TCL U55X9006 LED TV – Ragyogó megjelenés

Home Archívum Hírek archívum TCL U55X9006 LED TV – Ragyogó megjelenés

Már a készülék kicsomagolásakor szembetűnő, hogy a gyártó nagy hangsúlyt fektetett a magas szintű kidolgozásra. Az U55X9006 szupervékony LED képernyője elegáns, keskeny fémkerettel rendelkezik, a képernyő alatt helyezkednek el az előre sugárzó hangszórók, a készülék hátoldala pedig a passzoló takaróelemeknek köszönhetően a kábelek kellően ügyes csatlakoztatásával csaknem teljesen rácsukható. De vajon milyen technikai adottságok rejtőznek az 55 colos készülék tetszetős külseje mögött? Tesztünkben erre kerestük a választ.

 

Felszereltség


A TCL U55X9006 modellje örvendetesen számos és sokoldalú csatlakoztatási lehetőséget kínál számunka. Mindhárom HDMI bemenet megfelel a HDMI-2.0a szabványnak, valamint 60 fps képsebességig és 12 bit színmélységig képesek kezelni az UHD video jelet, illetve ARC (Audio Return Channel) kompatibilisek. Az analóg AV-jelek továbbításához a mellékelt RCA/jack adaptert vehetjük igénybe, fejhallgató csatlakoztatására pedig egy klasszikus 3,5 mm-es jack aljzat és Bluetooth kapcsolat áll rendelkezésünkre. Bluetooth-os fejhallgató használatakor a beépített hangszórók egyébként automatikusan lekapcsolnak. A Bluetooth funkció emellett további eszközök, úgymint a készülékhez járó Smart távkapcsoló miatt is hasznos, mely többek között egérmutató használatára és beszédfelismerésre (Google kereséshez) is alkalmas.

 

0048471_qled-tv-55-tcl-u55x9006-dvb-t2-c-s2-android-tv-ultra-hd-4k-smart-tv-wifi-a-750100219.jpg

 

Kevéssé praktikus viszont, hogy a csatlakozók egy része elérhetetlenné válik, amint egy CI+ modult helyezünk a TV-be. Ez egy olyan kompromisszum, amit nyilvánvalóan a vékony kialakítás rovására írhatunk.

Az okostelevízió WLAN és LAN segítségével csatlakozik a helyi hálózathoz és az internetre – a HbbTV-t azonban először külön aktiválnunk kellett a menüben. Az Android platformnak köszönhetően kellőképpen jó beszédfelismerő funkciót és gördülékeny hozzáférést kapunk a Google zene- és videoszolgáltatásaihoz. Mindezeken felül egy-egy USB 2.0 és USB 3.0 aljzatot is találunk a készüléken, melyeken különböző USB-s tárolókat csatlakoztathatunk a TV-hez. Hiányoltuk viszont az USB-n keresztül történő felvétel lehetőségét, illetve a timeshift funkciót.
A TV-adások vétele antennával, illetve műholdon és kábelen keresztül lehetséges. Tesztünk során a készülék kifogástalanul vette a műholdas UHD tartalmakat.

 

tcl-u55x9006-qled-tv-1397-cm-55-inch-4k-ultra-hd-smart-tv-zwart (1).jpg

 

Képernyő technológia


A zászlóshajó U55X9006 modellt gyártója egy igazi különlegességgel áldotta meg: Egy olyan LCD LED képernyőről van szó, mely kvantumpötty technológiával működik, azaz QLED. Ezáltal a TCL (tudomásunk szerint) egyedüliként kínál egy ezzel a kiváló háttérvilágítás technológiával ellátott UHD TV-t az 1500 euró alatti árkategóriában, és így egyértelmű előnyöket is a színvisszaadás, a kiterjesztett HDR színtér, illetve a magas csúcsfényerő tekintetében. A képernyő megjelenését tekintve egyébként enyhén matt, melynek előnye, hogy a visszatükröződések kevésbé hatnak zavaróan tévénézés közben.

