Sztereó MagazinTévés erődemonstráció: Samsung QE65Q9FN

Sztereó Magazin | 2018. November 22., Csütörtök 19:00

Nézzük mire képes a vállalat idei QLED csúcstelevíziója!

Továbbra is QLED

 

Bár lassan a legtöbb nagy piaci szereplő behódol, és beemeli az OLED technológiára épülő televíziókat a kínálatába, a Samsung továbbra is kitart és továbbra a QLED LCD eljárást favorizálja. Az álláspontjuk érthető, hiszen az elmúlt években elképesztő energiákat mozgattak meg e megoldás fejlesztése érdekében, és az is tény, hogy ezen erőfeszítések komoly sikerrel jártak.

2018-ban a vállalat több új tv szériát bemutatott, amelyek közül a csúcskategóriát a Q9F család képviseli. Ennek tagjaiba ugyanis kompromisszumok nélkül belezsúfoltak mindent, amit ma a Samsung "tud" ebben az iparágban. Szerkesztőségünkbe megérkezett a sorozat egyik, 65 hüvelykes képátlóval bíró példánya, így saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy mit gondol ma a dél-koreai konszern a televíziózás jelenéről.

 

Samsung_QE65Q9FN.jpg

 

QLED képminőség

 

 Az alkalmazott QLED technológia lényege, hogy a háttérvilágítást szolgáltató LED-ek és a folyadékkristályok között elhelyeznek egy igen vékony filmréteget, amelyeket dúsan megszórnak elképesztően kicsi, néhány nanométer átmérőjű, kristályokkal. Ennek eredményeként a polarizáció következtében széles spektrumú fény jön létre. Ez pedig igen tiszta, hibáktól mentes színárnyalatok megteremtését teszi lehetővé, mindezt  ráadásul úgy, hogy kevesebb energia felhasználásával állítható ugyanakkora fényerő. További előny, hogy még hosszú idő után sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a hagyományos fehér fénykibocsátó diódáktól, amelyek a hosszú használat során hajlamosak enyhén besárgulni. Emellett ki kell emelni azt is, hogy az QLED panelek struktúráját úgy alakították ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a zavaró becsillanás mértékét, illetve a kijelző külsejét ellátták egy speciális fényelnyelő bevonattal.

 

kep_feheregyensuly.jpg

 

A kvantumpontoknak köszönhetően a 4K HDR panel (HDR10, HDR10+, HLG szabványok támogatásával) maximális fényereje 2000 nit, ami rendkívül fontos a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése során. Hiszen ez azt jelenti, hogy még a HDR filmeknél, videóknál is igen pontos lesz a színvisszaadás. A termék megkapta a vállalat saját fejlesztésű konverziós megoldását, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Az alkalmazott saját fejlesztésű és gyártású VA típusú panel több, mint egymilliárd árnyalat megjelenítését szavatolja.

 

kep_kontrasztarany_merteke.jpg

 

Normál képmódban a modell 310 nites fényerőt produkál úgy, hogy a feketeszint mértéke 0.0666 nit. Ez pedig azt jelenti, hogy a natív kontrasztarány 4656.8:1, ami ma kimagaslóan jó eredménynek számít. A LED LCD tévéknél mind a mai napig előfordul a háttérfény egyenetlen eloszlásából fakadó felhősödés, vagy foltosodás, de itt semmi ilyesmivel nem találkoztunk. Zajosodásba bele-bele lehet futni a rossz minőségű, alacsony felbontású és bitrátájú SD videóknál és filmeknél, azonban ezen meglehetősen hatékonyan képes segíteni a zajcsökkentés.

A mozgások megjelenítése során néha megfigyelhető enyhe akadozás, döccenés, azonban ez egyszerűen orvosolható az Auto Motion Plus interpolációs eljárás aktiválásával, amely fekete és virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. A betekintési szögön sikerült valamit javítani a tavalyi modellekhez képest, de továbbra sem hibátlan e tekintetben a technológia. Oldalról nézve a kijelzőt ugyanis markánsan kezdenek fakulni, halványodni a tónusok. Muszáj megemlíteni viszont azt is, hogy bár hosszú órákon át nyüstöltük folyamatosan a készüléket, szellemképesedésre vagy beégésre utaló jeleket egyáltalán nem tapasztaltunk. Kipróbáltuk a televíziót filmekkel, sportközvetítésekkel, játékkal is, és minden "versenyszámban" remekül teljesített sötétben épp úgy, mint világosban.

 

kep_szin_abra.jpg

A színteljesítmény növelésére és pontosságának javítására bizonyos területeken, különösen a piros 50 és 75% -os telítettségi pontokat kellett utánahúznunk, de a valóságban nehéz lenne a Q9FN színpontosságát javítani azon a mértéken, amely már közel áll a referencia értékekhez.

