Panasonic RP-HTX80B – Vissza a jövőbe

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív Panasonic RP-HTX80B – Vissza a jövőbe

Dizájn

 

Ennek a fülhallgatónak igen fontos része a megjelenés, emiatt valószínűleg rengeteg érzelmet fog indukálni, mivel a gyártó a felépítéséhez nagyrészt retró kinézetű alkatrészeket használt. Választhatunk 4 divatos szín közül (fekete, jeges szürke, burgundi és okkersárga) a mi tesztpéldányunk egy komor matt fekete lett. De mondok jobbat, a Panasonic RP-HTX80B készüléknek az egyik alkatrésze szinte teljesen azonos egy bizonyos helikopterekhez használatos pilótasisak fejhallgató mikrofon tartójához.

 

DSC_0083.jpg              

Jól látható a THL-5C típusú repülőhajózó sisaknak a mikrofontartója, amelyhez megszólalásig hasonló a Panasonic -HTX80B hallgató tartó villájára.

 

tartósságot garantáló kettős sínek az RP-HTX80B-nél erős tartó elemként jelennek meg, ezek adják a megfelelő tartást és a fejre igazítás lehetőségét. Ezen kívül erős utánérzésünk lehet a régi fejhallgatókhoz más szempontból is, mert a múltat idéző kinézetű hallgatóval is rendelkezik. A kisméretű, de erős neodium mágnes meghajtós membrán kialakítása ugyanis visszaköszön a kagyló felületén, egy kicsúcsosodó elem formájában, ami szintén nagyban fokozza a régi idők hagyományát. Tehát a viszonylag kis méret és az acéldrót anyagok használata, egyszerű felépítést és tartósságot garantál.

Ahogy a múltban, ennél a fülesnél sem számolhatunk az összecsukhatóság praktikumával.

A teljes műanyag háznak csak egy kis kiálló részére került fém rész, amelyet kihasznál a gyártó egy jó kis Panasonic logó elhelyezésére.

Összességében karakteres, de nem hivalkodó a kinézete, amolyan igazi mindennapi nyúzásra használatos darab.

HTX80B_C_front_h170809.jpg

Gyakorlatban

 

A fejhallgató könnyű súlya és a megfelelő ergonómiája miatt rendkívüli kényelmet tapasztalhatunk, és a hirtelen mozgásokra is stabilan, elcsúszás mentesen a fejünkön -marad. A puha párnázása és a kicsit szorító erő még inkább maximalizálja a komfortot.

A kiegészítőnknek körülbelül 10 méteres hatótávolsága van, de a tapasztalatom szerint kb. 30 méterrel el lehetett sétálni a telefontól, mielőtt végleg elhallgatna, ez az érték körülbelül kétszer akkora, mint más, a piacon található riválisoké. A fejhallgató teljes töltöttséggel 20 órányi folyamatos zenelejátszásra képes, és 150 percig üzemel mindössze 15 percnyi töltéssel. Az kevésbé jó pont, hogy a fejhallgató nem támogatja a kábeles zenehallgatást, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor lemerülése esetén használhatatlanná válik, illetve a telefonból való rádió hallgatás sem lehetséges, mivel a legtöbb telefonnak szüksége van vezetékre a vételhez. A HTX80B nem támogatja az aptX-et vagy az AAC-t.

Nem szoktam sokat telefonon játszani, főleg Bluetooth headsettel, de most megtettem, és váratlan pozitív meglepetés ért. Mindenki által ismert tény: a Bluetooth lassú reakció ideje. Ennek ellenére a gyártónak sikerült megoldani a gyors adatátvitelt. Ez a tulajdonság azt is jelenti, hogy az akciójátékokkal anélkül játszhatunk, hogy aggódnunk kellene a hang elcsúszásától. Az audio késleltetés Bluetooth-on keresztül tehát minimális lett.

HTX80B_C_left_h170809.jpg

A hangminőség

 

A fülemen van a tesztalanyom és a múltidézés nyomot hagyott az agyamban, ennek köszönhetően telefonom állandó zenei tartalmából a Ramones mania: Remaster válogatását kezdtem el hallgatni. Megfelelő hangulatba hozta a napomat, és persze a tesztelést is a Mama’s boy örök slágere.

A hallott hang direkt és ősi, kellően összeszedett és kifinomult. A maximális hangerő nem olyan nagy, mint szeretném, de az én igényeim ugyebár…

Több különféle zeneszám meghallgatása esetén kialakult egy összképem, összeszedett és kellemes hangminőséget kapok, és jön egy kis de, (no persze a mi szakmánkban ez szinte sosem marad el) az alsóbb tartomány, a Sharp Bass szlogennel ellentétben (jelentsen ez bármit is), nem tartom elég meggyőzőnek a mély átvitelt. Nekem úgy tűnik, hogy a basszus hang elég mélyre megy, de nem különösebben gazdag, ez főleg az utcai hallgatásnál eredményez vékonyabb hangzást. Lehet, hogy az „éles basszusnak” ilyennek kell lennie? Igen ez határozottan lehet. A további észrevételem, hogy a hangkép nem túlzóan nyitott és széles, de a mindennapi használathoz, szerintem a helyén van.

HTX80B_C_standard_h170809.jpg

Talán az előbbiek miatt az RP- HTX80B nem hangzik olyan jól a jazz zene hallgatásakor, nem érzem azt, hogy a hangszerek jól együtt fuzionálnának, vagy elég színesek lennének. (Ez az észrevétel már kötözködésnek számít, főleg az árat is figyelembe véve.) Elképzelhető, hogy ez a visszafogottság valakinek éppen „bejön”. Azzal, hogy a Panasonic fejhallgatója nem forszírozza a végletekig a hangspektrumot, eléri, hogy sokáig hallgatható marad és nem fárasztja a fülünket, ez nagyon jól összhangban van a kényelmes viselettel, úgyhogy a tervezés eme összhangja az átgondoltság mintapéldánya. Nagy előnyeként értékelem azt, hogy a tartóssága miatt, „nem féltem használni” az utcán, villamoson és futás közben sem, noha nem erre gyártották.

 

Ajánlás


A Panasonic RP-HTX80B a saját árkategóriában rendben van, jó ajánlat. A stabilabb kapcsolat és a rövid késleltetés a legnagyobb előnyei között van. Szerintünk, szerintem ezt a fülest teljesen eladja a retro megjelenés.

 

lambert

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

PANASONIC RP-HTX80B – ZÁRT FEJHALLGATÓ

 

HTX80B_C_right_h170809.jpg

Iránytű