LG SK10Y hangprojektor – NAGY MÉRET – NAGY HANG

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív LG SK10Y hangprojektor – NAGY MÉRET – NAGY HANG

Egy hangprojektor, mely a teljességre törekszik – az LG SK10Y készüléke Dolby Atmos hangzást kínál, rendelkezik High-Res Audio tanúsítvánnyal, valamint Google Assistant és Chromecast támogatást is biztosít.

 

Cél a maximális hangzás


A luxuskategóriájú televíziók piaca után az LG az audio világában is hasonlóan vezető pozícióra kíván szert tenni. Ehhez, úgy tűnik, kiváló partnerre talált a brit Meridian Audio vállalat esetében, mely részt vett az új soundbar tervezésében.

Az SK10Y az LG Dolby Atmos soundbar triójának legerősebb tagja – testvérei a kisebb SK9Y valamint a belépőszintű, 2.1 csatornás SK8Y modellek. Miután eltöltöttünk némi időt az SK10Y társaságában, bátran állíthatjuk, hogy valamennyi követelménynek megfelel, amit csak egy ideális soundbarral szemben támaszthatunk. Tegyük hozzá, hogy 300.000 Ft körüli javasolt kiskereskedelmi árával nem a legolcsóbb Dolby Atmos hangprojektor a piacon.

LG SK10Y 01.jpg

 

Külső és funkciók


Az LG SK10Y egy igazán méretes darab – 144 cm-s szélességével ez a legnagyobb soundbar, melyet az LG valaha alkotott, ennélfogva megfelelően széles TV asztal is szükségeltetik hozzá, vagy pedig opcionálisan adott a falra szerelés lehetősége. Az utóbbi megvalósításához egy L-alakú konzol van a segítségünkre, a végeredmény pedig a falból erősen kiszögellő, hatalmas soundbar – nem túl elegáns látvány. A készülék integrált felfelé sugárzó Dolby hangszórókkal rendelkezik, így házimozi szekrényben történő elhelyezésre sincs lehetőségünk.

Aki hangprojektor vásárláson töri a fejét, nyilván elgondolkodik, hogyan is fog kinézni az LG prémium hangprojektor a televíziója alatt. Gigászi szélessége miatt az LG az SK10Y-t elsősorban 65”-os vagy annál nagyobb TV-k alá javasolja. Az SK10Y-hoz egy vezeték nélküli, 200 W teljesítményű, előre sugárzó mélyláda is tartozik, mely több, mint elegendő a mély basszusok kezeléséhez.

reslet 02.jpg

Chromecast és vezérlés


Használhatóság tekintetében az SK10Y kiemelkedő. Imádtuk rajta a beépített Chromecast funkciót, és annak a lehetőségét, hogy integrálható Google-alapú multiroom audio rendszerekbe, ami utána a Google Assistant segítségével hang által is vezérelhető. A Bluetooth streaming alapfelszereltség, a csatlakozási lehetőségek között pedig találunk 4K HDMI-t passthrough-val (2 bemenetet és 1 kimenetet), illetve egy optikai audio bemenetet. Ami az SK10Y vezérlését illeti, távirányítója kellően jól működik, azonban karcsú és modern kialakítása miatt használata kissé nehézkes volt az audio funkciók állítása közben. Jó hír viszont, hogy az SK10Y, a legtöbb TV távirányítójával vezérelhető a készülék.

hatso panel.jpg

 

 

Teljesítmény


Miután beizzítottuk, az LG soundbar igazán lenyűgöző hangteret épített fel. Gyártója 5.1.2-es Atmos rendszernek szánta az SK10Y-t, ami azt jelenti, hogy a felül elhelyezkedő két hangszóró mellett a hangprojektor frontoldalán három hangsugárzó (bal, center és jobb), továbbá mindkét szélén egy-egy oldalra sugárzó csatorna kapott helyet.

Ezeket az oldalt elhelyezkedő hangszórókat nem arra tervezték, hogy a falról visszaverődő hanghullámokkal keltsék életre a kívánt hanghatást – ehelyett az ún. „Acoustic Phase Matching” technológiát alkalmazzák, mely az audio időzítésének módosítása által kelti a surround hangzás érzetét.

