JVC GC-PX 100 videokamera – Egy tökéletes profi

Nem is az a kérdés, hogy FULL HD-t rögzít-e, hanem, hogy milyen sebességgel és milyen minőséggel. 36Mbps-mal rögzíti a teljes felbontású felvételeket, így a lassított felvételek, az úgynevezett Slow Motion készítésére is alkalmas. Akár 100-500 fps felvételekre is képes. Az ultragyors felvételekkel gyors mozgások is jól kielemezhetőek. Utal a képminőségre a 12,8 megapixeles érzékelő, amely fotók készítésére is alkalmassá teszi. De nem csak álló képek, hanem 9 kép/mp sebességű sorozatokat is készíthetünk. Szenzora 1/2,3″-os.

Lássuk, mit is nézünk!

Rendkívül megnyerő és jól kitalált dizájnja azonnal megragadja az embert. Markolata körül szinte nincs is kihasználatlan hely, a kapcsoló, és kezelőszervek elfoglalnak minden szabad területet, miközben a felület mégsem tűnik zsúfoltnak. Ergonomikus, jól kézbe vehető, stabil tartást ad. Ennek és a jól működő optikai képstabilizátornak köszönhetően stabil, bemozdulásmentes felvételeket készíthetünk.

jvc_gc_px100_1.jpg

Optika

A kamera optikája JVC gyártmány, 10x zoomot produkál, ami általános célokra elég jó, kiváló fényerővel rendelkezik (f 1,2).  Képszöge 29 mm-es széles látószögű optikának felel meg, ami ebben a kategóriában is megfelelő. Sztereo zoom-mikrofonja az objektív két oldalán kapott helyet, ennek megfelelően jól elkülönül a két oldal hangja. Mivel elől van, a kamera kezelésének hangját nem rögzíti. Szintén az optikán kapott helyet a vakupapucs, ami lámpák és mikrofonok rögzítési lehetősége is egyben. Az objektívhez szirom formájú napellenző is tartozik.

Csatlakozások, kezelő felületek

A gép oldalán több csatlakozási lehetőség között a fejhallgatót is megtaláltuk. Ennek nagy hasznát is vehetjük mert zajos környezetben is megfelelően tudjuk kontrollálni a hangfelvétel minőségét. A kamera Zoom-kapcsolója jó helyen, a gép tetején található és nagyon kézre áll, hozzá elég nagy és meglepően finom mozgatásra képes. Bár én inkább a manuális zoom-gyűrű híve vagyok, ez azért nekem meglepetés volt, persze itt a videos szempontok azért elsőnek érvényesülnek. Tény, hogy így egyenletes sebességgel mozgatható az optika. A gép tartását segíti a felszerelhető csuklószíj. Az élességállítással nem volt gond, kevés fénynél is jó helyre fókuszált, de mód van manuális élességállításra is.

jvc_gc_px100_2.jpg

Monitor

Érintő képernyőjén gyors beállításokat kezelhetjük. Ehhez tartozik egy ellenfényszűrő, vagy árnyékoló. Nagy mértékben segíti a keresőkép megítélését, de válthat a tartozékként szállított külső keresőre. Elektronikus keresője is van, dioptria állítási lehetőséggel. Ezzel az opcióval, máris elkezd hagyományos kamera funkciókat ölteni?

Felvétel/rögzítés

A JVC GC-PX100 as kamera esetében a felvételeket SD kártyára rögzíthetjük. Természetesen a nagysebességűeket kell használjuk, ha az összes funkciót és a sebességet is ki akarjuk használni. Egy kártyacsere után azonnal folytathatjuk a munkát, nem kell várni a letöltési időre. Néhány rögzítéssel kapcsolatos adat: AVCHD rögzítés 50 p – 4Gb-os kártyára 15 perc. MP4/MOV 1080p – 4GB-os kártyán 10 perc. Eszi a helyet, de ennek megfelelően a felvétel minőségére sem lehet panaszunk. MacOS oprendszerben dolgozók választhatják az iFrames üzemmódot is. A kamera gyorsan indul, hamar felvétel kész. Az intelligens AUTO mód a legtöbb esetben jól dönt helyettünk. A kísérletezni vágyók örömére a Time-Lapse lehetőség is rendelkezésünkre áll. Így gyorsítva nézegethetjük a felvételeinket, ami belefér az amúgy is felgyorsult világunkba.

jvc_gc_px100_3.jpg

Fotózás

A fotó üzemmód teljesen jól működik. A kezelése és a kép minősége is hasonlít az igényes kompaktok minőségéhez. A kezelőtárcsán a kreatív üzemmódok között megtalálhatóak az un. SCN funkciók, ahol előre definiált üzemmódok közül választhatjuk ki a szituációnak megfelelőt. Az un. kettős felvételnek köszönhetően videofelvétel közben is fotózhatunk, miközben a felvétel folyamatos marad.

A képminőségre a CMOS érzékelő és az F 1,2-es optika a garancia. Gyenge fényviszonyoknál is jó a képminőség. A fotók nem olyanok, mint a tükörreflexessel készült képek, de a kompaktok minőségét simán hozza. Ne feledjük, ez inkább videokamera, csak másodlagosan fényképezőgép. Nagy ISO érzékenységnél érezhető a zajcsökkentés hatása.

Újdonság, bár egyre több kamerában láthatjuk, hogy a fájlszerkesztést a kamerában is elvégezhetjük. Alapvető funkciók ugyan, de ennek köszönhetően egy nyaralásról akár kész anyaggal térhetünk haza.

jvc_gc_px100_4.jpg

A kamera rendelkezik Wi-Fi funkcióval, így képeinket azonnal megoszthatjuk. Vagy átküldhetjük táblagépre, okostelefonra, ahol további feldogozásra, boncolgatásra van lehetőség. Androidos készülékről a videó vezérelhető is, így a távvezérlés megoldott. Ezzel jó dolgokat lehet alkotni.

Ajánlás

Összességében egy egyszerűen kezelhető, sok jó tulajdonsággal megáldott kamera, igen jó képminőséggel. Ajánlható mindenkinek, akár kisebb videós munkákra is jó. ( – )