Sztereó MagazinYamaha YSP 2700 Hangprojektor - Surround varázs

Sztereó Magazin | 2017. December 11., Hétfő 09:00

12 évvel a digitális hangprojektorok első megjelenése után, amely elsőként a Yahama audio fejlesztéseként került bemutatásra, és EISA díjban is részesült, most a japán gyártó új üdvöskéjét, az YSP 2700-as hangprojektort volt szerencsénk tesztelni.

12 évvel a digitális hangprojektorok első megjelenése után, amely elsőként a Yahama audio fejlesztéseként került bemutatásra, és EISA díjban is részesült, most a japán gyártó legújabb üdvöskéjét, az YSP 2700-as hangprojektort volt szerencsénk tesztelni.

 

Yamaha YSP 2700 subbal .Jpg

 

Tartalom és működés

 

Képzeljük csak el: ülünk a szobában, előttünk jó 2,5 méterre a televízió és alatta egy soundbar. Balra tőlünk valami megszólal, de ha odanézünk nincs ott semmi, csak üres kartondobozok. Egészen álomszerű az egész, hiszen ott, ahonnan a hang jön egy megtermett hangszórónak kellene lennie. De nincs, csak előttünk a Yamaha többcsatornás soundbar-ja. Ezt a különleges hanghatást a Yamaha hangprojektor elejében elrejtett 16 darab, egyenként DSP meghajtású szélessávú hangszóró nyújtja. Az időben finoman eltolt vezérlésnek köszönhetően a hangprojektor képes a hangokat, illetve hangrészleteket horizontálisan irányítottan lesugározni. A hangvisszaverődések célirányos kihasználásával így valódi, akár 7.1-es surround hatás is létrehozható. Ennek feltétele azonban, hogy a DSP ismerje a tér akusztikai paramétereit, vagyis a rendszernek először be kell mérnie a teret. A bemérés a tartozék mikrofon segítségével teljesen automatikusan, pár percen belül megtörténik. Lehetőség van manuális utóhangolásra is, de erre a legtöbb esetben semmi szükség nincs.

 

yamaha-ysp-2700-reszlet 01.jpg

 

MusicCast

 

Az YSP -2700-as a sikeres 2500-as széria méltó utódja. Az új sorozatnál továbbfejlesztették a vezeték nélküli kapcsolattal üzemelő mélynyomót, és a hangprojektor házát is akusztikailag optimalizálták. Ennek eredménye a még jobb hangzás, mely nemcsak zenei anyagoknál mutatkozik meg egyértelműen, hanem a filmhangok szuverén, zajmentes és nagyfelbontású (akár 192kHz/24) megszólaltatása is neki köszönhető.

A Yamaha 2700-as hálózatban is remek csapatjátékos. A MusicCast multiroom rendszer alkalmazásán keresztül a szobák közötti zenemegosztás és vezérlés gond nélkül lehetséges.

 

YSP2700_lifestyle.jpg

 

Csatlakozások

 

A hangprojektor a jeleket kábelesen a három HDMI bemenete egyikén veszi, melyek digitális és analóg jeleket is fogadnak. Vezeték nélküli csatlakozáshoz AirPlay, Bluetooth és WiFi áll a rendelkezésre. A televízió HDMI-n csatlakoztatható, beleértve az ARC csatlakozást is. A készülék természetesen a legújabb formátumok mint például 4K-60p és HDCP2.2, vagyis Ultra HD anyagok fogadására is készen áll.

 

Yamaha YSP 2700 csatlakozok reszlet.jpg

 

Gyakorlatban

 

A kecses, de stabil alumínium ház ezüst és fekete színben érhető el, és a televízió alatt vagy akár a falon is elhelyezhető. A mélynyomó részt érdemes az optikailag és akusztikailag is a legmegfelelőbb helyre tenni. A rendszer elemeinek a csatlakoztatása normál esetben vezeték nélkül történik, de a subwoofer igény szerint kábelesen is ráköthető. A rendszer installálása és a bemérés percek alatt elvégezhető. Ebben segítségünkre van a könnyen áttekinthető on-screen menü. A távvezérlő nincs túlbonyolítva, a gombok magukért beszélnek.

 

yamaha-ysp-2700-hangolo mikrofon.jpg

 

A sikeres beállítások után a hangteszt igazán meggyőzően hozza az egyes hangcsatornákra küldött tesztjeleket. A soundbar méreteiből kiindulva egy nem várt, tiszta surround hangzás a jutalmunk. Igazán filmek lejátszásánál teljesedik ki a rendszer, elképesztő leképezési pontossággal és térbeliséggel adja vissza a hangokat. El sem hisszük, hogy mindez a kis Yamaha-ból szól, és nem áll valahol a fal mellett legalább öt hangfal.

ysp-2700_remote.jpg

Ajánlás

 

Az új Yamaha YSP-2700-as egyesíti a diszkrét surround hangzást, a hangvetítést és a szobák közötti zenemegosztás lehetőségét. Lenyűgöző DSP technológia, mely egy kis ráfordítással valódi házimozi élményt varázsol a nappalinkba.

 

Markovits György

 

    1 / 2  Következő >   Utolsó >>

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom

Hirdetés

 

Szponzorált linkek

 

 

Jelöljön meg egy választ

 

Együttműködő partnereink

ealogo-145x50.jpg 

ACnewlogo copy.jpg

 

Impresszum
11 Betöltés: 0.109557 másodperc.