Sztereó MagazinThorens TD-203 analóg lemezjátszó; Túlmutat az árán

Sztereó Magazin | 2016. December 01., Csütörtök 06:00

Mindig öröm látni egy új tervezésű vinyl lemezjátszót. Íme a Thorens újdonsága, amely a vinyl szerelmeseinek jókedvét hivatott fokozni igencsak elfogadható árával.


A lemezjátszók minősége drámaian fokozódik, ha a túllépi a belépő kategória ezer Dolláros árszintjét. A Thorens ezt még fokozni tudta extra speciális hangzásával, amely túlmutat az árkategóriáján. Nem véletlenül nyerte el a bemutatója a 2016-os Sound+Image díját.

 

td203-1.jpg

 

Általános bemutató

Fekete, fehér, és piros színben rendelhető, ami már akár a Thorens védjegyének is nevezhető. A TD 203 többtengelyes karja nem megszokott ebben az árkategóriában. Ugyanígy nem megszokott az elektronikus sebesség váltás luxusa, mivel általában a szíj áthelyezésével lehet más típusokon a műveletet elvégezni. Jelen esetben a lapos meghajtó szíj a hordozó tányér körül vezetve rejtve van, és a sebesség váltást elektronikus kapcsolóval lehet átkapcsolni – igazán üdvözölhető kényeztetés. A kiemelendő tulajdonságok listáján mindenképpen meg kell említeni a többtengelyes hangkar csapágyazást, amely általában csak a magasabb árkategóriában található meg. A hagyományos csuklós csapágyas verziók két dimenzióba zárják a kart, ám ebben az esetben egy karbid lapon öt csapágy golyóval minden irányba szabad mozgást engedélyez a rendszer – természetesen az anti-skating súly szabta határok között. Ez az elrendezés sokkal szabadabb karmozgást tesz lehetővé. Szonikusan a szabad karmozgás a részletek pontos megjelenítésében jelentkezik, nem mellesleg a kar rezonanciát is jobban csillapítja. Maga a kar hengerelt alumínium cső. A jel csatlakozások – beleértve a földelést is - a plith alatt a hangkar hátsó részén találhatók. A tápcsatlakozás a bal oldalon található a bekapcsoló, és sebesség választó kapcsolók elektronikája alatt. A műanyag porvédő fedél legalábbis furcsa, mivel nem lecsukható, mikor a lemezjátszót használná, így nem is tudja csökkenteni a hangfalak által keltett rezgéseket. Tényleg csak a por távoltartása a feladata. Nem a megszokott módon támaszkodik a lábazatra, ezért mielőtt használni szeretnénk a lemezjátszót, le kell emelni, és a nagydarab műanyagnak máshol kell helyet találni a szobában. A tányér fedő sem tartozék. A parafa verzió 69 Dollár, a gumi pedig 79 Dollár többlet költséget jelent. Mi nem támogatjuk szívesen azt az ötletet, hogy ne használjunk tányér fedőt, ezért egy másik lemezjátszóról emeltünk át egyet a teszthez.

 

 

Üzembe helyezés


A setup ebben az árkategóriában vagy nagyon egyszerű, vagy rendkívül bonyolult. A Thorens üzembe helyezése egyszerű, nagy segítséget nyújt hozzá a képes kezelési útmutató, de még jobb az online elérhető színes képekkel illusztrált változat, mivel ez akár nagyítható is. Elsőként a szállítási rögzítőket kell eltávolítani (ezeket jobb biztonságosan eltárolni, mert szállításkor még szükség lehet rájuk), majd a lapos szíjat kell felhelyezni a meghajtó tányérra. Ez esetünkben elmaradt, mivel egy már beüzemelt darabbal végeztük a tesztet.

 

thorens-td-203-meghajtas.jpg

 

A hangkar végén két mozgatható súly található. A nagyobbik ezek közül a tracking, amely a tűnyomásért felelős, de van egy excentrikus furattal ellátott második, kisebb is, amit együtt kell mozgatni a nagyobbikkal a kar kiegyensúlyozásához.

