LALA A nyugodt hangzás megtestesítője.

Home Archívum Hírek archívum LALA A nyugodt hangzás megtestesítője.

 

Széles-sávú hangszórók a zavarmentes reprodukcióért

 

A Könczöl féle LALA fantázianév egyenes utalás a dallamos zenék kedvelői számára. Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy a széles-sávú hangszórók higgadt és természetes hangzására nyugodtan alapozhatunk. Természetesen itt kiemelném a műfaj-specifikus hangfalválasztás fontosságát. Az egy hangszórós hangfalak esetében, olyan kompromisszumokat kell kötni, amelyeket más esetekben nem, de ez fordítva is igaz, tehát végeredményben nem ússzuk meg ezt a dolgot. Amíg az egy-hangszórós hangfal előnye a tökéletesen teljesítő középtartomány, addig a többutas rendszereknél a hangváltók zavaró jeleit kell elszenvednünk ebben a hangtartományban, egy kicsit nagyobb frekvencia sávszélességért cserébe.

 

Ekkor kezd izgalmassá válni a kérdés: mit válasszunk?

 

Abban az esetben, ha leginkább a lágy dallamokat és az énekesek kompromisszumoktól mentes hangját szeretnénk inkább hallani, akkor igazán jól jön a most bemutatásra kerülő egyedi, és kis-szériás hangfal. A természetes hangzás élvezetéhez, a megszállott audiofil-ek nagy csoportja mind a mai napig az egy hangszórós, egyutas konstrukciót választja. A német Visaton márka hangszórói hangfal építő körökben legendásan közkedveltek, tehát meglehetősen kicsi a tévedés esélye, ha egy hangsugárzóba ezeket a hangszórókat látjuk beépítve.

 

Egyedi hangfal egy kis tuninggal

 

Általában a Hi-Fi hangfalaknál a gyártók mindíg bevetnek egy kis trükköt a mély hangok erősebb hatásfokáért. Ez a most vizsgált LALA esetében is így van, de ebben a hangsugárzóban egy jóval kifinomultabb megoldást választott a gyártó, mint a leginkább elterjedt reflexcső.

 

lala-03.jpg

 

Ennél a hangfalnál ugyanis a basszus hangok fokozására, egy passzív rezonátor került beépítésre. A 30 Hz-re hangolt rezonátor-elem a hangfaldoboz oldalára került, és úgy néz ki, mint egy igazi hangszóró, de ebben az esetben okosan, csak a membrán felületet használja ki a készítő. Tehát egy darab Visaton hangszóró adja a hangot, párosítva ezt egy hangolt membránfelülettel, így együtt kapjuk tőle a mennyei zenét.

 

lala-06.jpg

 

A teljesen szabályos doboz térfogata, a hangszóró jósági tényezőihez lett alakítva, hogy elérje azt a teljesítmény maximumot, amit csak ki lehet hozni belőle. A nagyérzékenységű hangszóró választása, egyébként igen jó döntés akkor, ha például csöves erősítőben gondolkozunk, mivel ezzel a fő paraméterrel, biztosan elérhető egy optimális hangerő megteremtése. Természetesen, ha széles-sávú hangfalat választunk, azért számolni kell néhány korlátozó műszaki paraméterrel, de ebben az esetben ezek szinte elenyésznek azokkal az előnyökkel szemben, amit a kapunk a rendszertől.

 

Készen állunk a teszthallgatásra

 

Ennyi felvezető és technikai háttér bemutatás után elérkezett az idő a zenehallgatásra. Valahányszor egy számunkra ismeretlen hangrendszerrel találkozunk, először rá kell hangolódnunk az adott rendszer sajátos karakterére. Előfordulhat, hogy ez gyorsan megy, de van úgy, hogy csak később kezdődik el a hallottak elemzésének letisztulása. Esetünkben ez az élmény viszonylag gyorsan és pontosan megfogalmazódott.

