A TÖKÉLETES FEKETE – Philips 55OLED803 4K HDR OLED TV

Home Archívum Tesztek archívum A TÖKÉLETES FEKETE – Philips 55OLED803 4K HDR OLED TV

Nem kertelünk, nagyon sokat vártunk a televíziótól, hiszen az előzetes információk alapján úgy tűnt, hogy egy nagyon ígéretes készülékről van szó. De vajon hogy teljesített a valóságban? Milyen volt a kép és hangminőség? Mi a helyzet az Android TV smart platformmal? Cikkünkből kiderül!

 

Elképesztő dizájn!

 

A Philips formatervezői az 55OLED803-mal bebizonyították, hogy igenis lehet még újat mutatni 2018-ban is a tv dizájnban. A készülék eddig még sosem látott módon két rendkívül vékony, gyakorlatilag ceruza vastagságú, minimalista fém kis talpon nyugszik. Ennek köszönhetően szinte hézagmentesen simul rá a televíziós asztalra, vagy állványra, konkrétan úgy néz ki, mintha onnan nőne ki a képernyő. A készülékház a megszokott módon igen keskeny, akárcsak a kávák, amelyek kevesebb, mint egy centiméter szélesek. A termék külseje kifejezetten impresszív, futurisztikus, szinte sugározza magából a modernitást, így az innováció eleven emlékműve.

A hátlapon elhelyezett ki- és bemeneteknek hála egyszerűen és gyorsan csatlakoztatható hozzá asztali médialejátszó egység, adattároló eszköz, hangprojektor, sztereó hangrendszer vagy éppen házimozi szett. A modell rendelkezik a ma már kötelező tartozéknak számító Ethernet interfésszel, integrált WiFi-vel, és a fizetős digitális adások kódolásához elengedhetetlenül szükséges CI+ slot sem hiányzik róla.

 

philips_55OLED803_2.jpg

 

Android TV

 

Mint minden felső kategóriás Philips televízió, ez a modell is az Android TV okostévé platformot használja. A Google által fejlesztett rendszer sajnos korántsem tökéletes, hiszen olykor némi belassulás, akadozás tapasztalható, ami egy ilyen szintű televízió esetén nehezen tolerálható. A magyar nyelven is kommunikáló grafikus kezelőfelület rendkívül látványos a nagyméretű, színes ikonoknak hála, de pont ezért az egész kicsit átláthatatlan, kaotikus.

 

Az Android TV hatalmas előnye a rivális megoldásokhoz képest az óriási alkalmazáskínálat, és ennek köszönhetően ez a televízió is több ezer app letöltését, telepítését, illetve futtatását biztosítja. Ezek között kiemelt szerepet kapnak a különféle tartalomszolgáltató applikációk, tehát az olyan filmes oldalak, mint például a Netflix, vagy az olyan megosztók, mint a YouTube. Ezek használatával nincs probléma, hiszen akár 4K HDR anyagok is megtekinthetőek rajtuk keresztül az online streaming által. Az appkínálatban megtalálható jó pár, kifejezetten jó grafikával bíró játék is. Viszont az az igazság, hogy a televízióba épített hardver teljesítménye ezekhez már kevés, hiszen számos esetben szaggatást és akadozást tapasztaltunk. Így aki arra építene, hogy az Android TV révén kiválthat egy játékkonzolt, annak csalódnia kell.

A televízió képes együttműködni az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlő perifériákkal, tehát egérrel, billentyűzettel vagy egyéb más kontrollerrel. Emellett irányítható egy ingyenesen letölthető app révén mobil eszközről. Illetve persze ott vannak a távirányítók, egy kicsi, mindössze néhány gombbal rendelkező, rendkívül dizájnos darab, valamint egy teljes QWERTY billentyűzettel ellátott távvezérlő.

 

philips_55OLED803_3.jpg

 

Képminőség

 

Mind minden idei Philips OLED televízió, az 55OLED803 is az LG által gyártott 4K HDR OLED panelt kapta meg, amelyet kiegészítettek a házon belül megalkotott csodafegyverrel, a P5 Perfect Picture Engine képfeldolgozó processzorral. Ez számos képmódosító, képjavító eljárást tartalmaz, így például a felbontás felskálázást, ami nagyon hasznos lehet akkor, ha valaki sok, rossz minőségű, alacsony bitrátájú SD televízióadást néz. Gyakorlatilag ugyanezt lehet elmondani a zajszűrésről, hiszen ezek a technológiák tényleg működnek, és hatékonyan képesek megszüntetni az esetlegesen felbukkanó anomáliákat. 

