Sztereó MagazinSONY KD-55XE9005 - Okos és erős

Sztereó Magazin | 2018. Április 05., Csütörtök 09:00

A Sony új XE-9005 sorozatába tartozó televíziók elegáns dizájnnal ötvözik a magas minőségű 4K UHD és HDR kompatibilitást. A készülékek négy különböző méretben kaphatók, tesztünkben a 139 cm-es 55”-os képátlójú TV-t vettük górcső alá.

Ha a KD-55XE9005-öt oldalról szemléljük, szinte alig hinnénk el, hogy egy ilyen vékony kivitelű házban egy teljesképernyős LED háttérvilágítás lapul a folyadékkristályos képernyő mögött.

A KD-55XE9005 Full LED háttérvilágítása valójában helyileg vezérelt dimming zónákkal (local dimming) rendelkezik. Az egyes dimming zónák vezérlése meglátásunk szerint rendkívül rugalmasan és intelligensen történik, az LCD vezérléssel együttműködve. A tesztelés során feltűnt, hogy a dimming zónák közötti átmenet olyan folyamatos volt, hogy a végén pontosan nem is tudtuk megállapítani, hány zónával van dolgunk. Ezen kívül az volt a benyomásunk, hogy bizonyos körülmények között (a megjelenített kép tartalmától függően) a szomszédos zónák dinamikusan együttműködtek egymással. De erről bővebben a képminőség taglalásánál ejtünk szót – egyelőre pedig vegyük sorra, mit is tud a készülék.

 

SONY KD-55XE9005 life.jpg

 

Felszereltség


A 139 cm-es Sony KD-55XE9005 egy gazdag felszereltségű okostévé furfangos, a készülék talpának hátsó kitámasztóiba rejtett kábelvezetéssel. Az új Full LED háttérvilágítás mellett egy új képprocesszor, a „4K-HDR-X1” chip is beépítésre került. TV-adások vételéhez a készülék DVB-S/S2, DVB-C és DVB-T/T2 kompatibilis dupla tunerrel rendelkezik, és természetesen támogatja az új DVB-T2 HD szabványt is, a rejtett CI+ slot pedig lehetőséget biztosít a megfelelő CI+ kártyák fogadására. A dupla DVB tunernek köszönhetően az éppen futó műsortól függetlenül lehetőségünk van a TV-adás rögzítésére az USB-n át csatlakoztatott külső merevlemezre. A készüléken összesen három USB port található, ebből az egyik USB 3.0, a másik kettő pedig USB 2.0 szabványú. A rajtuk keresztül csatlakozó adattárolók használhatók a lejátszandó médiafájlok forrásaként, a felvett műsorok tárolására vagy pedig egy másodlagos tárolóként a különböző játékalkalmazások számára.

 

Sony X9005 csatlakozok back.jpg


Mind a négy HDMI bemenet alkalmas Ultra HD tartalmak átvitelére, és támogatja a magas kontrasztot biztosító HDR technikát (HDR10), egy HDMI csatlakozó pedig ARC (Audio Return Channel) kompatibilis. A Sony televízióján a digitális mellett változatlanul megtalálható egy analóg audio kimenet is, ami használható mind fejhallgató, mind egy sztereó rendszer csatlakoztatására, analóg videobemenet pedig RCA aljzatok formájában áll rendelkezésre.
A beépített WLAN és LAN egységnek köszönhetően az 55”-os televízió képes csatlakozni a hálózathoz és az internethez, és ezzel el is érkeztünk a smart TV témaköréhez.

 

SONY KD-55XE9005 detail 01.jpg

 

Smart TV


Android alapú modern okostelevízióként a KD-55XE9005 alkalmazások bőséges tárházát nyújtja számunkra, melyekből a legutóbb használt appokat az egyes funkciós témakörökön belül automatikusan előre rendezi a rendszer. Így a leggyakrabban használt alkalmazások egy idő után előrébb kerülnek, kényelmesebb kezelést biztosítva ezzel.

SONY KD-55XE9005 menu.jpg

A legfontosabb smart TV-s funkciók közül érdemes kiemelnünk a HbbTV által elérhető videotárakat és videostreaming szolgáltatásokat, mint a YouTube, a Maxdome, az Amazon Video és a Netflix, melyek köztudottan 4K HDR tartalmakat is kínálnak.

