Panasonic Viera TX-65CR730E – Mozizásra tervezve

Home Archívum Tesztek archívum Panasonic Viera TX-65CR730E – Mozizásra tervezve

 

Ma már minden gyártó kínálatában megtalálhatóak a hajlított modellek, sőt akad olyan, egyébként megkerülhetetlen piaci szereplő, amelynél már az ilyen típusú készülékek vannak többségben. A hagyományosan egyfajta konzervatívabb cégfilozófiát követő Panasonic kivárt, és a legnagyobb vetélytársaival ellentétben csak az idei évben lépett színre ívelt tévéivel, köztük a 4K felbontású CR730 sorozattal, amelynek 65 hüvelykes változatát próbáltuk ki.

 

cr730__4.jpg

 

Az ívelt kialakítás elsősorban egyértelműen esztétikai célokat szolgál, hisz ennek köszönhetően egy ilyen tv jóval inkább figyelemfelkeltőbb, mint hagyományos lapos társai, főleg ilyen nagy méretben.

 

A TX-65CR730E is magára vonja a tekintetet, és valljuk be, jól esik elidőzni rajta. A Panasonic dizájnerei egy kifejezetten harmonikus, elegánsan visszafogott készüléket tettek le az asztalra, többek között annak köszönhetően, hogy a keskeny, két centiméter széles kávák matt ezüst árnyalata nagyon jól passzol a különleges kialakítású, fémszínű, pengevékony talpakhoz.

A csatlakozó kínálat az elvárásoknak megfelelően kellően bőséges. A három HDMI 2.0 (Audio Return Channel, és MHL kompatibilitású is akad köztük) mellett építettek rá két darab USB 2.0, valamint egy-egy USB 3.0, komponens, kompozit, Lan, Scart, fejhallgató, analóg és optikai digitális audio csatlakozót. Nem hiányzik róla a Panasonic tévéin már megszokott kártyaolvasó, illetve a nem ingyenes digitális adások vételéhez szükséges kártyák fogadására alkalmas CI+ foglalat sem, és rendelkezik beépített Wi-Fivel is. 

 

Képminőség

 

Az alkalmazott Ultra HD felbontású VA panelnek köszönhetően a valós kontrasztarány is kellően nagy,  a “fekete” megjelenítése is megfelelő, bár mivel LCD technológiáról van szó, ezt tökéletesnek nem lehet nevezni. A Panasonic mindig is nagy hangsúlyt fektetett a valósághű, természetes színvilágra, és a TX-65CR730E esetében sincs másként: a tónusok szépek, visszafogottak, nyoma sincs a figyelemfelkeltő, ám teljesen mű élénkségnek, ami még mindig jó pár más gyártó televízióit jellemzi.

Az alkalmazott Direct LED háttérvilágítási technológiának köszönhetően a háttérfény eloszlása szinte tökéletesen homogén, egyedül a sarkoknál figyelhető meg nagyon halvány átszűrődés tökéletes sötétségben csatornaváltásnál, ám ez a mindennapi használat során észrevehetetlen, az élményt így nem csorbítja.  A már korábban említett VA panel egyik hátránya a viszonylag alacsony betekintési szög, ami sajnos itt is jelentkezik. Emiatt amennyiben oldalról vagy felülről (esetleg alulról) nézi valaki a kijelzőt, azt fogja tapasztalni, hogy a tónusok hamar kis mértékben fakulni kezdenek, amire még rá is tesz egy lapáttal a hajlított kialakítás. Alacsony felbontású tévéadások esetén megfigyelhető enyhe zajosodás, ami viszont egyszerűen semlegesíthető az integrált zajszűrő technológia segítségével. Amennyiben valaki nem lenne elégedett a kép kontrasztosságával, akkor azon kicsit javíthat a Kontrasztvezérlés bekapcsolásával, ám ilyenkor számolnia kell azzal, hogy a sötét képrészletek finomságai eltűnhetnek.

Akadozást még a sportközvetítések, vagy akciófilmek során sem produkált, de a mérnökök minden eshetőségre gondolva nem hagyták ki a tévéből a virtuális, illetve fekete képkockákat használó interpolációs képjavító eljárást sem. Az ívelt kialakítás egyik óriási előnye akkor jelentkezik, ha valaki pont szemben ül a televízióval, hiszen ilyenkor a kép szinte körülöleli. Akkor sem kell aggódnia viszont, ha valamelyest oldalról nézi a kijelzőt, hiszen a hajlítottságból fakadó torzulás csak nagyon kis mértékben jelentkezik és a szem, illetve értelemszerűen az emberi agy nagyon hamar hozzászokik.

