Beyerdynamic Xelento Remote – Zenélő drágakövek

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív Beyerdynamic Xelento Remote – Zenélő drágakövek

A német Beyerdynamic 1924-óta van jelen az audio iparban. Számos professzionális és közhasználatú cikket gyárt. A nevéhez fűződik a szabadalmaztatott “Tesla driver” (Tesla hangszórórendszer), aminek miniatürizálása a Beyerdynamic régi céljaként a Xelentoban valósult meg.

 

beyerdynamic_Kopfh_rer-xelento-remote-w4-v1.jpg

 

Az első benyomások


Immár, a Tesla rendszerek által nyújtott természetes és meleg hang elérhető mobil alkalmazásban is. Ez a technológia, az egész világon számos audiofil zenerajongó szívét megdobogtatja az általa nyújtott tiszta, részletezett alacsony harmonikus torzítású, természetes hangjával.

A Xelento dobozát kinyitva egyből ámulatba estem. Maguk a fülhallgatók, mint valami ékszerek csillogtak a fekete dobozban! A csomagolás rendkívül precíz, stílusos és egy csomó hasznos kiegészítő is található benne. Például későbbi tárolásra és szállításra alkalmas kisebb méretű bőrbevonatú doboz, hét pár különböző méretű szilikon és három pár szivacs fülbevaló illeszték, egy csipesz, amivel a fejhallgató kábelt a ruhánkhoz rögzíthetjük és egy pár tartalék –a fülhallgatókra való – védőrács. Kapunk hozzá még két kábelt, az egyiket távirányítóval, a másikat anélkül.

 

ImgW (1).jpgpic_xelento-remote_16-11_front_v2-webartikel_1.jpg

 

A Xelento különlegessége, hogy a Tesla driver-t képesek voltak ilyen kis méretben megvalósítani. A rendszer a nevét Nikola Tesla-ról kapta (akinek magyar vonatkozásai ismertek). Róla nevezték el a mágneses fluxus (erővonal sűrűség) mértékegységét is. A fejhallgatókban nehezen megvalósítható 1 T feletti mágneses fluxus-sűrűséget erős neodymium mágnesekkel értek el. Az erős mágnesekhez kis tömegű filigrán lengőcsévéket társítottak. Mindez hatalmas előnyökkel jár, a két tényező együttesen egy olyan rendszert ad, ami jó hatásfokkal alakítja át az elektromos jelet akusztikus energiává, létrehozva egy gyors, jó tranziens-átvitelű miniatűr high-end hangszórót. A Tesla rendszer úgy van kialakítva, hogy a mágneses erővonalak szóródása a fülhallgatón kívüli térbe a lehető legkevesebb legyen. A kisméretű fülhallgatók fém háza azon kívül, hogy a mágneses fluxus „elszivárgását” akadályozza, a külső elektromos zavaroktól is véd.

 

IMG_20170802_164653.jpg

 

A fülhallgatók a fülbe helyezve – köszönhetően az anatómiailag megfelelő kialakításnak – jól állnak, stabilak maradnak, nem esnek ki. Rendkívül kényelmesek, a szilikon illesztékek jól csillapítják a kívülről érkező zajokat.

A lecsatolható kábelek jó minőségűek, a fülhallgatóhoz MMCX (micro miniature coaxial) csatlakozón keresztül kapcsolódnak.  A 3,5 mm-es (1/8″) kisjack és az MMCX csatlakozók is aranyozottak. Maga a kábel rugalmas, nem hajlamos a megtörésre, gyűrődésre. A mellékelt két kábel közül az egyik hagyományos, távirányító nélküli. A másikra univerzális távirányítót helyeztek, ami az Apple és Android eszközökhöz egyaránt használható. A távirányítón három gomb van, ezekkel a hangerőt, a lejátszást és a hívásokat lehet kezelni.