 

Méltóságteljes dizájn

 

A készülék külseje tökéletesen passzol a tudásához, hiszen egy kifejezetten elegáns, méltóságteljes, erőt sugárzó dizájnnal sikerült előállni. A rendkívül keskeny, kevesebb, mint egy centiméter széles kávák övezte képernyő stabilan nyugszik a határozott ívű masszív fémszínű talpazaton. A vékony készülékházon nem találhatóak csatlakozók, ugyanis ezek az elektronikával, tunerekkel, és a táppal (!) együtt egy külső dobozban kaptak helyet. Ez a One Connect Box névre hallgató külső egység egyetlen vékony, hosszú kábellel kapcsolódik a megjelenítőhöz, azaz akár egy szekrénybe is el lehet dugni az összes csatlakoztatott eszközzel, tehát például Blu-ray lejátszóval, vagy játékkonzollal együtt. Ez remek és hasznos megoldás, hiszen így megkímélhetjük magunkat a termékből előkígyózó kábelrengetegtől.

Samsung_QE65Q9FN_4.jpg

Okostévé

 

A Samsung továbbra is kitart a házon belül megalkotott Tizen okostévé rendszer mellett. A korábbi verziókat sok kritika érte a sebesség és a stabilitási problémák miatt, de ezen problémák jó részét sikerült megoldani mostanra. Így már nem kell attól tartani, hogy használat közben a készülék belassul, vagy rosszabb esetben lefagy. Viszont az is tény, hogy a grafikus kezelőfelületen nem változtattak semmit, így az továbbra is túlzsúfolt, kicsit átláthatatlan, és emiatt egy kissé nehézkesen használható.

A termék mellé járó távirányító különleges darab. Alig van rajta néhány gomb, viszont rendkívül kecses, dizájnos, gyakorlatilag olyan, mint egy dísztárgy. És nem utolsó sorban alkalmas arra is, hogy rengeteg más eszközt, így például set top boxot, vagy médiaboxot vezéreljünk a segítségével. Természetesen a különféle telepíthető internetes állományok sem hiányoznak a masinából. Ezek között rengeteg az olyan app, amellyel filmek, videók, sorozatok, magazinműsorok vagy sportközvetítések streamelhetőek. Tehát az olyan applikáció, amellyel aztán tényleg kihasználhatóak egy nagy méretű televízióban rejlő lehetőségek.

 

Samsung_QE65Q9FN_8.jpg

 

A nagy extra: Az Ambient mód

 

Az idei Samsung QLED televíziókban debütált a cég egyik nagy újítása az úgynevezett Ambient mód. Ez lehetővé teszi, hogy a televízió képernyőjén a háttér mintázatával megegyező textúra jelenjen meg állóképként, ami olyan hatást kelt, mintha a készülék beleolvadna a falba, vagy a külső környezetébe. Ehhez nem kell mást tenni, mint telefonra letölteni a szükséges alkalmazást, lefényképezni a televíziót a környezetével együtt, és ezt követően az elektronika mindent automatikusan elvégez. Ráadásul mód van arra, hogy különféle információkat, például az időjárással vagy a pontos idővel kapcsolatban, megjelenítsünk ezen a felületen. Ennek köszönhetően pedig így kaphatunk egy olyan órát, amely úgy néz ki, mintha a falból nőne ki. Ez egy rendkívül látványos és egyedi újítás, az ötlet is jó, és a megvalósítás is remekül sikerült. Emellett a tv használható az úgynevezett Háttér módban is, amikor is különféle állóképek jelennek meg rajta. Ilyenkor a mobil eszközről, vagy akár a Samsung Cloud revén egy felhőalapú szolgáltatás által az internetről is eljuttathatóak rá a különféle fotók, illusztrációk, ábrák.

 

Samsung_QE65Q9FN_6.jpg

 

Mélysugárzós hangrendszer

 

A televízió 60 wattos, 4.2 csatornás integrált hangrendszere az átlagnál nagyobb teljesítményű, így a hangerőre nem lehet panasz. Ráadásul ellátták két saját mélysugárzóval is, amelynek értelemszerűen a basszus hangok telt, gazdag és tiszta megszólaltatása a feladata. Ezzel azért akadnak problémák, hiszen a rejtett kialakítás miatt a mély hangok sokszor egyszerűen elvesznek, amelynek a dinamika látja kárát. Hanghibákkal azért nem kell számolni, erről szó nincs, de az tény, hogy a megszólalás zárt, vékony, egyszerűen hiányzik belőle az a fajta életerő, amely a fotelbe nyomja az embert. Mindezek miatt azt tudjuk mondani, hogy a hangminőség terén a televízió még egy  még egy soundbarral, vagy sounplate-tel sem kelhet versenyre, hogy a több komponensből álló szettekről ne is beszéljünk.

 

Samsung_QE65Q9FN_7.jpg

 

Értékelés, vélemény

 

A Samsung a QE65Q9FN televízióval megmutatta az egész világnak, hogy van még tartalék a LED LCD képalkotási eljárásban, köszönhetően a QLED technológiának. A kép minősége remek, az óriási fényerő miatt a HDR tartalmak reprodukálása is kifogástalan. A Tizen okostévé rendszer is sokat javult, de e téren azért még lenne hova fejlődni. A hangrendszer rendben van, de csodákra azért nem képes. A dizájn kifogástalan, a televízió tényleg nagyon szép, és az új Ambient módnak köszönhetően bármelyik szoba különleges díszévé válhat.

 

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.323247 másodperc.