Oppo UDP-205 – UHD Blu-ray lejátszó – A világ tetején

Home Archívum Hírek archívum Oppo UDP-205 – UHD Blu-ray lejátszó – A világ tetején

No nem ami a mennyiséget illeti, hiszen a japán vállalat sokkal inkább a minőségre helyezi a hangsúlyt. E filozófia jegyében még azt is bevállalják, hogy sokszor lemaradnak a trendteremtők mögött, és az új, “divatos” technológiákkal csak viszonylag későn lépnek színre.

Az UHD Blu-ray támogatású asztali médialejátszók szegmensében is ez történt. A riválisok már rég a piacon voltak termékeikkel, mikor az Oppo aktivizálta magát, és elérhetővé tette első ilyen modelljét. De ez nem feltétlenül baj ám, hiszen így megadták a szükséges időt arra, hogy kiküszöböljék a gyerekbetegségeket, és jó alapot teremtsenek a jövőbeni fejlődésre. Igy született meg az UDP-205 amely jelenleg talán az abszolút csúcskategóriát képviseli.

 

UDP-205-Left-Qtr-hr.jpg

 

 

Alárendelve a minőségnek

 

Vannak gyártók, amelyek mindent feláldoznak a dizájnért, hogy minél vékonyabb, kecsesebb, szemrevalóbb modellel állhassanak elő, de az Oppo nem tartozik közéjük. A cég ezúttal sem ismert kompromisszumot, és ennek következtében egy kifejezetten méretes, súlyos, és az átlagnál emiatt talán egy fokkal nehezebben elhelyezhető terméket alkottak meg.

Az UDP-205 esetében egy rendkívül masszív, dupla (!), speciálisan merevített alváz és az erre épülő szerkezet mellett tették le a voksukat. E megoldás előnye, hogy rendkívül hatékonyan képes csillapítani az esetlegesen fellépő rezgéseket, amelyek végső soron különféle anomáliákhoz vezethetnek.

 

UDP-205-back.jpg

 

A készülékház természetesen ezúttal is fémből készült, a frontfelület pedig ellenálló és esztétikus, szálcsiszolt alumíniumból. Persze az UDP-205 attól függetlenül, hogy nem a legdivatosabb külsővel bír, még korántsem nevezhető csúnyának, sőt. Az összképet uraló letisztult minimalizmus kifejezetten elegáns masinát eredményezett, amely minden komoly zene- és filmrajongó szobájának egyik díszévé teheti.

Csatlakozók terén is a maximumot nyújtja a készülék: A 7.1 csatornás analóg mellett rendelkezik dedikált sztereó (RCA és XLR támogatás!!), digitális koaxiális és optikai kimenettel, UHD HDR video- és nagy felbontású, térhatású audiojelek továbbítására képes HDMI csatlakozókkal, két USB valamint egy Gigabit Ethernet porttal is, illetve az integrált 802.11ac  WiFi modul sem hiányzik belőle. Ennek köszönhetően pedig egyszerűen csatlakoztatható gyakorlatilag bármilyen audiorendszerhez épp úgy, mint a helyi hálózatra, és a webes kapcsolat megteremtése is megoldott.

 

csatl.jpg

 

Kezelés

 

Az Opponál a termékígéret nem csodálatosan interaktív smart platformon, vagy az elérhető netes alkalmazások garmadáján van. Ennek megfelelően a kézélőlfelület puritán, de nem csúnya, egyszerű, könnyen átlátható, és ami ennél is fontosabb, gyors és stabil. A készülék mellé járó távirányító  egy komfortos, ergonomikus darab. A mai trendektől eltérően a gombokat sem spórolták le róla, így gyakorlatilag minden egyes szolgáltatás, beállítás közvetlenül elérhető a segítségével.

 

UDP-205-front.jpg

 

 

Beépített DAC rendszer – kiváló hangminőség

 

Az Oppo  UDP-205-t az különbözteti meg minden más UHD Blu-ray eszköztől, hogy rendelkezik két 32 bites ESS Technology által fejlesztett és gyártott ES9038PRO típusú digitális analóg konverterrel.  Ez a funkció azoknak jöhet jól, akik a két csatornás anyagok hallgatásánál a jól bevált analóg berendezéseikre esküsznek. Ráadásul a DAC által kínált elképesztő, máshol nem tapasztalható hangminőséget a termék segítségével más eszközeinkkel is élvezhetjük. Az USB-n keresztül csatlakoztatható például játékkonzolhoz, számítógéphez, és ilyenkor az Oppo UDP-205 egy “szimpla” külső DAC-ként funkcionál.

