Audio Physic Classic 10 és Classic 20

Home Archívum Hírek archívum Audio Physic Classic 10 és Classic 20

Amint beléptem a hallgató szobába, megláttam az Audio Physic Classic 20 hangfalát, ahogy az elektronikához csatlakoztatva készen áll a meghallgatásra. Mivel is kezdjek? A válasz: valami jól ismert muzsikával, amelyet több százszor hallgattam már. Elindítva az első számot, máris Maria Phil – Malvina hangja áradt felém a fehér karcsú hangfalból. A hangzás gazdag, a mélyek gazdagon teltek, úgy érzem, mintha az énekes előttem állna a maga valóságában, míg a kíséret hangja valahonnan mélyen a háttérből szól. A hangnak alakja, és energiája van. Határozott, de nem kemény, könnyedén tölti be a nagyméretű helyiséget.

 

Audio Physic Classic (8).jpg

 

Stefan Dreischarf az Audio Physic kereskedelmi vezetője megkérdezte tőlem: Mit gondolsz, mennyibe kerül ez a hangfal? Körbejárva, az üveg panelt, valamint a kidolgozását nézegetem. Rápillantok a minőségi hangszóró készletre, és emlékszem, hogy a Classic 20-as doboz belseje is rejt némi újdonságot a mély szekció terén. Feltűnik a WBT nextgen bemeneti csatlakozó, ami szintén nem olcsó, sőt a legjobbak közül való. Több dolog átfut az agyamon és mérlegelve a konkurencia által kínált minőség és hangbéli lehetőségeket megszületik bennem a gondolt ár kategória.

Audio Physic Classic (2).jpg

    A hangzás és összetett felépítés figyelembe vételével a Classic 20-at én 3500-4000 Euro pár árra tippelem… de tévedek. Üveg kivitelben, fekete, vagy fehér színben mindössze 2800 Euro a fogyasztói ára. Ha egyedi üveg színekkel kéri a vásárló akkor hozzávetőlegesen 2990 Euro. A Classic 10-es doboz pedig még ennél is kedvezőbb, hiszen már 2130 Euro áron megvásárolható.
    A következő meglepetést a Classic 10 okozza. Azzal együtt, hogy mély energiában kevesebb mint a Classic 20-as modell, a közép tartománya nagyon kiegyensúlyozott. Megjelenését tekintve rendkívül hasonló módon vonzza magára a figyelmet a hallgató szobában, mint a nagyobb verzió, sőt a hangja közel olyan ütős, és robbanékony. Egyértelmű, hogy Brilonban, Németországban az Audio Physic nagyot alkotott az új Classic sorozattal.

 Audio Physic Classic (1).jpg

Több újdonság – még jobb hangminőség

 

A doboz kialakítása a teljes Classic sorozatnál szinte ugyanaz. Egy szendvics szerkezetet használva, különböző önrezonanciájú anyagokat egymás mellé ragasztva érik el a rendkívül merev és kemény kabinetet. A 6 mm vastag üveg panel különleges megjelenést ad a hangfalnak, ráadásul ez nem pusztán látvány elem, mert szorosan a doboz váz szerkezetéhez van rögzítve, és jelentősen csökkenti az MDF panel rezonanciáit. Ha ez még nem lenne elegendő, Manfred Diestertich a cég főmérnöke szerint az üveg szendvics szerkezet két féle anyaga, az átmenetnek köszönhetően virtuálisan szinte tökéletes elegyet alkot a csillapításhoz. A Classic széria bármely tagja rendelhető üveg, vagy furnér bevonattal is. A furnér technokrata eleganciával öleli körbe a drivereket, míg az üveg gyönyörű megjelenést kölcsönöz. Bármelyiket is választja, az árát meghaladó megjelenést kap.

 Audio Physic Classic (7).jpg
A Classic sorozat mindkét tesztelt tagja bass-reflex konstrukció. A Classic 20 kicsatoló nyílása lefelé mutat, melyet egy speciális kerámia szivacs csatol a levegő irányába. A doboz alsó traktusában egy 180mm-es mélysugárzó került elhelyezésre, mely egy igen érdekes önálló kamrába dolgozik. Ez a teljesen egyedi elhelyezés és kialakítás nagyon gyors és feszes mélyhangok előállítására képes. Mind ezek mellett nem kényes a falak közelségére sem. Az új HHCM II-es mélyközép sugárzók fáziskúpos kivitelű szellőztetett pólusvassal készített típusok, melyek gyors impulzusátvitelük révén nagyon jól artikulált, nagy felbontású közép tartomány lesugárzására képesek.  

