Polk Signature Series 5.1 – SURROUND KIRÁLY

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív Polk Signature Series 5.1 – SURROUND KIRÁLY

Az alapítása óta eltelt négy évtizedben az amerikai Polk márka – ahogyan ők fogalmaznak – folyamatosan „a kutatásnak, a mérnöki munkának és az új audio megoldások felfedezésének” szentelte magát. Signature szériája, noha belépő szintű rendszerről van szó, nem mentes ezektől a finomságoktól.

 

Felépítés és tartalom

 
Ez a megengedhető árkategóriát képviselő 5.1-es rendszer a Polk basszusfokozó PowerPort technológiáját és a gyártó szabadalmaztatott Dynamic Balance hangszóróit alkalmazza, emellett a Signature széria tartalmaz egy szokatlanul vékony centersugárzót is, mely kiválóan alkalmas a televíziók alatti szűk helyek kitöltésére.
Szettünkben a frontcsatornák megszólaltatására az S50 szolgál, mely a sorozat három állóhangfala közül a legkisebb. A már korábban említett karcsú centersugárzó az S35, melynek 4” magasságú házában hét hangszóró kapott helyet. A surround csatornákért egy pár S10 típusú polchangfal a felelős, melyek a Signature szériában található, ugyancsak három különböző polchangfal típus legkisebb változata. A rendszert a Polk PSW110 aktív szubládája teszi teljessé, egy 10”-os hangszóróval és a benne lakozó 200W teljesítménnyel.

signature2(1)(1)(1)(1)(1).jpg

 

Dizájn

 
A hangfalak külseje tagadhatatlanul kortárs stílusú. A házak fekete dió borítás kaptak, a hangszórókat fényes fekete panelek veszik körül, a lekerekített szélek pedig még kellemesebbé teszik megjelenésüket. A PSW110 mélyláda elég kompakt, a visszafogottan elegáns mattfekete borítás mellett, cseresznye színben is elérhető.

 

169912__wws8.jpg

 

Nyers és féktelen


A Polk hangfalakat a „Zsivány Egyes” (Rogue One) Blu-ray verziójával tettük próbára, és bizony könnyedén átadták a Star Wars spin-off film kaotikus harcjeleneteinek izgalmait. A Signature széria jellemző hangzása nyers és féktelen volt, ami tökéletes a blockbuster filmekhez: az erőteljes robbanások és becsapódások, rögtön megragadják az ember figyelmét, hogy aztán belemerülhessen a történetbe egy nagyon távoli galaxisban.

s35e_01.jpg

A scarifi tengerparti csatához előre ugorva a Signature hangfalak azonnal elbűvöltek bennünket a határozottan, ropogósan hangzó robbanásokkal és az X-szárnyú vadászgépek süvítő hangjával, miközben a sugárvetők hirtelen lövéseit olyan lökettel adták át, hogy szinte kiestünk a nadrágunkból.

Polk-Audio-Signature-S10-polchangfal.jpg

A Polk rendszere által nyújtott erő és dinamika figyelemre méltó elsősorban ár kategóriáját tekintve, emellett pedig a hangzás tisztasága is enyhén szólva lenyűgöző volt. A hangfalak hatalmas hangteret produkáltak, és a mély, minden irányból érkező basszushullámok félelmetesen hasítottak végig a tesztszobán. Talán a szubláda lehet a rendszer egyetlen kakukktojása, ugyanis a rendszer e-nélkül is kiválóan teljesített, és amit csak a teljesség kedvéért a teszt végső fázisában akasztottunk a rendszerhez, ugyanis a lefele sugárzó 200 wattos erősítővel szerelt HTS10 aktív mélysugárzó műszaki jellemzői papíron nem ígértek sokat, azonban mégsem tűnt számunkra úgy, hogy ne találná meg a helyét a rendszerben, tökéletes egységet alkotva a Signature tornyokkal.

 

Homemation_Polk_HTS10_home_theatre_subwoofer_b_LR_iloveza.com_1200x1200.jpg

 

Dicséretes centerhang

 

Szokatlan konstrukciója ellenére az S35 centersugárzó tisztán, határozottan és kereken szólaltatta meg az elhangzó dialógusokat. A többhangszórós kivitel miatt kicsit tartottunk a koherencia hiányától, azonban minden aggodalmunk szertefoszlott: A rádión érkező parancsok a csata lármája mellett végig jól hallhatók maradtak, valamint James Earl Jones (Darth Wader) hanghordozását és annak baljós színezetét is kellőképpen átadta a Polk karcsú centersugárzója.

 

signature-e-serie-muster2.p1140x855.jpg Polk_Signature_EU_S55e_S35e_Black_Lifestyle_001-1.jpg

 

Összegzés

 

Kétségkívül, a Polk Signature széria nem fog mindenki igényeihez passzolni. Amint a Denon AV erősítőnkön a hangerőt feljebb tekertük, a hangzás kissé erőszakossá vált, ami így kioltott néhány finom részletet. Az összhatás persze még így sem volt elviselhetetlen, azonban elég volt ahhoz, hogy ujjainkat idegesen a hangerő-szabályozón tartsuk. Azok a házimozi rajongók, akik több kifinomultságra és nagyobb cizelláltságra vágynak, valószínűleg jobban járnak, ha inkább a Monitor Audio, a DALI és hasonló márkák kínálatában keresgélnek. Azonban, ha valaki igazi, fékevesztett szórakozásra vágyik, és nem zavarja itt-ott egy kis csiszolatlanság, akkor a Polk rendszerével megtalálja a számításait. A Polk ízléses és innovatív hangfalai hatalmas lendülettel és energiával tálalják a zenéket és a filmek hangsávját, mindezt nagyszerű áron.

 

Markovits Tamás

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!


Polk Signature Series 5.1 – Házimozi hangfalszett

 

c504aaa593fd470d2860cca133717376.jpg

Iránytű

Ár: 579.869 forint

Forgalmazó:

Horn Distribution
Internet:  https://hu.horn.eu/hu/HU
Garancia: 5 év

 

 

Technikai jellemzők