2015 év legjobb tévéi.

Home Archívum Hírek archívum 2015 év legjobb tévéi.

A következő kérdés, hogy kinek mi, vagy inkább melyik gyártó készüléke tetszik a legjobban. Ez pedig szerencsére teljesen szubjektív, na és persze árfüggő is egyben.

Talán éppen ezért, érdemes ere a témára egy kis időt fordítani, és kiemelni a beszámolóból, a kiállításon bemutatott legjobb ULTRA HD tévéket néhány soros jellemzéssel, hogy ezzel is segítsük a választást a legújabb UHD TV felhozatalból.

 

LG 9500 UHD TV

Szupervékony panel, és szupergyors webOS 2.0

LG uf9500-front-with-infill-1118x745.jpg

 

A sort az LG 9500 UHD TV-vel nyitjuk. Ami nem csak ULTRA HD, hanem ultra vékony is, és webOS 2.0-val működik, aminek a sebessége a tavalyi évhez képest a többszörösére nőtt. De ne szaladjunk ennyire előre…

Az LG a 9500 UHD TV-nél alkalmazott 4K ULTRA HD felbontású In-Plane Switching (IPS) LCD panel amúgy is lenyűgöző képességeit képes volt tovább növelni egy rendkívül érdekes panelszerkezeti újítás hozzáadásával, amely a hangzatos Quantum Dot technológia titulust viseli. A magyar fordításban nyugodtan kvantumpontnak nevezhető Quantum Dot technológia rendkívül széles színskála megjelenítését teszi lehetővé, így ideális képreprodukciós alternatíva a 4K tartalmakhoz. A környezetbarát technológia 2-10 nanométer méretek közötti nanokristályok felhasználásával működik, ahol minden pont, különböző színt bocsát ki, méretétől függően. Azáltal, hogy egy film képsorai az LCD háttérvilágítás előtt felsorakozó kvantumpontokon keresztül jelennek meg, jelentős mértékben javul a színreprodukció és a fényerő. Az LG IPS panelének magas színhűségét és extra széles látószögét a Quantum Dot technológiával ötvözve, több mint 30 százalékkal nő a színvisszaadási ráta, szélesebb színpalettát és jobb színtelítettséget eredményezve.

BILD_LG-PRIME-UHD-TV-UF9500_1.JPG

A Quantum Dot technológiás IPS panel képi teljesítményét tovább növeli az LG True Black Control elnevezésű local dimming technológiája, mely finomítja a kontrasztot, és sötétebb, mélyebb fekete árnyalatokat hoz létre. 2015-ös újdonság még az LG Natural Color természetes színvisszaadási technológiája is, amely a lehető legkisebbre csökkenti a színreprodukciós hibákat, valamint a Contrast Optimizer kontrasztoptimalizáló, ami a színkontrasztot és a fényerőt maximalizálja. A 9500 UHD TV-be az LG beépítette a 4K képjavító videoskálázó algoritmusát is, így a készülék az SD, HD és Full HD tartalmak közel Ultra HD képminőségben való megjelenítésére is képes. Ráadásul a beépített 4K HEVC dekóder (High Efficiency Video Codec) a külső eszközök 30p és 60p 4K tartalmait egyaránt támogatja, elősegítve, hogy a televízió az Ultra HD jövőbeli átviteli szabványaival is kompatibilis legyen. A felhasználóknak a túlságosan összetett Smart TV-vel szemben növekvő frusztrációja láttán dolgozta ki az LG az ún. „Make TV Simple Again” webOS TV okos tévé platformját, amelyet idén az új webOS 2.0 követ. A webOS 2.0 egyik legnagyobb erénye a bootolási sebesség növekedése, ami átlag 60 százalékkal gyorsabb tartalomelérést tesz lehetővé, simább és zökkenőmentesebb betöltéssel. Jó példa erre, hogy amikor a felhasználó a Smart TV Home Screen képernyőjéről a YouTube alkalmazásra vált, akár 70 százalékkal is gyorsabb lehet a betöltési idő a régebbi modellekhez képest.

