül, de 8K volt és döbbenetes hatással volt rám. Akkor még embargós volt a léte, mára viszont már valós termék, ami idén tavasztól már az üzletekben is kapható.

 

IMG_6383.JPG

 

Technika a csúcson


Lenyűgöző 33 millió (7680 x 4320) képpontjával a 8K képezi a képernyőfelbontás evolúciójának következő lépcsőfokát, mely négyszer nagyobb felbontást jelent, mint a 4K Ultra HD és tizenhatszor nagyobbat, mint a Full HD. Az extrafinom 8K felbontás 125 ppi pixelsűrűséget kínál a SHARP 70”-os (177 cm-es) képátlójú képernyőjén, melyet még egészen közelről nézve is az emberi szem számára alig kivehetőek az egyes pixelek – ennek eredményeképpen kitűnő élességet kapunk, mely igazán élethűvé varázsolja a megjelenített képeket.

 

img-technology03.jpg

 

Extra képminőség


A SHARP LV-70X500E azonban a kiemelkedő felbontásnál jóval többet kínál. A legtermészetesebb képek elérésénél két másik tényező is meghatározó, úgymint a színreprodukció és a kontraszt. A gazdag színmegjelenítésről a széles színtér gondoskodik, mely az ITU-R BT.2020 szabvány 79%-át lefedi. Egyes magas minőségű képanyagoknál, például UHD Blu-ray lemezek esetében vagy a legnagyobb streaming szolgáltatók kínálatában már találkozhatunk ezzel a megnövelt színtérrel. A valósághű és élénk képekről azonban nemcsak a megnövelt színtér, hanem a kiemelkedő kontraszt is gondoskodik, hiszen a képernyő támogatja a nagy dinamikatartományú HLG és HDR 10 tartalmak megjelenítését.

 

img-technology05.jpg

 

8K bemenetek és felkonvertálás


Az LV-70X500E nyolc HDMI bemenettel rendelkezik, ezek közül négy standard 2K/4K csatlakozó, a másik négy HDMI port pedig a párhuzamos, dupla kábeles 8K bemenet számára van fenntartva. Ezen kívül az állóképek 8K felbontásban történő megjelenítésére USB bemenet is rendelkezésre áll. Hogy a felhasználó valóban a maximumot hozhassa ki a 8K által nyújtott képminőségből, fejlett képfeldolgozó egységének köszönhetően a monitor felkonvertálja a tartalmakat 8K-ra, így nem csak egyszerűen „felfújja” a képeket egy nagyobb felbontásra, hanem láthatóan javít azok minőségén.

 

FLAMINGOK.jpg

 

Miért van szükségünk nagyobb felbontásra?


A felbontás a képernyő méret és a nézési távolság függvénye is egyben. A felbontás megnégyszerezésével a képernyő mérete ugyancsak megnégyszerezhető, méghozzá úgy, hogy mindeközben ugyanolyan távolságról nézve ugyanazt az élességet produkálja. A 8K technológiának köszönhetően a jövőben lehetőség nyílik egyre nagyobb méretű otthoni tévék kifejlesztésére anélkül, hogy ez a képminőség rovására menne. A Full HD és 4K szabványok elterjedésével már jelenleg is megfigyelhető az egyre nagyobb TV-k és monitorok népszerűsége a piacon, a 8K megjelenésével pedig ez a trend még tovább folytatódhat, és a jövőben akár a sci-fi filmeket idéző, teljes falakat betöltő képernyőkkel is találkozhatunk.

 

img-technology01.jpg

 

Túl a szórakozáson


A 8K-ban rejlő lehetőségek egyértelműek a szórakoztató tartalmak terén: A sportközvetítések és dokumentumfilmek nézőjeként szinte testközelből tapasztalhatjuk meg a képernyőn látottakat, a filmek és játékok esetében pedig akár a történet és az akciók résztvevőjének érezhetjük magunkat. Azonban a szórakozáson túl számos felhasználási terület profitálhat a 8K felbontásból: A film- és fotóművészek a legapróbb részletekbe menően tekinthetik meg munkáikat, és módosíthatják azokat, az orvosi képdiagnosztikánál pedig még nagyobb jelentőséggel bír a részletgazdag megjelenítés, pontosabb diagnózist lehetővé téve.

 

sharp-lv-70x500e-tv-8k-silver.jpg

 

Tesztelés


Az Eisa Home Theater Display & Video szakértői csoportja Duisburgban, az HiFi Test nevű lap tesztlaborjában június közepén tesztelte a Sharp világelső 8K monitorját, amelyen a Sztereó magazin szerkesztője is részt vett. A tesztprocedúra előtt Sacha Lange a Sharp kereskedelmi igazgatgatója és elnökhelyettese összegezte a termék technikai tudását, majd mérések következtek, melyek igazolták a gyári adatokat.

A teszt során megállapítást nyert a 8K felbontás vitathatatlan előnye, amely elsősorban a képfelbontásban volt tetten érhető, ami észbontóan részletezett, ugyanakkor az is megállapításra került, hogy van még dolguk a fejlesztő mérnököknek, mert dacára a termék újszerűségének, számos szolgáltatásban, mindenekelőtt a képminőségben és a képkontraszt vonatkozásában akad még javítanivaló.

 

img-technology04.png

 

Összegzés


A Sharp LV-70X500E monitora ugyan tévének néz ki, de valójában mégsem az. A gyártó elmondása szerint, a Sharp meg akart jelenni a piacon ezzel a termékkel, amely a világon elsőként produkál 8K felbontást, és alternatívát kínál a nagyon igényes vásárlók számára, hogy a nagyfelbontású tartalmakat felbontásban, a saját magul által megválasztott forrásból láthassák. Egy dolog kétségtelen, a Sharp ezzel a húzással mindenkit megelőzött, ezzel világ első lett. Nem kérdés, hogy pár hónapon belül máris követőre talál, és azon sem lennénk meglepve, ha már az őszi iFA alkalmával valamelyik gyártó ugyancsak előállna a maga 8K paneljével.

A SHARP LV-70X500E monitor kezdődően már kapható Európában, 11 999 eurós ajánlott kiskereskedelmi áron, és biztosak vagyunk benne, hogy van vevő rá!

 

Soltész Rezső

 

www.sharp.com

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.552684 másodperc.