Sztereó MagazinTCL U55C7006 - A feltörekvő kínai óriás

Sztereó Magazin | 2017. Július 19., Szerda 10:00

A kínai TCL nevét jobb ha lassan megtanulja mindenki, ugyanis a mostanra óriásivá nőtt ázsiai konszern az egyik legjelentősebb elektronikai szereplővé lépett elő globálisan is.

Kínálatukban megtalálhatóak a telefonok, tabletek, háztartási készülékek, illetve a kisebb-nagyobb kijelzők, és természetesen a televíziók is. Néhány évvel ezelőtt betörtek az európai piacra, és a termékeik innovatív mivoltát mi sem bizonyítja jobban, hogy 2017-ben már jó eséllyel pályáznak az EISA díjra is. Az egyik győzelemre esélyes modelljük, a U55C7006 típusszámú tv, amely hozzánk is eljutott.

 

Egyedi dizájn

 

A TCL-nek sikerült az, amiről sok nagynevű, nagy múltú vetélytárs csak álmodozhat mostanában. Néhány évvel ezelőtt egy olyan új dizájnvonallal léptek elő, amely nem csak életképesnek bizonyult, hanem sokan le is másolták, és másolják mind a mai napig a koncepciójukat. Ennek a lényege, hogy a hagyományosan rejtett hangrendszert egy beépített, vékony, de látható hangprojektorral helyettesítik, amely így értelemszerűen a néző felé fordul, és alapvetően határozza meg a készülék kinézetét.

tcl-digital-u55c7006-pic-1-lg 640x500.jpg

A TCL U55C7006 esetében is maradtak ennél az irányzatnál. Az integrált soundbar mellett ki kell emelni még a rendkívül keskeny, mintegy fél centiméter vastag, ezüstszalaggal borított kávákat, valamint a vékony, alig látható talpakat, amelyek markáns külsőt kölcsönöznek a televíziónak. Mindent összevetve a megjelenése méltó a megcélzott felső kategóriához. A karcsúság nem csak a kereteknél, hanem a távirányító esetében is megjelenik. A megszokottnál ugyanis jóval vékonyabb, és hosszúkásabb vezérlő periféria mellett tették le a voksukat a döntéshozók. A távvezérlő fogása még egy hölgy vagy egy gyermek számára is kényelmes, és a fontos funkciógombok sem hiányoznak róla. Fontos megjegyezni, hogy a tv súlya 18,1 kilogramm, ami azt jelenti, hogy a falra is nyugodt szívvel felakasztható. Minden szükséges interfész megtalálható rajta, azaz építettek rá három darab, UHD tartalmak továbbítására is képes HDMI 2.0, valamint egy-egy USB 3.0, USB 2.0, digitális és analóg audió, illetve Ethernet csatlakozót.

 

Kezelés, irányítás - Android TV

 

A TCL a közelmúltban kötött megállapodást a Google-vel, és csatlakozott az Android TV smart platformot használó cégek egyre gyarapodó táborához, így ebbe a készülékbe is ez a rendszer került. A nagy, színes ábrákat használó, magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület átlátható, a felépítése logikus. Minden azonnal megtalálható benne, semmit sem kell sokáig keresgélni. A sebessége kellően gyors, tehát várakozással nem kell számolni,  működése kellően stabil, váratlan, kéretlen újraindulásokat nem produkált, és fagyást sem tapasztaltunk. E téren tehát úgy tűnik, hogy valóban fejlődés tapasztalható, ugyanis az Android TV korábbi verzióinál bele-bele lehetett futni az említett, kellemetlenséget okozó hibákba.

tcl_u55c7006_4k_menue 640x500.jpg

A személyre szabhatóságon viszont nem igazán változtattak, pedig emiatt is érték kritikák a Google-t. Tehát nincs mód arra, hogy a felhasználó a saját igényei szerint rendezze el a különféle ikonokat a képernyőn, ami pedig megkönnyítené, hogy a számára fontos szolgáltatásokat azonnal elérje. Az Android TV platformon továbbra is kiemelt helyen vannak a különféle netes tartalmak, alkalmazások, online stream (például Netflix) lehetőségek. Ez persze nem meglepő, hiszen az Android TV e téren, tehát a kínálatot tekintve magasan felülmúlja a rivális megoldásokat. A televízió rendelkezik előzetesen telepített médialejátszó szoftverrel,amely a legtöbb népszerű hang, kép és videó állomány kezelését szavatolja, és még a feliratok megjelenítésére is módot ad.