 

thorens-td-203-hangkar.jpg

 

A tartozék műanyag beállítás segítő eszközzel az egyensúly beállítása egyszerű, ezt követően már csak a TP82 hangkar, és TAS257 cartridge javasolt 2,3 grammos nyomását kell belőni. Ez is könnyen ment.
Az excentrikus súlyt el lehet forgatni ha szükséges az azimuth pontos beállításához (a mi készülékünkön ez a beállítás már el volt végezve). A legvégső mozzanat az antiskating súly beállítása. Az apró súly egy szinte láthatatlan szálon lóg, amelyet ráadásul át kell vezetni egy ici-pici huzal szemen. Ehhez nem árt, ha előkészíteni az olvasó szemüveget, és felkapcsolni az asztali lámpát.

 

td-203-5.jpg

 

 

A zenei bemutató

 

Ez a lemezjátszó elég precíz ahhoz, hogy képes legyen a barázda legkisebb részleteinek kiolvasására. Ez azonnal nyilvánvalóvá vált, amikor feltettem Steely Dan szinte érintetlen „The Royal Scam” című lemezét. Dan repertoárja a magas minőségű vágással, és a Thorens feszes bemutatójával a „Sing On Stranger” zongora szólójában csúcsosodott ki. Mikor hangfalcsere után ugyanezt a lemezt feltettem, a pontosság még inkább lenyűgözött. A JBL 4429 Studio monitorokról váltottam a gyorsabb KEF Reference One hangfalra, és nagyon megérte. Nem szívesen nevezném szinte klinikainak a pontosságot, de mindenesetre elképesztett a precizitás, ahogy az apró részletek megjelentek a hangzástérben.
A basszus eléggé tömör ezen a felvételen, ezért kíváncsi lettem, hogy miként boldogul a modernebb stílussal. A The Beatles „Hey Jude” lemez vágás módja nem igényel olyan komoly mélyátvitelt. A Thorens a „The Ballad of Yohn and Yoko” felvételének lejátszásakor tökéletesen megmutatta az LP bensőséges hangulatát (a KEF hangfalakon). Maga a Hey Jude lemez egy kissé túlexponált, ám az ábrázolás mód új életet adott a zenekarnak. Ringo belépései valóságosak, a cintányér fényes, és élő, McCartney tökéletesen középen helyezkedik el a két gitár között. A basszus alacsonyra lemegy, és dallamos, pont, ahogy az kell. Ez olyan egyszerű gazdag analóg hangzás, amely még a digitális remaster fájlokban is visszaköszön. A vinyl tovább él ezekben is. Ami a részleteket illeti, jól hallhatók a pergődob mély rezgései a „Don’t Let Me Down” elején, és jól tolmácsolja McCartney jajgatásait a végén.
Meg kell említenünk, hogy a TD203 meghajtó szíjának feszessége állítható, emellett a sebesség is finom hangolható a lemezjátszó alján található apró lyukakon keresztül, bár ezekkel a beállításokkal szerintem nem lesz túl sokszor dolga a tulajdonosnak. A cartridge túlnyúlás is állítható, de mivel a tartozék már fel van szerelve a karra, azt gyárilag beállították. Dicséretet érdemel a fejszerelvény karlift megoldása, amely a kar mellett található, és segít megőrizni az értékes lemezek állapotát. Nem utolsó sorban elkerülhetővé teszi a fájdalmas tű leeresztés zajokat, amelyek a tű kézzel történő áthelyezéskor sokszor fellépnek.

 

 

Összefoglalás


A felbontásával, a könnyedségével, és a bemutató minőségével messze túlmutat az árkategóriáján. A Thorens egy remek lemezjátszót alkotott. A gazdaságosság csak az egyik érv mellette, a másik a rendkívül egyszerű üzembe helyezés. A dobozból kivéve kevés előkészítést igényel, éppen csak annyit, ami még elfogadható. Nagyon ajánlott.
( x )

 

A műszaki adatok és a forgalmazó adatai a következő oldalon találhatóak.

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg hifi_station_140x50px_logo.jpg audio_note.jpglauditeur.jpg

limar.jpg stream audio logo_150x40px.jpgACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.107143 másodperc.