LG 55UH770V Mozi a nappaliban

Home Archívum Tesztek archívum LG 55UH770V Mozi a nappaliban

Letisztult dizájn

A LG mindig is odafigyelt a televíziói külsejére, és nem túlzás kijelenteni, hogy az 55UH7700V is hozza a már megszokott magas színvonalat. Az ezüstszínű kávák tökéletesen harmonizálnak a kecses vonalú, hajlított talppal, az összhatás így elegáns, egyáltalán nem tolakodó. A csatlakozókínálat ezúttal is bőséges, nem hiányoznak róla a HDMI 2.0, USB és Ethernet portok, sem az analóg és digitális audio kimenetek. Természetesen a fizetős digitális tv adások vételéhez elengedhetetlen CI+ slot is megtalálható a készülék hátulján. A modell rendelkezik digitális tv tunerekkel, a jelfeldolgozás hibátlan, a kép akkor is hibátlan, ha csak egy kis beltéri antennát csatlakoztatnak hozzá.

 

LG-Super-UHD-TVs-Two-Types-Of-HDR640.jpg

 

 

Remek képminőség

A saját fejlesztésű és gyártású LED háttérvilágítású IPS 4K Quantum kijelző, mint a neve

LG 55UH7700 TV OLDALROL.JPG

is mutatja, képes a Full HD-nál négyszer nagyobb, Ulta High Definition felbontás megjelenítésére. Emellett támogatja a kiterjesztett kontrasztarányú, azaz HDR (High Dynamic Range) tartalmak megjelenítését is, ami azt jelenti, hogy az elektronika a tartalomtól függően valós időben módosítja az egyes képrészletek fényerejét, ami minden korábbinál kontrasztosabb végeredményt produkál.
Ez egy rendkívül látványos szolgáltatás, és ráadásul az LG megalkotott egy olyan eljárást is, amely a hagyományos, azaz nem HDR videókat, filmeket is képes HDR hatásúvá varázsolni, és természetesen ez a funkció is bekerült a készülékbe! Az IPS technológiából fakadóan a tónusok egyébként rendkívül természetesek, valósághűek, még a fekete is nagyon szép, pedig azzal sok LCD televíziónak mind a mai napig meggyűlik a baja. A betekintési szög is remek, így az árnyalatok akkor sem kezdenek fakulni, torzulni, ha valaki oldalról nézi a kijelzőt.

Enyhe zajosodás továbbra is megfigyelhető az SD, tehát alacsony felbontású, rossz minőségű tévéadásoknál, de ez is egészen jól orvosolható a Zajcsökkentés funkció aktiválásával. Ezt leszámítva szinte egyáltalán nem találkoztunk képhibákkal. Tehát elmosódottsággal, és az úgynevezett utánhúzás effektussal sem kell számolni, és még a gyorsan mozgó képi objektumok körül sem jelenik meg zavarón vibráló aura. A mozgásmegjelenítés gyakorlatilag tökéletes, akadozástól egyáltalán nem kell tartani, de minden esetre a készülék megkapta az LG saját interpolációs technológiáját, amely virtuális képkockákkal teszi folyamatosabbá a mozgást. Ki kell még emelni a felbontás felskálázást is, amely az alacsonyabb részletességű tartalmak hatékony feljavítására képes.

 

 

webOS 3.0 és Magic Remote: Kifogástalan kezelés

Az LG sok vetélytársával ellentétben továbbra is saját fejlesztésű okostévé rendszert épít a televízióiba, ami nem is meglepő, hiszen a webOS talán a legjobb smart platform jelenleg a piacon. Az idei modellekbe, így az LG 55UH770V-be is a 3.0 verzió került, amely amellett, hogy azoknál gyorsabb, megtartotta az elődök előnyös tulajdonságait. Tehát személyre szabható, támogatja a multitaskingot, azaz több alkalmazás egyidejű futtatását, átlátható, és logikus felépítése révén nagyon komfortosan használható. Újításként megjelent két nagyítási funkció a webOS 3.0 részeként, amelyekkel valós időben nagyíthatóak fel a kép egyes részletei. Fontos kiemelni a beépített Sugót, amely minden egyes funkcióról szolgáltatásról tartalmaz egy rövid, érthetően megfogalmazott, sokszor illusztrációkkal kiegészített bejegyzést, ami nagyon nagy segítséget nyújthat abban, hogy a tévéből mindenki kihozza a legtöbbet.

