Az ének mindent visz…Dali Zensor7 álló hangfal teszt

Home Archívum Tesztek archívum Az ének mindent visz…Dali Zensor7 álló hangfal teszt

dali_zensor_7.jpg

 

Felépítés

A zongora lakkozott előlapos Dali álló hangfalak 98cm magasak. Kivitelezésük hibátlanul gondos, méreteik annyira arányosak, hogy egyszerűen jó érzés rájuk nézni. A kecses és könnyű építésű hangfalak megjelenése és tervezése időtálló, egyedi, de mégsem hivalkodó. A párhuzamos hasábforma egy stabil alumínium talpon, vagyis inkább kereten nyugszik, aminek négy sarkába tüskét is lehet szerelni. Ezzel az erős talpszerkezettel stabil összeszerelést kapott a doboz, amely így kissé elemelkedve a padlótól, kimondottan profi kinézetet nyújt.

A hangzást tekintve a magas hangokért egy 25mm-es puha dóm magas sugárzó felel, míg a középhangokról és a basszusokról két 18 cm-es meghajtó gondoskodik, melyek egyébként a Dali-nál már megszokott farost anyagú kónuszokkal rendelkeznek. Az, hogy a felső mély-közép sugárzó „beleharap” a tweeter szélébe, és ezzel lecsíp egy keveset belőle, még izgalmasabbá teszi a kialakítást. Ez a megoldás leginkább a High-end hangfalaknál terjedt el, és azzal, hogy a Zensor 7-nél a Dali mérnökei egymáshoz a lehető legközelebbre szerelték a hangszórókat, a legjobb módját választották az ideális pontsugárzás elérésének.

 

0226a92451d2dbfd00b129566768ddff.jpg

 

dalizensorDSC_0041.JPG


Egyszóval szeretjük a Zensor 7 megjelenését! Hatásos megoldás, és a látványt is megdobja az, hogy a közvetlenül a hangszórók alatt elhelyezett és meglehetősen nagy, mintegy 70 mm-reflexnyílás előre sugároz. A tükörfényes fekete előlap 1-1 milliméterrel túlnyúlik az oldalak szélén, ezzel is nagyobb hangsúlyt adva a reprodukáló felületnek, melyet a folytatásban faminta borítású MDF kabinet egészít ki, amihez bátran hozzá lehet érni anélkül, hogy félni kellene attól, hogy csúnya ujjlenyomatokat hagyunk rajta.

A hangfalak elhelyezése

A tesztelés első lépéseként a beállítási pozíciót vizsgáltuk meg, vagyis azt, hogy miként változik meg a hangja a hátsó falhoz viszonyított távolság függvényében. Ekkor leginkább a mélyhangok átvitelére kell odafigyelni, mert a változás egyes hangfalaknál akár nagyobb léptéket is jelenthet. Ilyenkor a hang zavarosságának fokozódása lehet az intő jel, ami a magasabb frekvenciákon is jelentkezik. Alapszabály, hogy a hangfalat ne toljuk túlzottan a falra, adjunk egy kis teret a hangzáshoz, még akkor is, ha ez az elhelyezés nem a leghelytakarékosabb megoldás. Itt is az optimumot kell megtalálnunk.

 

dalizensor-areadvd.de.JPG

 

Manapság a hátsó reflexes hangfalak vannak túlsúlyban a piacon, de a Dali Zensor 7 nem ilyen. Talán pont az első reflexnyílásos felépítésnek köszönhető az, hogy a Dali-nak nem okoz gondot, ha mindössze 20-25 cm-rel a fal előtt kell helytállnia. Hangjának mély átvitele a hátsó fal közelében még talán jobb is, mint távolabb tőle, de ami a lényeg, hogy közben az impulzus-átviteléből sem veszít észrevehetően. Tehát ez a hangfal nem annyira érzékeny a szűkebb helyekre való beillesztésre sem.

A tesztelés

Emlékemben még élénken él a Zensor 1 hangja, aminek tesztelésekor nagyon zenei, énekhangokkal teli élményt adott. A csoport tesztben szereplő Zensor 1-nek az egyetlen negatívuma a hiányos basszushang kiterjedés volt. Már csak ezért is érdeklődve teszem most fel a lemezt a lejátszóra és várom, hogy a Zensor 7 feltárja a teljes hangképet. Már az első hangoknál rögtön feltűnt, hogy a felém sugározott zene mennyire integrált, és egybefogott hangú. Simán el tudom képzelni, hogy az ilyen hangba más is azonnal beleszeret. Kellemes dolog ezt a hangzást akár huzamosabb ideig is hallgatni, mert a tónusa egyáltalán nem fárasztó. A zene kellő dinamikával szól, a zenészek nem adják fel, jól bírják, könnyedén játszanak hangszereiken és nem esnek ki a ritmusból. Nincs probléma a nagy hangerőnél sem, a muzikális dallamok beterítik a nagyszobát. Tetszik amit hallok, hogyne tetszene, észre sem veszem közben, hogy telik az idő, pedig már órák óta zenét hallgatok. Felváltva cserélem a lemezeket, a CD-ket Vinyl-lel, miközben megpróbálom összegezni a tapasztalataimat.

Egy kicsit mélyebbre tekintve, a hangfal felépítésében óriási titkokat nem találunk, „csupán” egy jól megépített, és kiválóan megtervezett klasszikus álló hangsugárzó van a látótérben. A részleteket számbavéve, a Zensor 7-nek, van egy 1 “-os textil dóm magassugárzója, melynek célja, hogy hitelesen reprodukálja a magas frekvenciás hangokat, melyek a leírás alapján egészen 26.5 kHz-es frekvenciatartományig terjedhetnek. Az alsó, legmélyebb frekvencia 40 Hz-re esik -3 dB-nél. A hangváltónak a belső keresztváltási frekvenciája úgy van beállítva, hogy 2,4 kHz-en váltson a két hangszóró típus között; ez a legideálisabb pont, és a Dali mérnökei is ezt a vágási pontot állították be a Zensor 7 esetében. Tesztalanyunk hátsó részén nincs bi-kábelezési opció, itt csak egyetlen pár csatlakozót találhatunk.

 

SCREENSHOTS_2015-11-06-09-48-42.jpg

Szinte teljesen egyenletes frekvencia menet figyelhető meg az egész tartományban. Egy kis esés van a hangváltás közelében, amit nem lehet észrevenni a hallgatás során. Az alsó frekvencia határa a gyári értékek által kommunikált értéken van.

Ezt hallottuk

Számos zenei anyag meghallgatása után kialakult bennem a vélemény, hogy a Zensor 7 egy olyan alsó/középkategóriás hangfal, aminek legerősebb pontja, a tiszta és megnyerő ének és a hangszerek megszólaltatása. Az ének minden esetben tisztán és “élő” hanghatással volt érzékelhető, de azt is el kell mondanom, hogy a hangszeres zenénél a basszustartománynak is –legalább 40 Hz-ig – megvan a hallható alja, ami igazán szép teljesítmény a Dali Zensortól.

A felső tartományok ragyognak, de nem kapnak durva előretolt fémes cineket, finoman kellemes hangúak, mindemellett ami a dallamokat illeti újra el kell mondanom, hogy az „ének mindent visz”. A basszushangok határozottak, ritmusosak és kellően