Panasonic FZ800 OLED – ÜTŐS DARAB A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Home Archívum Tesztek archívum Panasonic FZ800 OLED – ÜTŐS DARAB A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Külső és kialakítás


Az első dolog, ami a Panasonic FZ800 láttán szembetűnik, a rendkívüli vékonysága. Még más OLED TV-kkel összehasonlítva is, hátuljának nagy részét szinte a fizika törvényeit megszégyenítően karcsúra szabták. Valóban, az FZ800 felső egyharmadának mélysége alig fele az LG C8 OLED sorozatának.

Ennek megfelelően a képernyő is feltűnően könnyű. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a gyártó inkább a műanyag használatára hagyatkozott az üveggel vagy a fémmel szemben, melyeket gyakran alkalmaznak az ilyen bámulatosan vékony képernyők alátámasztásához. Noha ez kissé nyugtalanított bennünket az összeszereléskor, problémamentesen sikerült beleillesztenünk nagy teherbírású fémből készült talapzatába, mely valójában súlyosabbnak tűnik, mint az általa tartott képernyő.

Furcsa módon, amint összeraktuk a Panasonic FZ800-et, és leültünk elé, a dizájn legfeltűnőbb elemei, úgymint a vékony hátoldal és az elegáns talapzat, gyakorlatilag láthatatlanná váltak. Persze ez azt is jelentette, hogy figyelmünket ehelyett az FZ800 képére irányíthattuk.

A készülék távkapcsolója kissé csalódás volt a számunkra. Elég könnyű és nagyon műanyag, és noha a rajta elhelyezkedő gombok nagyok, azok elrendezése nem különösebben praktikus. Külön gombot találunk rajta a Netflix és a Freeview Play eléréséhez, azonban már a puszta tény, hogy ezek a távirányító teljesen különböző szekcióiban kaptak helyet, árulkodik a kialakítás alapvető véletlenszerűségéről.

 

Panasonic65FZ802StandDetail-920x620.jpg

 

Funkciók


A Panasonic FZ800 legfigyelemreméltóbb jellemzője, hogy az OLED technológia pixelszintű megvilágítás-vezérlését és a Panasonic video-feldolgozását ötvözi. Előbbi az általa elérhető fenomenális kontrasztnak köszönhetően már régóta nagy népszerűségnek örvend a házimozi rajongók körében. A gazdag és mély feketék makulátlanul és kompromisszum nélkül jelenhetnek meg még a legvakítóbb fehér képrészletek mellett is.

A mozifilmek szerelmesei mindig is csodálták a Panasonic feldolgozórendszerét, mely arra fekteti a hangsúlyt, hogy a lehető legpontosabban adja vissza a rendező által megálmodott látványt. Egyesítve a fentiek erejét, az eredmény egy igazán hatásos kombináció lett, olyannyira, hogy a Panasonic OLED TV-ket manapság számos profi TV és filmstúdió is használja. Így az FZ800-zal adott annak a lehetősége, hogy ugyanazon (vagy egy rendkívül hasonló) képernyőn nézzünk egy filmet vagy sorozatot, amin azt masterelték.

Az FZ800-nál alkalmazott új HCX videoprocesszor három fő módon képvisel előrelépést a 2017-es processzorral szemben. Először is, a Panasonic OLED TV-iben használt, közel professzionális szintű 3D színhivatkozási táblázatot (LUT) további adatrétegekkel egészítették ki, melynek eredményeképpen javult a színreprodukció a sötét képrészeknél, és finomodott a képpontok tiszta feketéből közel feketébe történő átmenetének (bonyolult) folyamata. Mindez azt jelenti, hogy az FZ800 a digitális mozi DCI színterének csaknem 100%-át lefedi, ami nagy dolognak mondható napjaink HDR korszakában.

Az új HCX rendszer Dynamic LUT funkciója szintén lenyűgöző látványról gondoskodik. Korábban a Panasonic OLED televíziói fix LUT-ot alkalmaztak, azonban az új HCX rendszer 100 ms-onként elemzi a képet, és dinamikusan tölti be az adott pillanatban az ahhoz leginkább megfelelő LUT-ot. Az eredmény pedig természetesebb képek, nagyobb fényerő és színgazdagság – meglepően jobb részletezettséggel és tisztasággal.

 

Panasonic65FZ802B-Angle-Streaming-920x616.jpg

 

Az FZ800 három nagy dinamikatartományú szabványt támogat, ezek a HDR10, a HDR10+ és a HLG. A HDR10 a sztenderd formátum, mellyel bármely HDR TV esetében találkozhatunk. A HDR10+ jelenetenként további adatokkal segíti a HDR tartalmak pontosabb és drámaibb megjelenítését, míg a HLG az új, a televíziós műsorszórás számára legmegfelelőbb szabvány, amelyet jelenleg a BBC is használ a világbajnokságok 4K-s közvetítéseinél.

Ami viszont hiányzik a fenti listáról, az a Dolby Vision. A HDR10+ rivális szabványa ugyancsak jelenetenkénti extra metaadatokat szolgáltat a TV számára. Míg a HDR10+ formátummal jelenleg csak a Amazon Video HDR tartalmainál találkozhatunk, a Dolby Vision széles körben elérhető a 4K Blu-ray lemezeken és az Apple TV streaming szolgáltatásánál. Mindazonáltal hamarosan további HDR10+ tartalmak megjelenése várható.

Az FZ800 által kínált csatlakozási lehetőségek között találunk négy HDMI és három USB aljzatot, valamint beépített Wi-Fi modult az online kapcsolódáshoz vagy a helyi hálózatban található, DLNA-képes eszközökről történő streaminghez. Mindemellett érdemes megemlítenünk, hogy a harmadik és negyedik HDMI csak korlátozott sávszélességet támogat, ami annyit jelent, hogy csak a 4:2:0 bemeneti jelet támogatják 60 vagy 50Hz-es képfrissítésű 4K tartalmak esetén. Összehasonlításképpen az 1-es és 2-es HDMI aljzat ellenben támogatja a teljes 4:4:4 színfelbontást a 60/50Hz-es 4K Blu-ray lemezeknél.

 

Bár a Panasonic FZ800 a korábbi OLED modellekhez képest kedvező árúnak mondható, említésre méltó, hogy rendelkezik THX tanúsítvánnyal. Ez annyit jelent, hogy a készülék képe megfelelt a THX minőségellenőrzéssel foglalkozó független laborjai által támasztott követelményeknek.

Az FZ800 smart rendszere a Panasonic My Home Screen platformjának legújabbja, ami nem sok mindenben tér el az előző verziótól. Az igazat megvallva, a menüje kezd kissé elavult benyomást kelteni. Ennek ellenére figyelemreméltó a rendszer egyszerűsége, ha valaki veszi a fáradtságot, hogy ízlésének megfelelően testre szabja a homescreen-t. Itt megtalálhatóak a legfontosabb TV appok is, köztük a Netflix és az Amazon Video 4K HDR-ben.

És még egy utolsó jellemző, amit mindenképpen érdemes kiemelnünk – a 65FZ800-ba belepréselt 40 wattos hangrendszer. Ugyan a készülék a Panasonic jóval drágább FZ952 modelljeivel ellentétben nem rendelkezik integrált soundbarral, a plusz teljesítmény, ahogy azt látni fogjuk, igazán jól kifizetődő.

 

Panasonic65FZ802B-Lifestyle-920x522.jpg