Dynaudio Excite X18 Kompakt méret – átható erő

Home Archívum Hírek archívum Dynaudio Excite X18 Kompakt méret – átható erő

 

Ha valaki behatóbban ismeri a Dynaudio hangfalgyártó filozófiáját, nem szabadul tőle, és kíváncsian várja a következő újabb alkotást, így voltunk ezzel mi is. A „Dyno” az évek során fogalommá vált és legalább olyan népes rajongó tábort gyűjtött maga köré, mint egy népszerű rock zenekar. A kis hangfalak rajongóit bizonyára elkápráztathatja az X18 nagyszerű kinézete, de egy hangfal esetében a csodás kivitelezéssel együtt kell, hogy járjon a jó minőségű hangzás is, és köztudottan ez pedig az egyik legnehezebb dolog a hangfalépítésben. Lássuk hogyan sikerült ez a feladat a Dynaudio Excite X18 esetében.

 

A forma


Az Excite X18 csodálatos kompakt kialakítást kapott. A gyártó szakított az éles, 90 fokos sarkok és élek trendjével. Az előlapot két hosszanti letöréssel lágyították, és így a kis előlapot szinte maximálisan kitölti a két hangszóró. A mély-sugárzónak az elöl „kiszellőztetett” dizájnjáról azonnal felismerhető a márka. A Woofer peremei csak milliméterekre vannak a szélektől és a két hangszóró is a lehető legközelebbre került egymáshoz. A gondos, és közeli tengely-geometrikus tervezés lehetőséget ad a tágas térhatás a megteremtésére. A monitor dobozok kétutas basszreflex kialakításúak. Nagyon szép az új, mágnesesen csatolt első rács, ami a letisztult megjelenés záloga, mert a szita hüvely része nem csúnyítja el a sarkokat.

Dynaudio-Excite-X18-hangfal.jpg

A Dynaudio Excite széria vonzó, négyszínű kivitelben készül, ideálisan integrálható minden stílusú lakberendezési környezetbe. A rózsafa, dió és szatén-fekete Excite modellekhez fekete szövet rács tartozik, míg az Excite szatén fehérhez világosszürke rács társul. Külön opció, hogy külön megrendelésre a fehér rácsokat is be lehet szerezni. Nálunk a teszteléshez most a rózsafa kivitelű trónol az állványon, és ez a változat nekünk „nagyon bejön”. Jól látható a fa erezet hosszanti lefutása, igazi, bátor egyéniséget, és szépséget kölcsönöz a kis hangfalaknak.

 

Dynaudio Stand 6 állványon az igazi

A Dynaudio Stand 6 állványon trónoló Exciter X 18 olyan harmonikusan néz ki, hogy látványuk szinte elválaszthatatlan egységet képez. A Stand 6 állványok lágy ívei a sarkos hangfalaknak szinte az ellentétei és jól kiegészíti azokat. Ha jobban megnézzük a hangfal állványt, akkor annak a felépítését csak dicsérni lehet, mivel igen sok gondot fordított a gyártó arra, hogy ezzel is segítse a hangzás fokozását.

 

DYN_Stand6_family_2.jpg

A szendvics szerkezetű felső és alsó részbe, az alumínium elemek közzé gumi rezgéscsillapító került és a csepp vagy inkább szárnyprofil keresztmetszetű oszlopokba elrejthető az igen vastag hangfal kábel is. Természetesen a profi kialakítás következtében, tüskés lábak is becsavarozhatók a talpak sarkaiba. Tehát a szépség és a funkció egyben van ebben a Dynaudio Stand 6 hangfalállványban, így a legméltóbb társa tud lenni az Excite hangfalak számára.

 

 

Tartalom

 

Az Excite X18 egy kompakt polc hangsugárzó, amely jelentős terjedelmű hanggal- és félelmetes hangerővel rendelkezik. A gyártó folytatta a régi Dynaudio hagyományt, ami többek között a kiváló kompakt hangfalakat gyártását is jelenti. A tesztben vizsgált Excite X18 hangfalpár az Excite X14 modell felett helyezkedik el, nagyobb dinamikatartománnyal és kiterjesztett, mélyebb basszussal rendelkezik, szélesebb spektrumú hangot, kivételes pontosságot, és a lehető legtermészetesebb hangképet adja.