 

dac.jpg

 

Médialejátszó

 

Az integrált dupla DAC, a remek kezelés, a mívesen megmunkált készülékház fontos dolgok, de ha a fő funkcióval, a médiaállományok kezelésével baj van, akkor megette a fene az egészet. Az Oppo a minél jobb képminőség elérése érdekében ezúttal is a MediaTek által gyártott, már többször bizonyított, OP8591 típusú chipkészlet mellett tette le a voksát, aminek hála, az UDP-205 esetében a jelfeldolgozás gyakorlatilag hibátlan, és mód nyílik az alacsonyabb felbontású anyagok felskálázására, valamint a kontrasztosság növelésére is.

A frontfelület közepén helyet kapó optikai meghajtó formátumtámogatása minden igényt kielégítő! A nagy felbontású, bitrátájú, színhűségű, illetve dinamikatartományú, valamint akár objektumalapú, valódi 3D surround audiovizuális anyagokat tartalmazó Ultra HD Blu-ray lemezeken kívül természetesen elboldogul a hagyományos és 3D Blu-ray korongokkal, írt és újraírt DVD-kkel, CD-kkel. Sőt, még az igen jó hangminőséget biztosító SACD, illetve a Kodak Pictures szabványú optikai adathordozók sem okoznak számára problémát. A megfelelően kiegyensúlyozott meghajtó professzionálisan működik, itt sem kell tartatni a rázkódásból, egyenetlen működésből fakadó minőségromlással. A lemezeket természetesen kifogástalanul kezeli, nem kell tartani attól, hogy azok beragadnak, vagy az elektronika valamilyen kárt tesz bennük.

 

UDP-205-internal-hr.jpg

 

A médiafile-ok az USB-n keresztül rá csatlakoztatott külső eszközről, vagy esetleg a hálózaton keresztül is eljuttathatók. A kötelező, AVI, DivX, Xvid mellett biztosítja a nagy felbontású M2TS, TS, QuickTime és MKV típusú videók megjelenítését is, valamint a külső feliratokkal is megbirkózik. Képes a nagy dinamikatartományú HDR típusú filmek kezelésére, és biztosítja azok lekonvertálását is, ha a csatlakoztatott megjelenítő nem HDR kompatibilis.

A képek esetében a JPG mellett még szóba jöhet a BMP, PNG, GIF és TIF kiterjesztés is. A fotók elkészítésével kapcsolatos EXIF információk feldolgozását szavatolja, illetve módot ad a Diavetítés funkció aktiválására is, amelyet követően a modell gyakorlatilag digitális képkeretként funkcionál. A zenék esetén sem kell lemondani a nagy felbontású, azaz Hi-Res anyagokról. A veszteségesen kódolt MP3 mellett így futtatható rajta AIFF, WVA, ALAC, APE, FLAC vagy Direct-Stream Digital, azaz DSD típusú file is. A zeneszámokkal kapcsolatos metaadatokat tartalmazó ID3 tagek feldolgozása is szavatolt, tehát a rendszer képes kijelezi, hogy például ki az előadó, milyen zenei stílusba tartozik egy adott mű, és megjeleníteni adott esetben a borítóját is.

 

csatlak2.jpg

 

Ajánlás

 

Az Oppo  UDP-205-től előzetesen nagyon sokat reméltünk, és a modell teljes mértékig igazolta az elvárásokat. A kezelése remek, a grafikus kezelőfelület, sallangmentes, egyszerű, nagyon jól átlátható. Tökéletesen alátámasztja azt, hogy nincs feltétlenül szükség felesleges extra funkciókkal kitömött platformra, a lényeg az, hogy ami kell, az ne hiányozzon, és tökéletesen működjön.

A kép- és hangminőséggel kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy egy médialejátszó, még egy ilyen prémium kategóriás modell is pusztán az alapot jelenti. Sok minden múlik a csatlakoztatott hangrendszeren, illetve a megjelenítő eszközön. Mindenesetre az Oppo UDP-205-ön nem múlik semmi! Amit lehet, azt a készülék megtesz, legyen szó a jelfeldolgozásról vagy a formátumtámogatásról akár. A két integrált DAC pedig egy olyan extrát jelent, amely tisztán kiemeli ezt a készüléket az egyre növekvő termékóceánból.  Mindez nem véletlen, mert az OPPO UDP-205 a beépített DAC rendszerekkel, nem kétség