tcl-u55x9006-qled-tv-1397-cm-55-inch-4k-ultra-hd-smart-tv-zwart.jpg

Kép és hang


A gyakorlati tesztelés során a TCL  jó HDTV felskálázással és az UHD tartalmak kristálytiszta visszaadásával győzött meg bennünket. Az alapbeállítások közül filmnézéshez elsősorban a „Mozi” módot javasoljuk, melynél teszteléskor a háttérvilágítás értékét 75-re, a színtelítettséget pedig 48-ra állítottuk.
A fenti beállításokkal a TCL kimondottan természetesnek ható, meleg színeket produkált. A bőrszínek élettel telítetten jelentek meg, a növények zöld árnyalatai pedig valósághűen visszafogottak voltak. A legjobb képhatást a panel karakterisztikájából fakadóan a képernyőt egyenesen elölről nézve kaphatjuk. Ilyen, közel tökéletes színvisszaadás mellett élvezetes igazán olyan mozifilmeket nézni, mint a „Casino Royale”.
De mint tartja a mondás, nincsen rózsa tövis nélkül, úgy az U55X9006 esetében is akad egy pont, mely kissé rontja a tiszta élvezetet: Mozgáskompenzáció mellett, mely a finom átmenetű és kellően éles képsorokról gondoskodik, időnként zavaró effektusok tűnnek fel a képeken. Szerencsére a rángatózások csökkentése és az életlenség a képmenüben kézzel adagolható: Egy alacsonyabb beállítás segít a képi mellékhatások csökkentésében és a mozis hatást keltő 24p-s megjelenés elérésében.

tcl-x2-xess_2-630x509.jpg

HDR módban mutatja meg igazán a TCL, mire is képes kvantumpötty technológiájával. A U55X9006 színpalettája könnyedén lefedi a P3 színtartományt, mindeközben látványosan magas, 600 cd/m2 csúcsfényerőt ér el, ennek köszönhetően pedig mind az Astra műholdon át sugárzott 4K HDR képek, mind az Ultra HD Blu-ray lemezek esetében remek képdinamikát tud felmutatni. A „Mentőexpedíció” és a „Mad Max: A harag útja” Ultra HD filmeknél az 55 colos okostelevízió szépen telített színekkel és lenyűgöző kontraszttal győzött meg bennünket. Még egy tipp a gyakorlatból:  A sötétre masterelt HDR jeleneteknél (még egy magas fényerejű képernyőnél is, mint jelen esetben) előnyös, ha viszonylag van sötét a szobában.

A képhez passzoló hangminőség elérésének érdekében a TCL a JBL szakértelmére hagyatkozott, így került beépítésre a tévébe egy nagyteljesítményű háromutas rendszer. Az eredmény véleményünk szerint határozottan hallható. Az előreprogramozott hangmódok és a menüben található jól kezelhető beállítási lehetőségek lehetővé teszik, hogy a hangzást egyéni ízlésünknek megfelelően igazítsuk. Aki azonban testes basszusokat várna, annak persze tanácsoljuk valamilyen külső hangrendszer alkalmazását.

 

tcl-u55x9006-qled-tv-1397-cm-55-inch-4k-ultra-hd-smart-tv-zwart (2).jpg

 

 

Színmegjelenítés


Az intenzív kéknél megfigyelhető enyhe gyengeséget leszámítva a HDTV színtartomány lefedettsége közel optimális (A), az RGB egyensúly (B) „Mozi” módban hibátlan, egyedül a gammagörbe hajlása lehetne valamivel erősebb a házimozi használathoz (C). Mint mindig, méréseinket most is a Spectracal Calman 5-tel végeztük.

A háttérvilágítási spektrum elemzése, melyet a Calmannal és a Spectrometer CS 2000 segítségével végeztünk, a kvantumpötty technológia tipikus karakterisztikáját mutatja.

A maximálisan elérhető színtér még tovább is terjed a P3 Ultra HD színtartományon.

 

tcl-u55x9006-qled-tv-1397-cm-55-inch-4k-ultra-hd-smart-tv-zwart (3).jpg

 

 

Összegzés

 

Noha továbbra is hiányoljuk a timeshift funkciót és az USB-re történő rögzítés lehetőségét, az 55 colos okostévét kvantumpöttyeinek köszönhetően joggal sorolhatjuk a felsőkategóriás készülékek közé. Tiszta színvisszaadásával, magas képdinamikájával és kiváló hangsugárzóival az U55X9006 áráért cserébe kellően erős teljesítményt kínál.

 

Somfai Gábor

 

 

 

TCL U55X9006 – UHD Q-LED TELEVÍZIÓ

 

 

<