 

Remek hangzás

 

Korábban esett róla szó, hogy a hagyományos hangrendszer helyett egy komplett hangprojektort építettek bele. Ezt az integrált soundbart a JBL szállította a TCL-nek,ez a név pedig már magában garancia a jó minőségre. Ennek köszönhetően a modell a megszokottnál sokkal jobb hangminőséget produkál, a megszólalás erőteljes, tiszta, dinamikus. Érdemes kiemelni, hogy a basszus hangok is a helyükön vannak, sőt, ezek a TruBass funkció bekacsolásával még inkább kiemelhetőek. A sztereó hangtér megteremtése sem ütközik akadályba, hanghibákat pedig egyáltalán nem tapasztaltunk

tcl_u55c7006_4k_uhd + soundbar 640x500.jpg

A különféle típusú tartalmakhoz, így például sportközvetítéshez, zenehallgatáshoz vagy filmnézéshez optimalizált hangprofilok innen sem hiányoznak. Bekapcsolható a virtuális térhatású hangzás, és a beszédhang kiemelés is.

 

Tiszta, erőteljes színek, 4K felbontás

 

Mivel egy felső kategóriás televízióról van szó, a TCL U55C7006 is biztosítja az Ultra High Definition, azaz 3840 x 2160 képpontos felbontás megjelenítését. Emellett elméletileg boldogul a nagy dinamikatartományú filmekkel, videókkal is, viszont ez csak korlátozottan igaz, hiszen a maximális fényereje csupán 400 cd/m2, ami azt jelenti, hogy a HDR anyagok nem lesznek olyan szépek, magukkal ragadóak, mint azon televízióknál, ahol ez az érték jóval nagyobb.

 

A TCL VA panellel felszerelt készülék a megfelelő beállítások használata esetén nagyon szép, természetes tónusokat produkál. A színek tiszták, élénkek, karakteresek, pontosak, a végeredmény kifejezetten kontrasztos. Ezt a műszeres vizsgálatok is alátámasztották, hiszen 5749:1 valós kontrasztarányt mértünk, ami igen-igen jó értéknek minősül. Akinek még ez sem elég, az aktiválhatja a Dinamikus Kontrasztarány funkciót, hiszen ez sem hiányzik a készülékből.

 

A mozgásmegjelenítés kielégítő, de nem kiemelkedő: Előfordulhat ugyanis nagyon ritkán enyhe akadozás, épp úgy,mint a zajosodás, de ez utóbbi a Zajcsökkentés névre hallgató képjavító opció bekapcsolásával sikeresen orvosolható. A betekintési szög átlagos, ugyanis ha kiszorított helyzetből, oldalról nézi valaki a képernyőt, az azt tapasztalhatja, hogy a sötétebb árnyalatok kezdenek fakulni. A felhősödést nem sikerült teljesen száműzni a panelből, hiszen a háttér világítás egyenetlen eloszlásából fakadóan jelentkező foltok itt-ott, főleg a sarkoknál, felfedezhetőek. A készülék egyébként a háromdimenziós tartalmak megjelenítését nem támogatja, ami sajnos ma már egyáltalán nem kirívó.

 

Összegzés

 

A TCL kétségkívül letette a névjegyét a U55C7006 típusjelzésű televízióval, hiszen tudásában kezdi megközelíteni az igazán nagy, első vonalbeli gyártók topmodelljeit. Biztos, hogy tudnak még fejlődni a jövőben,de az már tény, hogy például a hangminőség vagy a kezelés terén már abszolút a csúcskategóriát képviseli ez a televíziójuk is.

 

Somfai Gábor

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.122378 másodperc.