Mivel a hangrendszer csöves-erősítős végfokot tartalmazott, a komponenseket egyedileg kikísérletezett, a legjobb hatásfok és hangélmény eléréséhez kíválóan illeszkedő, tömör rézvezetékek kötötték össze. A hangfalakig a zenét tehát hármas fonatú tömör hangfalkábelek szállították. A kísérletező hifisták gyakran nyúlnak szokatlan megoldásokhoz, ha a minőség fokozása a cél. Esetünkben is ez történt, de a hátrányokkal is szembe kell nézni, ami ebben az esetben nem más, mint a merev, sprőd vezetékek elvezetésének a megoldása. No, de tudjuk, hogy a jó dolgoknak is lehetnek néha apró árnyoldalai.

 

lala-04.jpg

 

A zene-specifikus hangfalaknak van egy csodálatos előnye, nevezetesen az, hogy egyszersmind olyan stabilan tudnak kiváló minőséget nyújtani a maguk „szakterületén”, hogy a szemünk, szánk tátva marad. Esetünkben is ez történt. Ki hinné, hogy egy ilyen kis trükkel kialakított egyhangszórós hangfal, ilyen természetesen tud szólni. A kellemes hangok precízen időzített ritmusokkal kápráztattak el az első pillanattól kezdve. A zeneszámoknak van egyfajta meleg tonalitása, ami a végfok és a hangsugárzók közös munkájának köszönhető. A tesztelés közben elfog az áhítat, ahogy a zenét hallgatom, mert annyira bensőséges a hangja. A férfi és női énekhangok mind természetesek, és manír nélküliek, simán el tudom hinni, hogy élő az előadás. Számtalan esetben volt tapasztalható a tesztelés közben az is, amikor a hang „messzire elszállt” a hangfalakból, ugye mondanom sem kell, hogy ez mekkora élmény. Az erősen, hangszerekkel dúsított zeneszámok is szépen szóltak az analóg rendszeren, bár itt néha azért hallhatóak a hangdoboz korlátai, mert bár ezek a széles-sávú hangszórók igen jó minőségűek, olykor kicsit levágnak már a hangok tetejéből és mélyéből. A modern hangszerelés széles frekvenciatartományainál figyeltünk fel erre a jelenségre és annak hallható hatásaira. Tehát nem győzzük hangsúlyozni, hogy ha a megfelelő hangfalat választjuk a kedvenc zenestílusunkhoz, akkor hosszútávon elérjük a célunkat. Ha hangrendszert választunk magunknak, akkor legyünk tisztába azzal, hogy mihez fogjuk használni, vagyis milyen a zenei ízlésünk. Példának okáért a LALA hangsugárzó nagyon jól teljesített jazz és dixiland zenéknél, réz és fafúvósok előadásakor, illetve számtalan esetben zongora és húros hangszerek által előadott zeneszámok esetében is. A tesztösszeállítás közben rátaláltunk néhány nagy slágerre, amelyek remek hangjukkal jó szórakozást kínáltak. Andrea Bocelli, „La Donna é Mobili” és a Benkó Dixiland Band számos sikerdarabjának a hangszórók által történt reprodukálása nagyon tetszett. A hangfal legfőbb jellemzői tehát az átlátható és érzelemgazdag előadásmód, továbbá a térérzet és a stabil színpadkép létrehozása.

 

lala-07.jpg

 

 

Ajánlás

 

Összefoglalva elmondható, hogy aki a természetes, színezetlen hangzást tartja a legfontosabb zenehallgatási kritériumnak, annak a LALA hangfalat szívesen ajánljuk figyelmébe ahhoz, hogy hosszútávon elégedett legyen hangrendszerének teljesítményével, megszólalásával. A LALA tiszta, és naturális zenei előadása – párban nettó 76 ezer forint – mellett, a hangfal kiemelt előnyei közé sorolható, meghallgatására érdemes időt fordítani.  

 

Forgalmazó: Könczöl HI-IFI

Internet: www.konczol.hu

                  konczol.a