A távkapcsolóba épített hangfelismerő rendszer segítségével akár a szavak kiejtésével is megadhatjuk a keresőszavakat az okostévének. A korábbi modellekkel összehasonlítva mind a hangfelismerő-képesség, mind a keresés pontossága érzékelhetően javult. Ha pedig okostelefonunkat szeretnénk párosítani a TV-vel, a Wi-Fi Direct, illetve a Miracast vagy pedig a beépített Chromecast funkció (Google Cast) biztosít erre lehetőséget.

 

sony-kd-55xe9005detail 02.jpg

 

Képminőség


A képbeállításokhoz a legegyszerűbb út az „Action Menu”-n keresztül vezet, mely saját nyomógombot kapott a távkapcsoló közepén. A gyárilag beállított standard módban a kép élesnek, kontrasztgazdagnak és élettel telinek tűnt, viszont a kiterjesztett színtartománynak köszönhetően kissé túlszínezett volt, amit természetesen a képmenüben tudtunk korrigálni: a részletes képbeállítások alatt ugyanis kiválasztható a színtartomány – így HDTV-hez a „Rec.709” szabvány.

A részletes képbeállításoknál bőven akad lehetőség, hogy a lelkes felhasználók és képbűvölők kitombolhassák magukat, míg a fő képmenüben áttekinthetően, egy helyen találjuk a legfontosabb alapvető beállításokat. „User” módban egy alapbeállítást kapunk, teljesen semleges képfeldolgozással.

Ahogy az a Sony-nál szokás, két különböző mozi mód (Cinema Pro és Cinema Home) közül választhatunk filmnézéshez, melyek közül a Blu-ray lemezekkel történő tesztelésnél a „Cinema Pro” beállítás bizonyult a kedvencünknek. A háttérvilágítást egyébként kikapcsolt intelligens szenzor mellett, manuálisan, „szemre” állítottuk be.

SONY KD-55XE9005 side.jpg

A Sony local dimming-je anélkül növeli meg a kép kontrasztját, hogy a világos színek kifehérednének, ennek eredményeképpen rendkívül természetes képet kapunk. Zavaró effektusokat, mint például a „blooming” vagy fényátcsorgás – mely jelenség esetében a világosabb részletek átfolynak a sötétebb zónákba – mi nem tapasztaltunk, ennélfogva a relatív nagyméretű zónák intelligens vezérlését csak dicsérni tudjuk, még akkor is, ha a 21:9-es képarányú mozifilmeknél tökéletesen mélyfekete színnel nem találkozhattunk. Természetesen fontosabb volt az, amit a fekete sávok között láthattunk, az pedig igazán meggyőzött bennünket!

 

SONY KD-55XE9005 remote.jpg

Közvetlen elérés az online tartalmakhoz: a Google Play és a Netflix külön gombot kapott a Sony távkapcsolóján, méghozzá kellően központi helyen


A Sony a HD tartalmakat igen jó hatásfokkal skálázta fel Ultra HD felbontásra, a 4K HDR X1 processzor segítségével hangsúlyozta a finom részleteket, mindeközben kellően lágyan jelenítette meg a színátmeneteket.  A KD-55XE9005 a „James Bond – Casino Royale” főcíme előtti fekete-fehér jeleneteknél bontakoztatta ki azon képességét, hogy anélkül érjen el erős kontrasztot magasabb csúcsfényerő mellett, hogy a legvilágosabb és legsötétebb képrészeknél elvesznének a részletek.

HDR módban egyébként alig 650 cd/m2 csúcsfényerőt mértünk. A Sony a HDR-es Ultra HD Blu-ray filmek („Mentőexpedíció” és „Mad Max: A harag útja”) visszaadásánál erőteljes, kifejező képekkel nyűgözött le bennünket, melyek megjelenése az előzetesen kiválasztott képmód függvényében változott.

 

SONY KD-55XE9005 life 2.jpg

 

Összegzés


A Sony KD-55XE9005 esetében egy képi megjelenítésben igazán erős televíziót kapunk. Mind a HDTV, mind a Blu-ray és HDR video formátumoknál meggyőző képminőséget produkál, mely igény szerint egyéni ízlésünkhöz igazítható. Android rendszerre épülő smart TV-s és multimédiás felszereltsége kimondottan sokoldalú, és a készülék dizájnja is visszafogottan elegáns.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.333760 másodperc.