Sennheiser HD 660S – A legenda folytatódik

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív Sennheiser HD 660S – A legenda folytatódik

A Sennheiser népszerű 600-as sorozatának legújabb tagja a Sennheiser 660S, amivel a gyártó a 600-as sorozat alkalmazási területét kívánta bővíteni. Az Írországban készült prémium minőségű fejhallgató hangszórórendszerét újra tervezték. Céljuk, hogy az igényes otthoni zenehallgatás mellet, a mobil zenelejátszókkal is használható legyen, és audiofil élményt nyújtson.

 

HD-660S-1-of-1-5.jpg

 

Felépítés és küllem

 

Felépítésében követi a Sennheiser hagyományokat. A kagylós nyitott kivitelű fejhallgató, mint a HD 600-as sorozat többi tagja is, tükrözi a Sennheiser fejhallgató-gyártás területén szerzett tapasztalatát. Mentes minden olyan sallangtól, ami nem a kényelmet és funkcionalitást biztosítja. A fejhallgató egésze matt fekete színű, ami elegáns megjelenést kölcsönöz (és az ujjlenyomatok sem látszanak meg rajta). A felhasznált anyagok prémium minőségűek, erősítik a luxuskivitel érzetet. A csatlakozókábel és a fülpárna cserélhető (ami a Sennheiser-nél szokásos). A fejpánt nem szorít, de határozott tartást biztosít, a fejméret beállítása fokozatokban történik, a megfelelő méretnél bepattan és biztonságosan tart. A kengyelek szintén műanyagból készültek és körülbelül 15 fokos szögben elfordíthatók.

 

test-sennheiser-hd660s-07.jpg

 

A matt fekete kagylók külső oldala Sennheiser logóval díszített, préselt fémráccsal határolt, ez teljes szellőzést biztosít. Ennek megfelelően, mint ahogy ez egy nyitott kivitelű fejhallgatóra jellemző, a környezeti zaj minden csillapítás nélkül behallatszik, és amit hallgatunk az pedig ki… Ez azonban szélesebb színpadképet és nyíltabb hangzást eredményez. A megfelelően puha plüssel borított fülpárnák kicsit mélyebbek, mint a korábbi típusoké, a fülünk kényelmesen elfér bennük. Természetesen itt bepárásodásról, beizzadásról szó sem lehet. A fejpánt jó súlyelosztásának, megfelelő ívének és a fülpárnák kialakításának köszönhetően órákon keresztül kényelmesen viselhető a fejhallgató.

 

Featured-Image-21.png

 

Az OFC csatlakozókábel 3 méter hosszú, és egy 6,3 mm-es jack-dugóban végződik, ez megszokott ebben a kategóriában. Egy 3,5 mm-es “nagy-jack, kis-jack” adaptert is mellékeltek hozzá, tehát alkalmassá tehető a mobil eszközökhöz vagy számítógéphez való csatlakozásra is. Akinek olyan fejhallgató erősítője van, mely szimmetrikus fejhallgató kimenettel is rendelkezik, az a csomagban szintén megtalálható, 3 méter hosszú, szimmetrikus Pentaconn jack-dugóban végződő kábelt használhatja, ez a szimmetrikus kialakításának köszönhetően nem szedi össze a környezeti elektromos zajokat. Az high-end rendszereknél egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a csatlakozási formával. A dugók természetesen aranyozottak.

 

HD-660S-1-of-1-16.jpg

 

A fülkagylók felépítésükben sok hasonlóságot mutatnak a sorozat korábbi tagjaival. A hangszórókat azonban újratervezték, a hangszóróház átmérője az elődökhöz képest nagyobb lett. A neodímium mágnes-rendszereket a torzítás minimalizálása érdekében optimalizálták, az alumíniumból készült, különösen könnyű lengőtekercsek garantálják a pontosságot és a jó tranziens választ. A hangszóró külső széle mögé finom rozsdamentes acélhálót helyeztek, aminek köszönhetően a membrán mozgásának szabályozhatósága javult, és kellő szellőzés is biztosított. A bal és jobb oldali hangszórókat egyedileg, gondosan válogatták össze, hogy ne legyen közöttük 1 dB-nél nagyobb különbség. A membrán mögötti csillapító anyagban és a fémhálóban hasonlóság vélhető fel a 700-as típussal.

A HD660S impedanciája 150 Ω, ami lehetőséget nyújt arra, hogy mobil eszközökkel is meghajtható legyen.

 

sennheiser-HD_660_S-1117.jpg

 

A hang

 

A meghallgatást zongorazenével kezdtünk, a zenét korunk ünnepelt sztárja Juja Wang szolgáltata Szonáták és etüdök című albumával. Utána pedig a crossover atyja, Jacques Loussier előadásában a méltán híres Play Bach című albumról a g-moll Siciliano-t hallgattam meg. A zongora az első esetben keményebben, de térben kissé hátrébb, a második esetben viszont sokkal közelebb és puhán, levegősen szólt, de elmondható, hogy mindkét esetben hiteles zongorahangzást hallottam. A jazzben a bőgő hangsúlyosan, kissé elől helyezkedett el. A cinek szépen hozzák a magasakat. Az American Baroque régizene együttestől Telemann D-Dúr Concerto No.2 Allegro tétele következett. A kis barokk együttes térbeli elhelyezkedése jól érzékelhető, a színpad elég széles és elég mély. A blockflute legelől, a csembaló a legtávolabb helyezkedik el a hallgatótól.

Lyn Stanley Lost in Romance című lemezén zongora, dob, bőgő, ének és néhol szaxofon és harsona szerepel. Az ének elől, a hangszerek diszkréten kissé hátrébb vannak, de minden világos és jól érthető. A zongora hangja csodálatosan részletezett, a húrok legapróbb rezdülése is jól hallható. A énekesnő néhány lépésre előttünk. Hangja természetes, bensőséges.

 

test-sennheiser-hd660s-00.jpg

 

Összesítés


A Sennheiser HD 660S referencia minőségű, otthoni zenehallgatásra való fejhallgató. A beépített anyagok kiváló minőségűek, és az kivitelezés is első osztályú. Az impedancia csökkentésével a Sennheiser nem titkolt célja az volt, hogy mobil eszközökhöz is használható legyen, de ennek a szándéknak ellentmondani látszik az, hogy a csatlakozó kábel túl hosszú és nem adtak hozzá rövidebbet, továbbá a fejhallgató nyitott volta és a mérete sem támogatja a mobil használatot. A meghallgatás során az első benyomása az embernek a puhaság. A mélyek lágyak, teltek. A hangzás sima, meleg. A közepek pontosak. A hangkép széles, jól részletezett és teljesen kiegyensúlyozott, természetes hatású. A színpadot kissé távolabb helyezi, így a fejhallgatókra jellemző “fejben szólal meg a hang” jelenség kisebb, ami kellemesebb. A frekvencia-átvitele alkalmassá teszi magas-felbontású hanganyagok hallgatására. Viselése hosszú távon is kényelmes. Az alkatrészek cserélhetők, ezért nem kell attól tartani, hogy a korábban öregedő, vagy elhasználódó fülpárna vagy kábel miatt le kell cserélni az egyébként jól működő fejhallgatót. Az audiofil zenei élményt elérhető áron kaphatjuk meg a Sennheiser HD 660S-től.

 

Brindzik József

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

Sennheiser HD 660S – Nyitott-hátú, kagylós fejhallgató

 

test-sennheiser-hd660s-00.jpg

Iránytű

Ár: 154.900 Ft

Forgalmazó: