EISA General Meeting 2017 SPLIT

Ha arra gondolna a kedves olvasó, hogy az élményeket nem lehet fokozni, akkor nagyon téved. Firenze és Hamburg után (nem is beszélve a korábbi évek helyszíneiről) idén a horvátoszági Slpitben adott találkozót Európa mintegy 50 újságíró szerkesztője, hogy eldöntsék az idei díjak sorsát. Dragan Petrics horvátk kollégánk a BUG magazin főszerkesztője mindent bedobott amit csak lehetett, hogy méltó körülményeket biztosítson a koferencia lebonyolításához, és hogy színvonalas esti programokat szervezzen levezetésként a résztvevők számára.

Le-Meridian-Resort-650x500.jpg

 

Gyönyörű látvány fogadott minket a Dalmát tengerparton, ahol inkább a

mindent a szemnek elvet követve csak az ablakból figyelhettük,

hogy milyen jó dolga van az itt üdülő túristáknak…

A 35. EISA General Meeting, melynek a Split mellett található üdülő paradicsom a Hotel Le Meridian Resort Split adott otthont, korszakos jelentőségűvé vált az EISA életében. Ettől az időponttól kezdve a szervezet túllépett Európa határain, amerikai és ausztrál szórakoztató elektronikai lapok csatlakozásával hiszen az eddig csak európai lapok alkotta szervezet, a hamarosan hozzánk csatlakozó Japán, Dél-Korea-i, Kinai és Hong Kong-i szaklapokkal világméretűvé válik. De ne szaladjuk túlságosan előre.

 

UTBAN-SPLIT-FELĂ?-650x500.jpg

 

Az egésznapos müncheni kényszervárakozás után, a magyar csapat útban Split felé!

Kollégánk a hátsó ülésen már erősen koncentrál a következő napokra, talán éppen az

EISA díjakról álmodik…

Reggeli indulásunk a ferihegyi Liszt Ferenc reptéren nem volt éppen zökkenőmentes, mert az Austrian Airlines bécsi járata jelentősen késett, ami már veszélyeztette a split-i csatlakozásunkat. Irány München, ahonnan csak késő este repültünk tovább, míg véhük megérkeztünk a szállodába.

 

Foto-brancs-01.-650x500.jpg

 

Míg odakint ragyogott a nap, az EISA szerkesztők indoklásaikat írták

a konferencia egyik üléstermében.

Másnap, azaz kedden reggel fergeteges tempóban vette kezdetét az idei Eisa díjak odaítélése. A szakértői csoportok külön-külön tartották értekezleteiket, és a teszteredmények alapján összesen 66 kategóriában osztották ki az EISA díjakat, amit olykor heves viták követtek.

 

Kristof-and-the-gang.jpg

 

Kristof Patrici lengyel köllégánk örömmel tartja kezében

a legújabb EISA díjas fényképezőgépet.

 

A döntések után megkezdődődött a szakmai indoklások megírása, ami termésetesen angolul történt. Tekintettel az Eisa soknemzetiségű összetételére a szövegek ellenőrzését londoni korrektorok végezték és javítottták, hogy 100% -osan hibanélküli legyen.

 

ausztral-01.jpg  ausztral-02.jpg

 

Ausztrál főszerkesztők Skype interjúja az EISA General Meetingen…

 

Az EISA General Meeting 3. ik napján ausztrál és amerikai laptársak Skype bejelentkezését hallgatta meg a közgyűlés. A video konferencia kapcsán az EISA tagsága felvette sorai közé, az amerikai Stereophile és a Home Theater Review című lapokat az HiFi Audio és a Home Theater Audio szakmai csoportba, ugyanígy asztrál laptársunk is felvételt nyert az Eisa nemzetközi szervezetébe.

 

EISA-SPILT-GROUP-FOTO-2017-corrected-650X350.jpg

 

 Európa legjobb audio, video, mobil eszközök, in-car elektronika

és fotográfia újságirói Splitben

 

Az este folyamán, sor került az immmár hagyományosnak számító EISA csoportkép felvételére, amit a Split-i vitorláskikötő melletti magaslaton található étterem bejáratánál készítettünk, és aminek elkészülte után másnap, Paul Miller elnök úr személy szerint engem morcos megjegyzésben részesített, mivel nem vettem le a napszemüvegemet. Viszont így legalább azonnal látni lehet a fotón hogy hol vgyok. Egy kis exhibicionizmus sohasem árt. ( majd jövőre )

 

Mutatom-az-uta-arra-van-az-elĹ?re.jpg

 

Egyértelmű hogy az EISA útja előre mutat: földön, égen és a vizen is! Mutatom…

 

 

Csütörtökön a konferencia utolsó napján kora délután a horvátországban most megalakult UBER vizitaxi társaság vendégei lehettünk, akik több hajójukkal kivittek bennünket a tengerre. A gyönyörű napsütésben legalább fél órán át élvezhetük a horváth tenger felejthetetlen sós illatát, és a száguldó hajókról gyönyörködhettünk a változatos Dalmát partvidékben.

 

matrix-01.jpg     matrix-02.jpg       matrix-03.jpg

Az EISA magyar csapatának két tagja komolyan szemlélték az esemélyeket és elraktároztak emlékezetükben mindent ami ezekben a napokban Splitben történt.

 

Az esti városnéző kirándulás igaz élmény volt, hiszen rengeteg információt kaptunk a régi Split életéről, pazar épületeinek sorsáról, melyek hangulata a nagy meleg ellenére is lenyűgöző volt. A záróvacsora minden elképzelést felülmúlt, bevallom életemben nem ettem még ilyen jóízű roston sült polipot. Az íze még most is a számban van…

 

Paul-smile-650-x-500.jpg

 

Elégedett mosoly Paul Miller( UK) EISA President arcán,

a sikeres General Meeting után.

 

Zárszó:

 

Sok tanulság szűrhető le – a saját élményeken túl – az idei Eisa díjak sorsáról, amit a testület a legjobb tudása alapján ítélt oda a szórakoztató elektronikai termékeket gyártó cégeknek. A televíziós készülékek technikai fejlődése, a képminőség javulása egyértelműen az OLED technológia győzelmét hírdeti, noha az LCD panalekkel felszerelt, nano cellás tévék jó minősége és egyre alacsonyabb árszínvonala, még jó sokáig az átlegember által leginkább elérhető kategória lesz, nagyon élvezhető képminőséggel.

 

Az audio termékek sorában a Bluetooth azaz kábelnélküli kapcsolat látszik átvenni a vezető szerepet, ami már a legtöbb  gyártó termékpalettáján megtalálható. A házimozi szektorban a soundbar jellegű termékek mellett, a falba beépített megoldás látszik egyre népszerűbbnek.

 

2572_kempinski_hotel_bristol_berlin_650x500.jpg

 

Nem sorolom tovább, mert az Eisa díjak listájából ki-ki tud majd kedvére válogatni a közeljövőben, arról nemis beszélve, hogy hamarsan jön a karácsony, de még ezt megelőzően bemutatók, és vásárok sora, arról nem is beszélve, hogy napok kérdése, és kezdődik az IFA Berlinben, aminek kapcsán 2017-2018 Eisa díjai is átadásra kerülnek majd a Berlini Kempinsky Bristol szálodában, ahol mi is ott leszünk.

 

 

Soltész Rezső