Audio Physic Classic (6).jpg

Nagyméretű dóm a gazdag hangzás érdekében

 

Mindkét Classic modell viszonylag nagy, 30 mm-es magas sugárzóval van szerelve, amelyet csillag alakú szivacs gyűrű csillapít, így kerüli el a pólusvas esetleges torzítását. A magas 2,5 kHz-től kezd dolgozni, és szinte a védjegyévé vált az Audio Physic tiszta hangjának. A nagyobb méret alkalmazásának oka az volt, hogy a kisebb méretű szövet driverek kevésbé karakteres, sápadt hangja nem tudta meggyőzni a tervező, Diestertich urat.
A nagyobb méretű magas vitathatatlanul a Classic 10, és 20 egyik erőssége. A mérések szerint az átvitel felső határáig rendkívül sík az átvitel. Elhelyezés tekintetében tapasztalataink szerint a Classic a legjobb hangot akkor produkálja, mikor a dobozok némiképp a hallgató irányába vannak fordítva. Az így kapott térábrázolás, a fókuszáltság ilyenkor a legjobb. Persze ez szobánként, és elhelyezhetőségként változhat.
A hangfalak a szokásos tüskéken való terpeszkedés mellett VCF lábazaton is állhatnak, amely tovább fokozza a közepek természetességét, és még nyugodtabbá, élesebbé teszik a színpadképet. Ezek a mágneses elcsatoló talpazatok, bár nem olcsók, de nagyon sokat képesek hozni a kapott hangon.

Audio Physic Classic (5).jpg

A meghallgatások során egy valami biztossá vált: bármelyik dobozt választja az ember, a Classic 10 vagy 20 mindent belead a munkába. Erre jó példa a Blues Company Homeward Bound című felvétele. A muzsika különösen a Classic 20-nak állt jól. Bár a Classic 10 is egészen meggyőző hangot nyújtott, gazdagságát fitogtatva, de a mélytartománya nem veheti fel a versenyt a nagy testvér pontos basszus kontúrjaival. Apró trükkel a Classic 10 mélytartománya azonban fokozható, ha közelebb tolja egy kicsit a hátsó falhoz.

 

 

Az árkategória kiválóságai

 

Az agilitás, és a frissesség a Classic modellek egyértelmű fejlesztési célkitűzése volt. A cél az volt, hogy megőrizze ezeket az erényeket még akkor is, ha olcsóbb árfekvésű elektronikához van csatlakoztatva. Az Audio Physic az elektronikus paramétereiknek köszönhetően tényleg könnyen meghajthatók, megőrzik a zene fényét, és vidámságát. Többféle elektronikával is kipróbáltuk. A felső középkategóriától a referencia osztályig mindenre rákötöttük, és igazoljuk, hogy a német gyártót hátsó szándék nélküli zenei hangzás megalkotása inspirálta.
    A többszörös ellenőrzés, és összehasonlítás azt mutatta, hogy az Audio Physic modellek bizony az árkategóriájuk feletti teljesítményre képesek. A Classic 20 emellett még mutat némi high-end hajlamokat is. A hangja élénkebb, és erőteljesebb, mint a Classic 10, de ez természetes. A Classic 20 egyébként nem kis nyomást helyez a cég jóval magasbb ár kategóriájú Tempo plus modelljére, amely jelenleg 4500 Euros magasságban kapható.

 

 

Összefoglalás: Audio Physic Classic 10

Az Audio Physic legkisebb álló hangfala mindent megmutat, ami a márkanévre jellemző. Féktelen lelkesedés, frissesség, nagy felbontás, homogén hangminőség, amelyre még olcsóbb erősítőkkel meghajtva is képes. Nem okoz neki gondot a falhoz közeli elhelyezés. Az üveg panel nem csak szemet gyönyörködtető megje