 

LG 55UH7700 TV REMOTE patholva.jpg

 

A magyar nyelven is kommunikáló rendszer a legegyszerűbben az LG exkluzív, mozgásérzékelős Magic Remote távvezérlőjével irányítható. Ezzel elég csak oda mutatni a képernyő egy pontjára, és máris odaugrik a kurzor, tehát úgy működik, mint egy légiegér. Egyébként az USB porton keresztül csatlakoztatott perifériákkal (klaviatúra, egér, kontroller) is képes együttműködni. A mobil eszközökre letölthető ingyenes alkalmazás segítségével is kiváltható a távirányító, emellett a rendszer támogatja a hangalapú keresés funkciót is. Ez utóbbi hatékonysága révén jelentősen képes megkönnyíteni a böngészést, és a kívánt YouTube videók megtalálásában is sokat segít.

A rendszer egyébként rengeteg internetes alkalmazás elérést teszi lehetővé. Ezek között megtalálhatóak a kép- és videómegosztó programok, közösségi appok, életmóddal, oktatással kapcsolatos applikációk is, és magától értetődően a játékok sem hiányoznak. A választék óriási, így mindenki biztos talál magának olyat ezek között, amely elnyeri a tetszését.

Harman Kardon hangrendszer mágikus funkcióval

 

Az LG és a Harman Kardon együttműködésének köszönhetően a vállalat magasabb kategóriás televízióiba, így a 55UH7700-ba is az amerikai hangzásspecialista által fejlesztett és gyártott hangrendszer került. Maximális teljesítménye 2 x 10 watt, ami papíron átlagosnak tűnik, viszont a hangminőség sokkal jobb a megszokottnál. Az arányok rendben vannak, a basszushangok és a dinamika sem hiányzik, így a végeredmény olyan, mintha egy hangprojektort hallanánk.

LG_SuperUHD_Feature_Design.jpg
A virtuális térhatású hangzás funkció bekapcsolható, de ez azért nem képes tökéletesen reprodukálni egy dedikált házimozi szett teljesítményét. Az előre programozott hangprofilokat természetesen ezúttal sem felejtették el, és ezek a szokásoknak megfelelően már a nevükkel jelzik, hogy milyen jellegű tartalmak mellé szánják őket. Más felső kategóriás LG tévékhez hasonlóan ez a készülék megkapta a vállalat exkluzív fejlesztését, egy beépített kalibrációs technológiát! A Magic Hangbeállítás funkció aktiválásával elérhető szolgáltatás a Magic Remote távvezérlőn elhelyezett mikrofon segítségével a helyiség egy adott pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű hangzást. Emellett ki kell még emelnie a nagyszerűen működő dinamika kompressziót, amely a csatorna- vagy forrásváltáskor esetleg előfordulható, hangerő eltérésből fakadó kellemetlenséget hivatott kiküszöbölni.

 

 

Beépített multimédia központ

 

Az L55UH770V remek saját médialejátszó alkalmazással rendelkezik. A nagy, színes ábrákra épülő grafikus kezelőfelület használata gyerekjáték, és az is pozitívum, hogy a file-ok és könyvtárak különféle szempontok (dátum, név stb.) szerint rendezhetőek sorrendbe. A szoftver támogatja a nagyfelbontású (MKV, Xvid HD, M2TS, TS, WMV stb.) videók, így például a 4K és HDR filmek lejátszását is! Ez pedig azt jelenti, hogy elég ezeket a tartalmakat egy pendrive-ra másolni, azt elég csatlakoztatni az USB porthoz, nincs szükség semmilyen más külső eszközre! A feliratok megjelenítése is megoldott, az ékezetes betűkkel sincs semmilyen probléma. Emellett a képek megjelenítése, és a zeneszámok megszólaltatása is megoldott. A tv egyébként a hálózat többi elemén található állományok kezelésére is képes, tehát hálózati médialejátszóként is bevethető.

 

lg-55uh7700-feature-1200x630-c.jpg

 

 

Értékelés

 

Az LG az 55UH770V televízióval egy minden igényt kielégítő, abszolút felső kategóriás készüléket