A mozgás megjelenítéssel is akadhatnak problémák csapnivaló minőségű forrásból származó tartalmak eseten, hiszen olykor zajosodás tapasztalható. Ám itt sincs veszve semmi, hiszen a valódiak közé virtuális, illetve fekete képkockákat beillesztő Perfect Natural Motion és Perfect Clear Motion nevű interpolációs technológiák remekül képesek orvosolni az ilyen jellegű problémákat. Ez pedig kiemelten fontos lehet annak, aki sok sportközvetítést néz, hiszen ezek a hibák leginkább ezek esetében jelentkezhetnek.

 

0kontraszt.jpg

 

A termékben rejlő igazi erőt persze az hozza ki, ha valakinek alkalma nyílik rajta 4K felbontású, nagy dinamikatartományú filmeket, videókat nézni rajta. Ilyenkor a kép kristálytiszta, tűéles, a színek pedig szinte ragyognak. Ez utóbbi köszönhető az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak, amely ugyebár képes a tökéletes, 0 nit fényerejű mélyfekete, és ez által a végtelen kontrasztarány megteremtésére. A maximális fénysűrűsége 900 nit, ami azt jelenti, hogy a már említett HDR anyagoknál is valósághű a színvisszaadás. A televízió egyébként a HDR10 és a Hybrid Log Gamma mellett már az egészen friss HDR10+ nevű szabványt is támogatja. Egyelőre ugyan még kevés az ilyen típusú tartalom, de azt ígérik, hogy hamarosan javul már a helyzet.

 

calibration2.jpg

 

A betekintési szög egyébként hibátlan, tehát még kiszorított pozícióból, túlságosan oldalról nézve a képernyőt sem változik a szaturáció, nem kezdenek fakulni a tónusok. Mivel nincs hagyományos értelemben vett háttérvilágítás, így az ennek problémás eloszlásából fakadó képi hibáktól sem kell tartani. Azaz el lehet felejteni a felhősödést, foltosodást, és a sarkoknál is tökéletesen homogén a fényerő. Az OLED tévéknél mind a mai napig felmerül a beégés lehetősége, mint esetleges probléma. Nos, amíg nálunk volt a készülék, addig semmi jelét nem tapasztaltuk, hogy a beégéssel, vagy a ghostinggal, azaz a szellemképesedéssel számolni kéne. Ez egyébként biztosan köszönhető annak is, hogy a gyártó komplex védelmi rendszerrel látta el a készüléket, amely például időről-időre “átmossa” a pixeleket.

 

calibration.jpg

 

Ambilight

 

Ez a Philips televízió is megkapta a vállalat exkluzív Ambilight technológiáját, amely a hátlapra applikált RGB LED-ek révén képes fényglóriát varázsolni a készülék köré. Az egy dolog, hogy be lehet állítani, hogy folyamatosan változtassa a színét, de az is megparancsolható, hogy a képen futó tartalomtól függően dinamikusan változzon! Azaz, ha például egy homokos tengerparti jelenetet néz valaki, akkor a glória alja sárgásfehér lesz, a közepe és a teteje pedig kék! Ez elképesztően látványos, és adott esetben tényleg hozzáadott értéket jelenthet. Fontos, hogy akit zavar ez a szolgáltatás, az akár ki is kapcsolhatja.

 

philips_55OLED803.jpg

Hangrendszer

 

Van már olyan Philips tévék, amelyek rendelkeznek egy saját, integrált hangprojektorral, vagy hangállvánnyal, és az 55OLED803 nem tartozik ezek közé. A hangok itt ugyanis a képernyő mögött elhelyezett, kisméretű hangszórókból szólalnak meg.  A megszólalás átlagos, a dinamika nem egetverő, és a sztereó hangtér megteremtésével is vannak gondok.  Hanghibákkal nem találkoztunk, de ezen a szinten ez azért már a minimális elvárás. A hangerőre sem lehet panasz, hiszen egy átlagos méretű szobában, lakásban nem is lehet maximumra állítani, mert annyira hangosan kezdene “üvölteni”.