YAMAHA WXC-50 – Élvezet drót nélkül

Home Archívum Hírek archívum YAMAHA WXC-50 – Élvezet drót nélkül

A japán gyártó mindig is élen járt a legmodernebb technológiák fejlesztésében és ezeknek a felhasználókkal való elsőkénti megismertetésében. A most tesztelt készülék magába gyűjti a leghasznosabb hozzáférési lehetőségeket és a népszerűbb zenei formátumok legjobb digitális-analóg átalakítását.

 

Felépítés

 

A Yamaha WXC-50 előerősítőt vagy média streamer-t meglehetősen kompakt (214 mm széles, 245,9 mm mély és 51,5 mm magas) méretű, szürke alumínium házba építették, mindezt azért, hogy elegáns és könnyen beilleszthető legyen, leginkább mini vagy midi méretű rendszerek hasznos tagjaként. A Yamaha ezzel a készülékkel nem annyira a kezdő zenebarátoknak, hanem inkább a haladó felhasználóknak kedvez, hiszen a rengeteg modifikációs lehetőséget valószínűleg csak egy szűkebb HiFi barát tábor használja ki maradéktalanul. A hiánytalan élmény érdekében a bluetooth-os és a netes adatkapcsolattal való lejátszás közül teljesen szabadon választhatunk. Ha a maximális biztonságot nyújtó, vagyis fix kapcsolatot akarunk használni, arra a WXC-50 koaxiális, RCA és Optikai lehetőséget ad. A hátlap kettő beállító mikró kapcsolót is felmutat, valószínűleg a végleges beüzemelés után ezeket nem sokszor noszogatjuk, de addig fontos installálást tudunk megvalósítani velük.

 

yamaha wxc50 front.jpg

Ki-vagy bekapcsolható a bluetooth és a WiFi, de ezek külön-külön is választhatóak és üzemeltethetőek, hála ennek a manuális választó gombnak. Ezzel a funkcióval fokozható a biztonságos használat egy olyan környezetben, ahol sokan csatlakoznak fel a hálózatra. Egy másik és talán a legfontosabb része a tesztalanyunknak, hogy ezt a Yamaha-t lejátszóként és előerősített jeleket küldő média steamer-ként is egyaránt bevethetjük, mindehhez a készüléket egy szintén hátlapi kapcsoló áttolásával lehet megfelelőn beállítani. Sokan szeretjük a fizikai kontaktus lehetőségét a szoftveresen elérhető megoldások helyett, mert a nagyobb szeparálást biztosító egységek magabiztosabban adják a stabil elektromos kapcsolatot, a Yamaha tehát ebben is partnerünk. A kezemben a távirányító egy kisebb feladat elé állít az apró méretével, (egy kártya típusúról van szó) meglehetősen funkcionalista, és ezáltal nagyon egyszerű. A valószínűleg keveset használt távkapcsolótól eltekintve a WXC-50 pazar felszereltsége biztosan sokakat el fog varázsolni.

 

yamaha-wxa50-wxc50-audiovideopassion.com_.jpg

 

Belső értékek

 

A készülék belső felépítése szintén nagyon átgondolt, különös figyelmet fordítottak a tápellátásra és az elektronikus zajok kiszűrésére.

A WXC-50 elő-fokban egy igen jó minőségű 192 kHz/24-bites D/A konvertert építettek, és a tömörített zenék hangminőségét az úgynevezett (Compressed Music Enhancer) áramkör tovább javítja. A Yamaha az ESS Sabre 9006AS DAC központi processzor köré épül, amely alapvetően meghatározza az elérhető hangminőséget. A feldolgozható digitális jelek fajtái közül a WXC-50 szinte mindent ismer, ami elsőrangú mindenessé teszi.

A személyre szabható hangzás ugyanúgy hozzátartozik a modern készülékekhez, mint az elérhető legjobb hang optimalizálás, ezért hangerő-adaptív EQ állítja a mélyek és a magasak arányát a hangnyomás mértékében, az Advanced Bass Extension terjeszti ki a basszusokat, de az eredeti jelek kedvelőinek a Pure Direct üzemmóddal jelfeldolgozás nélkül kerülnek a kimenetre a nagy-felbontású audió anyagok.