Számos Dolby Atmos hangsávval rendelkező 4K Ultra HD Blu-ray anyaggal vetettük tesztelés alá az SK10Y-t, és lenyűgözött bennünket a hangprojektor által kreált 3D hangzás.

 

virtualis atmos surround grafika.jpg

 

Ezt hallottuk…


Tesztünket a „Star Wars: Az utolsó Jedik” című filmmel indítottuk, mely jól ismert elképesztő hangeffektjeiről és zenéjéről. A film nyitó csatajeleneténél erőteljes dinamikát tapasztaltunk, ahogyan az X-szárnyúak elhúztak a fejünk felett, a lézerek pedig közvetlenül mellettünk süvítettek el – legalább is mi így érzékeltük. Ezután „Az Igazság Ligája” (Justice League) következett, melynek ütős Atmos hangsávja ugyancsak nagy hatással volt ránk, hiszen az SK10Y magával ragadó teret kreált, különösen Aquaman víz alatti jelenetei során. Noha nem feltétlenül éreztük úgy, hogy valóban a víz alá merültünk volna, a soundbar határozottan valóságszerűbbé tette a jeleneteket.

Azonban az SK10Y képességei nem csak a filmeknél mutatkoznak be. A készülék High-Res Audio képes, a nagyfelbontású audio formátumokat pedig 24-bit 192kHz-ig kezeli, továbbá támogatja a szokásos veszteségmentes kodekeket, viszont MQA támogatást nem kínál.

subwoofer.jpg

A szett hangereje bámulatos – 550 wattos összteljesítményével valószínűleg nem fogjuk maximumon hallgatni. Míg valamennyi Dolby Atmos soundbar rendelkezik magassági csatornával, az általuk keltett hangzás gyakran nem teljesen meggyőző, legalább is, hogyha egy több különálló hangsugárzót alkalmazó Dolby Atmos AV rendszerrel hasonlítjuk össze az élményt. Az SK10Y igyekszik megbirkózni ezzel a kihívással. Először is, változtatható a fentről érkező hangok hangereje, ezzel lehetőségünk van a mennyezet magasságának megfelelően kalibrálni a készüléket. Az LG emellett egy külön megvásárolható, vezeték nélküli hátsó hangfalpárt is kínál hangprojektorához, SPK8-S néven.

 

surround foto.jpg

 

A készülék a sztenderd Dolby DAP chipsetet alkalmazza, ennek megfelelően rendelkezik az erre jellemző funkciókkal, úgymint a Dialogue Enhancer, melynek segítségével a hangerő növelése nélkül tehetők érthetőbbé a beszédhangok, a Volume Leveler (automatikus hangerő-beállítás) valamint a Volume Modeler, mely a teljes hangerő csökkentése esetén is egy adott szinten tartja a mélyek mennyiségét.

Mindez sajnos egyben azt is jelenti, hogy az SK10Y nem támogatja a DTS:X-et, a rivális objektumalapú hangformátumot. Ettől függetlenül a soundbar tudja dekódolni a DTS Master Audio-t, és képest azt vagy más, nem Atmos formátumú tartalmakat felskálázni az összes csatornán történő hallgatáshoz.

reszlet.jpg

Vélemény


Az LG és a Meridian közös munkája meghozta gyümölcsét egy olyan Dolby Atmos soundbar formájában, mely meglepően tiszta és kifinomult hangzást biztosít. Az LG SK10Y nemcsak lenyűgöző teret kínál, hanem képes elkülöníteni az apró részleteket is.

Akár Bluetooth-on keresztül hallgatunk zenét, akár a legújabb hollywoodi sikerfilmtől remeg a szobánk fala, az LG hangprojektora a kiváló hangolásnak és az erőteljes hangsugárzóknak köszönhetően kitűnő hangzásélményben részesít bennünket.

Meg kell hagyni, hogy az SK10Y ára kissé borsos a piacon található több soundbarhoz képest, és túlzottan elnyújtott kialakítása miatt nem biztos, hogy minden házimozi rendszerbe passzol. Mindezzel együtt az SK10Y csodálatos háromdimenziós teret kínál, mely képes igazi mozis hangzást elhozni nappalinkba.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!


LG SK10Y hangprojektor


LG SK10Y 01.jpg