Az első osztályú 6,5” méretű Esotec mélynyomó fekete Kapton lengőtekercses és rendkívül erős mágneses rendszerrel áll a basszusok és a jól megfogott hangok szolgálatába, nagyon semleges szonikus karaktert, kifinomult középhangokat és pontos basszus reprodukciót ígér. A „state-of-the-art” Esotec soft dóm 27 mm-es magas-sugárzó precíziós bevonattal és különösen erős mágnessel éri el a legrészletesebb felbontást és a kifejező, jól kiegyensúlyozott és a hihetetlenül kifinomult nagyfrekvenciás hangzást.

 

 

Teszteljük…

 

DYN_Excite_X18_walnut.jpg

Tesztalanyunkat egy felsőkategóriás, Eisa díjas Marantz audio lejátszó-erősítő párossal teszteltük. A Hi-Res lejátszó maximális tudását kihasználva, rengeteg magas felbontású zenei anyagot hallgatva, lassan kialakult bennünk az Excite X18-ra jellemző összkép. Manapság elterjedt az újabb gyártású hangfalaknál, hogy a reflex csövekhez kiegészítésként szivacs dugókat kapunk, így van ez az Excite X18 esetében is. Ennek az a célja, hogy a felhasználó számára alternatívát kínáljon a hangfal zárt dobozzá alakításához, a mellékelt kiegészítők „reflexportba” helyezésével. A teszteléskor azt is megvizsgáljuk, hogy ez a kis változtatás, hogyan módosítja tesztalanyunk hangját. Egy új hangfalat ildomos járatni a tesztelés előtt – tartja a mondás. Ezt tesszük mi is, bár vannak hangfalak, amiknél ez nem sokat változtat, más estben, pedig igenis észrevehetően változik a hang a „bejáratásnak” köszönhetően, ezt sohasem tudhatjuk előre. A bejáratás a kedvenc elfoglaltságaim közé tartozik, mert ilyenkor csak úgy, a saját örömömre. hallgatom a kedvenc zenéimet mindenféle koncentrálás nélkül. Kissé fokozottabb hangerőállásban már a kezdeti szakaszban is előjönnek a hangfalak főbb jellemzői. Így mégiscsak hasznos dolog odafigyelni, hogy milyen hangokat hallunk éppen a „próbaüzem” alatt. Tisztelt Olvasó! Elárulhatjuk, hogy a Dynaudio Excite X18 már kezdettől fogva igazi kis „fenevadként” viselkedett, remekül hozta azt a szintet, amit a márkában a legtöbben kedvelnek: a hangzás erőtől duzzadó, kicsit nyers, néha túl közvetlen, precíz és dinamikus. Az igazán meglepő azonban az, hogy mérete dacára igencsak testes hang árad felénk a dobozból. Most egy fordulat következik, ugyanis néhány napra felfüggesztem a tesztelést és csak zenét hallgatok a kis “Dynón” – kedvtelésből, majd utána leírom, hogy mit tapasztaltam az engem is izgató Excite X18-al kapcsolatban, és ezt megosztom kedves olvasóinkkal.

Nyüstöltem napokon át ezt a kis végső láncszemet, ami azért sok örömet okozott, de azz is igaz, hogy időről-időre, vissza-visszatérve egy-két tesztzenéhez, nem sok változást hallottam a bejáratást követően a hangzásban. Ez megnyugtatott, mivel az állandó minőséget amúgy is jobban kedvelem. Elvégeztem a fehér-zajos frekvenciaméréseket, azért többet, mert kíváncsi voltam a reflex és a zárt dobozként mutatott frekvenciamenetére is. Ha már megadta a gyártó ezeket az opciókat, én éltem is vele.

 

DYNO X18 01.jpgDYNO X18 02 tĂśmĂśtt.jpg

 

A méréseken is jól látszik a két eltérő működési elvből adódó különbség hatása, amely leginkább a mély-frekvenciás átvitelt érinti drasztikusan.

Az első képen a zárt reflex nyílással történt mérés látható, ennél hamarabb laposodik a mély frekvencia, a második képen a reflexcső nyitva van, ekkor sokkal intenzívebb s basszus.

 

 

Ez a változtatás jól hallható egyébként, mert a nyitott reflexdoboz teltebb mélyeket produkált, ugyanakkor precizitásban veszít