 

cr7301.jpg

 

3D és 4K

 

A modell biztosítja a térhatású videók, filmek megjelenítését, amihez az aktív shutteres képalkotási eljárást használja. Ennek előnye, hogy így a passzív polarizációs megoldással ellentétben valós felbontásban élvezhetőek az egyes tartalmak, viszont az is igaz, hogy a szemüvegek valamelyest nehezebbek, és enyhén vibrálhatnak is, ha világos szobában használják őket. És ha már szemüvegek: E kiegészítők nem képezik az alapfelszereltség részét, így ezeket külön kell megvásárolni.

Az Ultra High Definition, azaz 4K (3840 x 2160 képpont) felbontás remek dolog, arról már nem a Panasonic tehet, hogy egyelőre még nagyon kevés az ilyen, kiemelkedő részletességű tartalom. Mindenesetre a cég amit lehetett azt megtette ennek enyhítése érdekében, hiszen egy kiválóan működő felskálázó eljárással ruházta fel a TX-65CR730E-t. Ez képes ugyanis a rosszabb felbontású anyag feljavítására, és bár a végeredmény nem éri el a valós 4K videók, filmek minőségét, de legalább megközelíti azokat, így kihasználható az UHD panelben rejlő lehetőség.

 

Firefox alapú okostévé rendszer

A Panasonic az idei évben mutatta be az egyedülálló, Firefox operációs rendszerre építkező okostévés megoldását. Ez e cég által használt korábbi rendszereknél jóval kényelmesebben, egyszerűbben kezelhető. Gyors, bizonyos keretek között személyre szabható, és rendkívül felhasználóbarát.  A rendszer-, hálózati-, kép- és hangbeállítások módosításához megtartották a hagyományos, átlátható, logikus struktúrával bíró menürendszert, ami egyértelműen jó döntés volt.

A készülék mellé járó távirányító nagyon hasonlít ahhoz, amiket az elmúlt években megszokhattunk a vállalattól. Nem kifejezetten dizájnos, a háttérfény is hiányzik róla, viszont cserébe a fogása kényelmes, és a rajta elhelyezett dedikált gombokkal gyakorlatilag az összes fontos funkció, paraméter azonnal elérhető. Egy ingyenesen letölthető applikáció segítségével iOS vagy Android operációs rendszert használó mobil eszközökkel is vezérelhető a tv. Emellett a telefon vagy tablet mikrofonjának segítségével még a hangalapú irányítás is megoldott. Tehát parancsszavakkal lehet többek között csatornát váltani, vagy módosítani a hangerőn, sőt még akár az internetes keresésre is módot ad ez a módszer.

 

Beépített hangrendszer és médialejátszó

 

A két darab, egyenként 10 wattos rejtett hangsugárzóból álló integrált audio rendszer teljesen átlagos, középszerű megszólalást produkál. A hangerővel magával nincs baj, de a középtartomány dominanciája óriási, a mély és a magas hangokat nem igazán hallani.  Aki a kép minőségéhez illő hangzásra vágyik, annak muszáj beszereznie mellé egy komolyabb sztereó vagy házimozi rendszert, de minimum egy hangprojektort. Természetesen nem hiányoznak az előzetesen beállított hangprofilok, és a virtuális térhatású hangzás funkció is bekapcsolható, az más kérdés, hogy ez utóbbinak sok értelme nincs.

 

cr730__3.jpg

 

 

A médialejátszó alkalmazásra a hálózati kapcsolaton keresztül, vagy az USB portra csatlakoztatott külső adattároló eszközökről juttathatóak el a filmek, képek és zeneszámok. A formátumtámogatás nem tökéletes, de a legfontosabb, legelterjedtebb szabványok kezelése azért megoldott. Azaz nem kell lemondani sem az MP3 zeneszámokról, JPG  képekről vagy épp az MKV, Divx, Divx HD, M2TS vagy TS videókról sem. A rendszer a külső feliratokkal is elboldogul, ráadásul úgy, hogy a karakterek színe, mérete és a szöveg elhelyezése is megváltoztatható.

 

Internetes tartalmak

 

Ma egy ilyen kategóriájú televíziótól alapelvárás, hogy biztosítsa különféle netes applikációk futtatását, valamint a böngészést. Az alkalmazásboltban jelenleg 130 különféle program található meg, amelyek között helyet kaptak