Notice: Undefined index: menuid in /var/userdata/web/sztereomagazin.hu/website/www/components/navigator/navigator.php on line 155

Notice: Undefined index: new_url in /var/userdata/web/sztereomagazin.hu/website/www/components/navigator/navigator.php on line 157
Ultrasone PRO 580i - Fejhallgató mai zenékhez - sztereomagazin.hu

Sztereó MagazinUltrasone PRO 580i - Fejhallgató mai zenékhez

Sztereó Magazin | 2019. Május 21., Kedd 16:00

A német gyártó fejhallgatója zárt, fület körülölelő kialakítású készülék, amit főleg professzionális célra szántak. A felhasználók célcsoportja elsősorban a zenészek, illetve a zenével foglalkozó szakemberek...

ultrasonepro580i_1 640.jpg

 

Áttekintés

 

A fejhallgató masszív felépítésű, esztétikus megjelenésű. A dizájnt az ezüst-szürke és fekete színek jellemzik. A fejpánt erős fekete műanyag. A külső részén felül, az Ultrasone felirat, kétoldalt pedig az S-Logic Plus logó látható, mindkettő ezüst színben pompázik. A fejpánton belül 9,5 cm hosszú műbőrrel bevont szivacs található, ami viselés közben a fejen nyugszik. A fejhallgató-kagylók két oldalán egy vastag fehér-ezüst műanyag lapon, ezüst Ultrasone logó és a típus megjelölése látható. A 2,5 m hosszú kábel kicsit merev és egy oldalon vezetett. A csatlakozást egy aranyozott, 3,5 mm-es TRS dugó biztosítja, de egy lecsavarozható 6,3 mm-es TRS átalakító is található a csomagban. A dobozban egy pár ezüst színű plüss bevonatú fülpárna is lapul, ami igény esetén az eredeti fekete műbőr párnát válthatja. A plüss párnával egyébként jóval szebb a fejhallgató, de az sem mellékes, hogy puhább és kevésbé izzad bele az ember, azaz kényelmesebb az eredeti párnánál. A fejhallgató állíthatósága teljesen megfelelő. A fejpánt hossza 13 fokozatban 4-4 cm-rel állítható oldalanként. A kagylók előre 90 fokban, hátrafelé kb. 20 fokban fordíthatók el és teljesen behajthatók, amit két robosztus csukló tesz lehetővé. A füles első pillanatban kissé kemény érzetet kelt, de ezt gyorsan meg lehet szokni. A fülkagylók széles határok közötti forgathatósága a szállítást és tárolást jelentősen megkönnyíti.

 

ultrasone_pro580i_2 640.jpg

 

Alkalmazott technológiák

 

A PRO 580i fejhallgatóba 50 mm-es mylar membrános dinamikus átalakítót építettek be. A könnyű membrán jó tranziens átvitelt és határozott basszusokat tesz lehetővé. Az Ultrasone szabadalmak ennél a fejhallgatónál is alkalmazásra kerültek, tehát az S-Logic Plus és az ULE (Ultra Low Emission) technológiák is jelen vannak. Az S-Logic Plus a természetes 3D térhatást kívánja javítani. A gyártó ajánlása szerint semmilyen térhatást javító effektre nincs szükség ezen eljárás mellett. Az S-Logic Plus rendszernél a hangszórók elhelyezése decentralizált, így a sugárzott hang nem közvetlenül, hanem a fülkagylónkról ide-oda verődve tükröződik a hallójáratba. A gyártó szerint ez segít a természetes térélmény létrejöttében, így szélesebb és pontosabb lesz a térábrázolás. S-Logic Plus másik előnye, hogy ugyanazon szubjektív hangosság érzet eléréséhez kb. 40%-kal (kb. -4dB) kisebb hangnyomásra van szükség. Az ULE (Ultra Low Emission) technológia az alacsony-frekvenciás mágneses sugárzást van hivatva mérsékelni. Mágneses árnyékolóként MU fémet (nagyon magas permeabilitású nikkel-vas ötvözet) használnak, amivel mintegy 90 százalékkal képesek a káros mágneses sugárzást csökkenteni. Ennek főleg a hosszú ideig fejhallgatót viselők örülhetnek. A két technológia együttes alkalmazásásval Ultrasone az hallás-egészség megőrzésében is segít.

 

ultrasone_pro580i_3 640.jpg

 

A hang

 

A tesztet az iFi Audio kiváló Pro iDSD DAC és fejhallgató-erősítővel végeztem. Forrásként internetes zenemegosztókat (Spotify, Tidal) és audio CD-t használtam. A műbőr fülpárnát a plüssre cseréltem, ami sokkal komfortosabb érzést adott. A műbőrt nem is tettem többé vissza. A végleges hangkép csak bejáratás után alakult ki, de akkor egészen tisztességes munkát vézett a füles. Az először késsé vékony hang megkapta az erejét, helyükre kerültek a mélyek és a kezdetben karcos hang megszűnt.

 

Elsőként Khatia Bunitasvili előadásában hallgattam meg Liszt “Piano Works” című 2011-es Sony Classical kiadványáról a Mephisto keringőt. A zongora levegősen puhán szólt, térben viszonylag közel de nem kellemetlenül az arcunk előtt. A finomságok jól hallhatók, de a kalapácsok zörejei már nem. Szép zongora hang.

 

Muszorgszkij “Egy kiállítás képei” című művét Ravel hangszerelésében, Solti György vezényletével a Chicago Symphony Orchestra előadásában hallgattam meg. A hang nyílt, a mélyek határozottak és arányosak, semmiképp sem sok vagy kevés. A hegedűk kicsit vékonyan szólnak, de ez a presence többlet jól jön a mélyebb vonósoknak. Az ütősök dinamikusan szóltak.

 

Végül a “Sweet But Psycho” című, napjainkban slágerlistás számot Ava Max előadásában hallgattam meg. Az énekesnő hangja jól belesimul a zenei alapba, de mindvégig vastagon és jól hallhatóan szól. A basszus feszes, jó alapot ad. A ritmikus elemek előtérben szólnak. A szintetizátor pad-ek szélesen terülnek el a háttérben.

 

ultrasonepro580i_4 640.jpg

 

Összesítés

 

Az Ultrasone PRO 580i a közepes árkategóriába tartozó zárthátú, dinamikus fejhallgató, ennek megfelelő kivitellel és teljesítménnyel. A szürke plüss fülpárnával kifejezetten jól néz ki. A viselési komfort ugyan nem száz százalékos, de ennek ellenére gyorsan megszokható és hosszabb időn keresztül is viselhető. A jó hang bőven kárpótol bennünket ezért az apróságért. A hang nyílt, világos, tiszta, és torzításoktól mentes. A tranziens átvitel jó. A basszus mennyisége pontosan annyi, amennyi kell, nem sok és nem kevés, jól megfogott, ütős és dinamikus. Tonálisan kiegyenlített, kellően részletezett a hang. A presence tartomány jól definiált. Komolyzene hallgatásánál a hegedűk magasabb fekvésben egy leheletnyit vékonykák. Könnyűzenénél ez a jelenség nem érzékelhető. A hangtér széles. A hangszerek helyzete jól meghatározható. Mivel a fülkagylók behajthatók és kapunk hozzá egy műbőr védőtasakot, ezért a fülest akár utazásainkra is bátran magunkkal vihetjük, ráadásként az alacsony impedancia jól illeszkedik mobil eszközeinkhez. A fejhallgató bármilyen műfajhoz ajánlott, de leginkább könnyűzene hallgatásakor mutatja meg az erényeit. Megéri az árát.

 

Brindzik József

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatók!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.130294 másodperc.