PANASONIC SC-HTB200 – MINDEN EGYBEN

Home Archívum Tesztek archívum PANASONIC SC-HTB200 – MINDEN EGYBEN

 

 

Az igencsak apró méret és a meglehetősen konzervatív külső, egyfajta „láthatatlanságot” rejt magában. A fekete szín és a szövet hangszóró takarás, csak tovább fokozza a rejtőzködő hatást, így hát az eszköz kikapcsolt állapotban, talán észre sem vehető. 

 

Dizájn, felépítés

 

A Panasonic öt centiméteres magassága és a többi ugyancsak kis kiterjedése nem sok teret enged a fejlesztőknek. Éppen ezért fontos elöljáróként leszögeznünk, hogy műszaki kialakítás terén a hangvisszaadással kapcsolatosan kompromisszumokra lehetünk figyelmesek, itt viszont nem kell hihetetlen dolgokra gondolni. Főként a hangerő nem lesz óriási, tehát aki ebben a tekintetben csodákra vár, abban az esetben ne ezt a készüléket válassza. 

PANASONIC SC-HTB200 03.jpg

A készülék tetején apró, de annál fényesebb LED állapotjelzők fénylenek fel, méghozzá felülnézetben igen erős fényerővel. A többfunkciós fények a kicsi, de all-in-one  audio eszközt  érdekes funkcióval ruházzák fel. 

Mindamellett, hogy az erősen kiemelkedő fényforrások általános nézeti oldalról tekintve visszafogottabb fényerejűvé vállnak, közben a hangerő állítást jellegzetesen mutatja, a jelzések (fel-jobbra, le-balra irányban) futófény formájában pulzálnak. 

 

tv-audio-accessoires.jpg

 

Csatlakozók és funkciók

 

A funkcionalitás terén találunk optikai bemenetet és HDMI (ARC) terminált is. Van még egy USB csatoló, de az csak szerviz üzemmódú és van még egy tápfeszültség kábel, amely eltávolítható. A hátlap tehát ennyit tartalmaz és egy érdekesen tekervényes reflex portot. Az egyéb eszközök rákapcsolódását a Bluetooth segítségével valósíthatjuk meg. Itt jegyezném meg, hogy lehetőség van egy ugyancsak bluetooth által kapcsolódó subwoofert is párosítani az SC-HTB200 rendszerébe, amivel a Panasonic egy sokkal komplexebb hangélményt biztosít és amit sajnos nem állt módunkban kipróbálni. 

 

PANASONIC SC-HTB200 04.jpg

 

Használat közben…

 

A Soundbar installálása szinte gyerekjáték, nagyon felhasználó barát. Mivel a Panasonic sokféle audio eszközt gyárt, nem csoda, hogy ez is igen jól elkészített és átgondolt, mondhatnánk úgy is, hogy rutinszerűen felhasználóbarátra sikeredett. A felépítése logikus, a kis audiocenter minden egyes funkciója magától értetődik. A vezérlő gombok egyébként a jobb oldalra kerültek, itt a főbb funkció kapcsolókat találjuk, mint például a bekapcsolót, a bemenet választót, vagy a hangerőszabályzót, ezeknek a könnyű elérését használat közben itt lehet a legjobban tapasztalni. Kaptunk a „géphez” egy úgynevezett kártya típusú távvezérlőt, amely kicsi, könnyű, emellett ergonomikusan kézre álló és egy 3 voltos gombelemmel működik, talán azért is, hogy minél laposabb lehessen.

 

PANASONIC SC-HTB200xxx.jpg

 

Kompatibilitás

 

Nagyon praktikus és kimondottan pozitíven értékelhető lehetőség a beépített HDMI/ARC kapcsolat, aminek segítségével az összekapcsolás után hozzá illesztett forráseszközzel a készülék működésileg szinte egybeforr, aminek a gyakorlati funkciója az, hogy ezzel a hangerő igazítására bármelyik készülék távvezérlőjét használhatjuk. Ez esetben használat közben, a TV kijelzőjén csak akkor jelenik meg az aktuális hangerő csúszka, ha a TV saját távirányítóját használjuk, míg a Soundbar távkapcsolójával működtetett folyamat esetében nincs optikai visszajelzés a televízió kijelzőjén. A fentebb leírt dolog nem hiba, sőt inkább pozitívum, hiszen nem zavar be a képbe, csupán azért tartottam fontosnak megjegyezni, hogy ezen a téren nehogy valakit meglepetés érjen és keresse azt ami nincs. Az SC-HTB200 teljesítménye a maga 80 Wattjával nem óriási, hangereje éppen elég a kulturált és jól hallható szórakozáshoz. Egyéb iránt a sztereó hangszórós rendszert ovális hangszórókkal szerelték, amely kimondottan jó szolgálatot tesz a hangminőségnek, mert ezeket a membrántípusokat alkalmazó egységek viszonylag alacsony torzítással tudnak működni.

 

gombok.jpg

 

Hasonlítsuk össze a tévéhanggal

 

A teszteléshez kézbevett Panasonic audio-centrumot leginkább a TV saját hangrendszerével vetném össze, ehhez hasonlítanám, hiszen gyaníthatóan a legtöbb felhasználó a leggyakrabban ebben az összeállításban fogja használni. A Soundbar tesztelés során úgy tapasztaltam, hogy az átlagos tévé készülékek hangjánál mindenképpen jobb hangot produkál, használatával teljesebb hangképet kaphatunk. 

 

panasonic-soundbar-770x508.jpg

 

Pozitív tulajdonságai között és amellett, hogy elegendő hangerőt produkál még extraként kiemelném, hogy nagyon koncentrált és érthető párbeszéd hangokat közvetít. Ez a rendszerint problémát okozó jelenséget, a Panasonic által produkált jól érthető dialógus hang esetében a készülék egyik legnagyobb előnyként értékelem.

A Panasonic SC-HTB200 természetes és érthető beszédhangja felüdítő egy-egy rosszabbul megszólaló TV készülék hangjához képest! Az audio-centrum zenei hangja  végig kulturált maradt és a hangminőség nem volt hallhatóan torz még a maximális állásban sem.

 

panasonic-soundbars.jpg

 

Összefoglalva…

 

A SC-HTB200 ára alapján az abszolút belépő kategória, de ehhez képest is elég jól vizsgázott nálunk. A kiegészítő elektronikának a használati értékét emelném ki, és hozzá a funkcionalitását, szerintem ezek a lehetőségek bőven megérik a befektetett pénzt.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

PANASONIC SC-HTB200 – Bluetooth All-In-One Sound Bar

 

PANASONIC SC-HTB200 03.jpg

Iránytű

Ár: 37.000 forint

Forgalmazó:

Panasonic
Internet:  www.panasonic.hu