 

Szintén újdonság webOS 2.0 My Channels funkció, mely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kedvenc élő TV csatornáikat, vagy set-top box csatornáikat már a képernyő alján megjelenő menü-sáv (Launcher Bar) felületről elérjék. A „Quick Settings” segítségével a néző az éppen futó program megszakítása nélkül állíthatja be a TV-t, az „Input Picker” jóvoltából pedig a televízió azonnal felismeri a csatlakoztatott eszközöket, így azok rögtön használhatók. A jelentős tartalomszolgáltatókkal kötött partnerségek révén, az LG webOS 2.0 TV tulajdonosok olyan Ultra HD tartalmak és szolgáltatások óriási választékához is hozzáférhetnek, mint például az Amazon és a Netflix. A képi és okostévé szolgáltatásokon túl a hangzás terén is történt előrelépés, ugyanis a TV többcsatornás ULTRA Surround hangrendszerrel rendelkezik, amelyet a Harman/Kardon hangtechnikai szakértőivel együtt fejlesztett ki az LG. A kompakt kialakítású, átgondolt tervezésű, előre sugárzó hangszórók mély, gazdag és erőteljes hangzást nyújtanak.

 

Mindemellett a 9500 UHD TV magával ragadó külseje az LG új ULTRA Slim ultra vékony formatervezését egyesíti a CINEMA SCREEN kialakítással. A gyönyörű, vékony keret és a letisztult, elegáns megjelenés olyan impozáns egységet alkot, amelynél még a TV hátoldala is harmonikusan illeszkedik szinte bármilyen lakásberendezéshez.

 

LG 9500 UHD TV

 

KÉP

LCD panel: Ultra HD felbontású nanokristály strukturált In-Plane Switching (IPS)

képminőség-javító technológia: Quantum Dot nanokristály technológia;

True Black Control local dimming; Natural Color; Contrast Optimizer

4K felskálázás: van

 

OKOS TÉVÉ

Operációs rendszer: webOS 2.0

szolgáltatások: My Channels; Quick Settings; HEVC;

Input Picker; Amazon és Netflix 4K tartalmak elérése

 

EGYÉB

Többcsatornás ULTRA Surround hangrendszer;

ULTRA Slim dizájn

 

 

 

Panasonic CX850 UHD TV

Hat szín alapú új képjavító technológia

 

Nem mehetünk el szó nélkül a Panasonic CX850 UHD TV mellett sem, ami számos jó tulajdonsággal hívja fel magára a figyelmet. Új képjavító technológiát alkalmaztak a megépítésénél, és nagyon jó 4K képjavító, „up-scaling” technológiával működik, ami a sorozat valamennyi készülékében megtalálható.

TC_65CX850_2_NR.JPG

A CX850 sorozatot egy 65” és egy 55” képátlójú TV alkotja, melyek közül a nagyobb típus a DCI színtér szabvány 98 százalékának megjelenítésére képes, de a kisebbik is teljesíti a szabvány 90 százalékát. Mindebben nagy szerephez jut az új fejlesztésű panel, valamint a Panasonic Studio Master Drive elnevezésű képminőség-javító technológiája.

Míg a hagyományos képminőség-javító rendszerek csak a három alapszín (RGB) koordinátatengelyeire hangolva végzik a feldolgozást, a Studio Master Drive hat koordinátatengelyt használ – a három alapszín mellett még három kiegészítő szín, a cián, a magenta és a sárga (CMY) figyelembevételével. E hat szín alapján módosított fényerő biztosítja, hogy a színvisszaadás az eredetihez hű legyen, még sötét színek, gyengén megvilágított jelenetek, valamint a finom színárnyalatok esetében is.

A fekete szintek akkurátus megjelenítéséért a Local Dimming Pro technológia felel. Ez úgy szabályozza a háttérvilágítást, hogy az minden kép esetén mélyebb, nagyobb tisztaságú feketéket eredményezzen. Ugyanakkor, a Studio Master Drive színátmenet korrekciója precízen adja vissza a tónusokat a képek alulvilágított területein is. Mindez pedig láthatóvá teszi az egészen finom textúrákat és árnyékokat is.

A CX850 tévéknél alkalmazott Super Bright Panel megnövelt fényerőszintje fényes, élénk képek megjelenítését teszi lehetővé. A Panasonic Dynamic Range Remaster technológiája jóvoltából a televíziók a nagy fénysűrűség-tartományban is jobb képalkotási és megjelenítési képességekkel rendelkeznek. A felvétel közben kieső nagy fényerejű képek képi információinak visszaállításával az eredetihez közeli hűséggel reprodukálják nem csak a fényerőt, hanem az eredeti színeket is. Ennek eredményeként a CX850 sorozat gyönyörű, dinamikus képek megjelen