Sztereó MagazinWharfedale Reva 5.0 - A legfelső fokon

Sztereó Magazin | 2018. Február 08., Csütörtök 11:00

A Wharfedale márkát kellő tisztelet övezi, hiszen az 1932-ben alapított hangfalgyártó veterán mindig is nagy név volt a HiFi és a házimozi történetében. A Wharfedale házának legújabb sarja pedig nem más, mint a Reva sorozat.

A Diamond 200-assal a Wharfedale néhány évvel ezelőtt egy kiváló hangzásminőségű és rendkívül kedvező árú hangfalsorozatot alkotott meg. A vállalat fő fejlesztőmérnöke, Peter Comeau a Diamond sorozat sikere után tovább folytatta a munkát, és újabb fejlesztésekbe fogott. A végeredmény pedig egy teljesen új hangfalsorozat: megszületett a Reva.
Noha a felsőkategóriás széria lényegét a Diamond sorozat technológiai megoldásai jelentették, a Wharfedale a Reva esetében a kidolgozás, a dobozok konstrukciója és az anyagválasztás terén még feljebbre tette a lécet.

 

Wharfedale  Reva 5.0.jpg

 

Wharfedale Reva


Surround szettünkben a méretes Reva-4 állódobozokat kombináltuk a háttérsugárzóként használt, kompakt méretekkel rendelkező Reva-1 hangfalpárral, centersugárzóként pedig a Reva-C szolgált. Aktív mélysugárzót ez a széria jelenleg nem kínál, viszont a Reva-4 basszusainak ereje egy 5.0-ás rendszerben is megállja a helyét. Minden egyes Reva modell precízen kidolgozott, lakkozásuk kifogástalan, és rendkívül rezonanciaszegény hangfalházzal büszkélkedhetnek. A hangdoboz falainak megalkotásánál Peter Comeau magas nyomás és hőmérséklet mellett összeállított kompozit anyagot alkalmazott. Az eredmény több mint egy esztétikailag kellemes megjelenésű láda: erős, alacsony rezonanciájú szerkezetet jött létre, melyben tovább csökkentek a nemkívánatos belső rezgések.

 

reva reszlet 02.jpg

 

További érdekesség a Wharfedale egyedi basszusreflex konstrukciója, ami a Diamond és Jade sorozatoknál már kiválóan bizonyított. A reflexnyílást nem a hagyományos módon oldották meg, hanem a hangfal alján helyezték el. A dobozt és a talpat rövid lábak választják el egymástól, és a kettő közötti keskeny résen tud áramlani a mélyhangszóró által megmozgatott levegő. Az eredmény pedig a mélyebb frekvenciák előnyösebb kapcsolódása a hangtérhez, valamint az, hogy a hangfalakat falhoz közel is elhelyezhetjük.

A természetes hangvisszaadást a 26 mm-es selyem dóm magassugárzók mellett a saját fejlesztésű mély- és mélyközépsugárzók teszik lehetővé, melyek membránja magas stabilitású, mégis könnyű üvegszálas anyagból készült.

 

lautsprecher_surround_wharfedale_reva.jpg

 

Labor és gyakorlat


A laboratóriumi mérések során igen alacsony torzítás és magas impulzushűség jellemezte a Reva hangfalakat – nyilvánvaló, hogy a ház kialakításába fektetett munka és szakértelem döntő szerepet játszik ebben. A free-field feltételek mellett végzett frekvenciamenet-mérésünk nem szabad, hogy megtévesszen bennünket a Reva-4 erőteljes mélyvisszaadása tekintetében, hiszen tesztszobánkban a Wharfedale 40 Hz körül is erőteljesen szólt, mégpedig páratlanul szárazon és precízen. Semmi döngés, semmi dübörgés, semmi erőlködés: a Revák valamennyi frekvencia-tartományban rendkívül gyors és könnyed dinamikát produkáltak. A Reva szett a hangzás terén ugyancsak a legmagasabb szinten teljesített: a részletes és pontos hangvisszaadásával, kiegyenlített frekvencia menetével, gyors és jól reagáló dinamikájával a Wharfedale rendszer valódi élvezetet nyújt.

 

Reva reszlet.jpg

 

Összegzés


Minőségi kidolgozásával és finoman ívelt formájával a Wharfedale Reva szett igazán kellemes látványt nyújt. Hangzás tekintetében pedig a rezonanciaszegény dobozkialakításnak, a prémium felszereltségnek, illetve a mesteri hangolásának köszönhetően a Reva hangfalak a csúcskategória felső szegmenseiben helyezkednek el. Mindezek mellett az új Wharfedale Reva szett még korrekt árral is csábít bennünket.


(Markovits Tamás)

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.113382 másodperc.