 

YamahaWXC50-14.jpg

 

A legfontosabbakon túllendülve következzen pár apróság, amitől a Yamaha éllovasa lett a szakmának. Az „apróságok” néha nagyon is fontosak, amikor egy komplexebb hangrendszert megtervezünk, erre az egyik legjobb példa rögtön a készülék alternatív távirányíthatósága, ugyanis a (Remote) bemenete, valamint 12V-os indítójel (Trigger) be- és kimenetei biztosítják a rendszer tökéletes integrálását.
A Yamahának természetesen nem okoz gondot a 24/192-es fájlok dekódolása, ill. a DSD (5,6MHz-ig) állományok analóggá alakítása sem. Akár MusicCast alkalmazásból is irányíthatjuk a zenehallgatást és a Yamaha sok online médiaszolgáltatást is támogat, de NAS szerverekhez is simán csatlakozik. Mint fentebb említettem, a WXA-50 működhet csak lejátszóként, vagy a hangerőszabályzást is engedélyezve lejátszó + előfok üzemmódban, az előlapi hangerőszabályzó csak utóbbi esetben lesz aktív.

 

WXC-50_1.jpg

 

Élményzenélés, tesztelés

 

Japán elektronikákkal teszteltük a Yamahát. A végerősítést a tesztünkben egy Marantz  PM 6006 végezte és Onkyo házimozi erősítővel is próbára tettük a tesztalanyunkat, mert a szubcsatorna kimenetre is nagyon kíváncsiak voltunk, amelyről eddig szót sem ejtettünk. Zenei tesztet valahogy mindig a kedvenceimmel kezdem ”ki érti ezt?”. Most a Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath lemezét streamelem a laptopomról WiFi-n keresztül. A kapcsolat stabil és a hallott hangokon nem érzem a hiányát a kábeleknek! A zene energikusan és naturálisan lüktet, visszarepít egy korszakkal távolabbra. A sztereó tér meglehetősen tág, a hangszerek stabilan a helyükön uralkodnak. Egy 1973-as felvétel  a teszteléshez nem mindig elég, mert vannak keverési és egyéb hiányosságai, de például egy friss DSD fájl, és egy 11290 kbps-os bitsűrűségű felvétel biztosan túlmutat az érzékelés határain, ez volt az a tesztzene, amelyen Alaxis Cole: Chicago, That Toddlin’ Town című számába csillogtatta meg hangszálait. Ennek hallatán csak annyit mondok: az ájulás kerülgetne mindenkit, ha hallaná ezt az előadást!

 

yamaha-wxc-50.jpg

 

A FLAC állományoknak a megszólalásában sem érzek semmiféle hiányt, mert a tiszta és direkt hangok elgyönyörködtetnek. A cintányérok hangjai kritikusak szoktak lenni, de végre már a bluetooth átvitel esetén sem szenvedtek hallhatóan erős összemosást, persze a WiFi-vel átvitt adatoknak még szebb lett az eredménye. A Marantz végfok csillogó hangkaraktere teljes mértékben érvényesült. Az Onkyo és az aktív mély-sugárzós tapasztalatomat, a Bassotronics-tól a Bass I Love You foglalja össze a legjobban. A frekvencia menet a lehető legszélesebb, bár a felvétel legmélyebb ultra szubszonikusai nem hallhatóak, de a hangszórók óriási kitérései jelzik, hogy itt a legnagyobb teljességgel állunk szemben. Másrészről elmondhatom, hogy az Onkyo-ra oly jellemző higgadtabb hangzást is remekül elfogadja a Yamaha WXC-50. Ha a hangerő-adaptív EQ be van kapcsolva, akkor nincs kegyelem a hangfalak hangszóróit kegyetlenül meg tudja rángatni, ezzel kellőképpen életteli és dinamikus hangot állítva elő.

A tápellátásra szolgáló áramkör a készülék belső részében kapott helyet, de a jól megtervezett szellőzése miatt a készülék a hosszú használat során is szinte szoba hőmérsékletű maradt.

 

wxc-50_main.png

 

Ajánlás

 

Sommásan azt mondanám, kár hogy nem most vagyok kezdő zenehallgató, mert akkor megspóroltam volna néhány  lépcsőfokot. Ha ezzel a Yamahával kezdtem volna a zenehallgatás világába lépni, akkor már régen hátradőltem volna a karosszékben, hallgatnám a zenét és biztos nem teszteltem volna annyit, hogy megtaláljam a magam számára hőn áhított célt. A Yamaha WXC-50 –est  nagyon megszerettem és erősen ajánlom, hogy mások se menjenek el mellette a meghallgatása nélkül…

 

Lambert János

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

YAMAHA WXC-50