 

beyerdynamic_Kopfh_rer-xelento-remote-fit-w4-v1.jpg

 

A hang


A Xelentot egy iFi nano iDSD Black Label DAC/fejhallgató erősítővel próbáltam ki. A Xelento rendkívül dinamikusan szólt! Talán basszusban a legerősebb, jól rétegezett, az effekteket hatásossá teszi, a dobokat erőteljessé. A közepek természetesek, simák, a jelenlét érzése jó. A magasak fényesek és részletesek. A színpadkép széles és mély. Használata nem fárasztó, órákon keresztül élvezetes vele a zenehallgatás. A frekvenciamenet tökéletesen kiegyensúlyozott.

pic_xelento-remote_17-09_leiing_v2-webartikel_1.jpg

Annak ellenére, hogy a basszus erőteljes és nagyon mélyre lemegy, ez nem azt jelenti, hogy sok lenne. Pontosan annyi, amennyire a zenének szüksége van. Nem piszkolja be a középtartományt sem. (Döngő, pufogó basszusokra ne számítson senki.) Sting –  A Thousand Year című száma nagyon mély szintetizátor-basszussal kezdődik, ami szinte már az emberi halláshatár alját súrolja. A Xelento azonban képes ezt visszaadni, mégpedig úgy, hogy a fölé helyezett elektronikus szövet részletezettségéből nem takar semmit. Az Infected Mushroom – Deeply Disturbed című száma teljesen más karakterű, de ugyancsak elektronikus elemekben gazdag. Itt a basszusok rövidek feszesek, rövid lecsengéssel szólnak, egy pillanattal sem tovább annál, ahogy kell.

A Xelento dinamikai képességeire jellemző, hogy míg valami erősen és hangosan szól, közben a leghalkabb részleteket is megjeleníti, ennek szemléltetésére ideális Eric Clapton – My Father’s Eyes című száma. Az elektromos pergő keményen, nyersen üt középen, miközben puha szőnyegek és tremolós Rhodes is hallható. A gitárok ugyanakkor a széleken halkan, de igen jól érthetően szólnak.

 

IMG_20170802_171638.jpg

 

A tranziensek olyanok, mint az eredeti hangszereken. A közepek élettel teli zeneiséget nyújtanak. Eva Cassidy –Ain’t No Sunshine feldolgozásában a női énekhang nyitott, levegős, elől van – jól megjelenített. A gitár nylon húrjain a játékos legkisebb érintése is hallható.

A teszteket általában zongorával szoktam kezdeni, ez most kicsit későbbre maradt, de mindenképpen kötelező, mert a zongora hangja sok mindent elárul egy hangrendszerről. Ez alkalommal Mikhail Pletnev és a Russian National Orchestra előadásában Beethoven zongoraversenyeit hallgattam. A zongora és a zenekar megszólalás is természetes és életszerű. A zenekar térben szélesen és mélyen szólalt meg. Pletnev játékának a legfinomabb részletei is megjelentek a pianisszimóktól a fortisszimókig.

 

IMG_20170802_170350.jpg

 

Összesítés


A Beyerdynamic Xelento Remote-ban rendkívüli fülhallgatót ismertem meg. Megjelenése csodaszép. A vele szállított kiegészítők elegendők. Külön figyelmet érdemel a fül-illesztékek garmadája. A hangja sem marad el a megjelenésétől, teljesen kiegyensúlyozott és részletező. Semmi sem több vagy kevesebb a kelleténél. A kényelme szintén lenyűgöző. A megfelelő illesztéket megtalálva (a hét párból lehet választani) hosszú órákon át viselhető. A felhasznált anyagok exkluzívak és a kidolgozása szintén elsőrendű. Aki zavartalan, kiváló hangot akar és azt nem csak otthonában szeretné élvezni, bátran választhatja. Minden műfajban megállja a helyét.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

Beyerdynamic Xelento Remote – Audiofil fülhallgató

 

pic_xelento-remote_16-11_front_v2-webartikel_1.jpg

Iránytű