Sennheiser HD 660s – NYITOTT A ZENÉRE

Home Archívum Tesztek archívum Audió archív Sennheiser HD 660s – NYITOTT A ZENÉRE

Célközösség

 

A füles szó szerint nyitott, kizárólag a csendes otthoni környezetbe passzol, ahol egy olyan ember merül a műélvezetbe, aki nem csak sietve bekapcsol egy zenét, hanem olyas valaki, aki a nap csúcspontjaként tekint a zenehallgatásra. Noha a műszaki okok nem korlátozzák a mobil eszközökkel való kompatibilitást, a mindennapos elfoglaltság közbeni használatnak vannak határai. A nyitott kialakítás miatt a külső zajok szinte szűrés nélkül áthallatszanak a vékony membránon, ez fordított irányban is érvényes, a közelünkben mindenki hallhatja amit éppen hallgatunk. A HD 660s használatát a fentiek miatt, mondjuk a közlekedés közben kizáró tényezőnek tekintem.

 

test-sennheiser-hd660s-00.jpg

 

A Sennheiser HD 660s birtokbavétele

 

A kezeim között tartva a fülest, kettősséget érzek, teljesen fekete káva fogja egybe a kagylókat a széleken, a szépen kimunkált perforált védő burkolattal, amellyel nyit a világ felé, másfelől viszont a sok matt műanyag rész levon egy kicsit az átlag feletti színvonalból. Az ergonómia vonatkozásában viszont azonnal tetten érhető a gondos tervezés. A hallgató ovális, mérete optimális, az fül anatómiai elhelyezkedését figyelembe véve lettek megformálva. A meglehetően vékony kialakítás, használat közben harmonikus megjelenést nyújt a használó számára. A viselhetőség szempontjából a villák kevés beállítást engednek, de éppen eleget ahhoz, hogy a kényelem ne szenvedjen csorbát. A szorító erőt nagynak érzem, de ez a hatás a viseléssel, idővel általában lágyulni szokott.

Sennheiser-HD-660-S-fejhallgato_big.jpg

 

A Sennheiser HD 660s technológiája


A füles technológiai hátterét megnézve, a HD 660 S egy fejlesztett elektromechanikus jelátalakítós konstrukciót tartalmaz. Ez a membrán mozgatását a legtökéletesebben kontrollálja, ami egy különlegesen elkészített precíz, rozsdamentes acélszerkezetnek köszönhető. A membrán fejlesztés gondoskodik a legmagasabb szintű impulzushűségről. Minden bizonnyal ez a műszaki tartalom, egyben a legszebb része is a fülesnek, és ez az  elem nagy hatással van a jó hangminőségre is. Amit még megtudtunk, hogy a gyárban a meghajtókat gondosan, kézzel válogatva párosítják, hogy rendkívül szűk, (-1 dB) határon belül maradjon a frekvenciamenet.

 

A füles az alacsony impedanciának köszönhetőn a mobil lejátszókkal is csaknem referencia közeli hangokat képes produkálni. Természetesen ehhez egy dedikált fejhallgató-erősítő is szükséges (például egy HDV 800, amelyről a korábbi tesztünkben csak jót tudtunk írni, vagy az utódja: a 820-es modell), esetleg egy kiváló mobil digitális audió-lejászó kell, az sem árt, ha azon egy szimmetrikus kimenethez csatlakoztatjuk, mivel a fejhallgatóhoz az ehhez szükséges lecsatolható vezetéket is megkapjuk grátiszként, a megszokott 6,3-as mellé. Az összes kábel elég hosszú, és rendkívül jó vezetőképességű OFC rézből van.

A tesztalanyunkat megismerve most kezdődhet a tesztelés…

driver.jpg

 

Meghallgatás

 

A Sennheiser HD 660s-el akkor ért az első különleges élményem, amikor elindítottam a Helloween – Unarmed (Best Of 25th Anniversary) akusztikus albumának az „Eagle fly free” c. számát. Akkor megtapasztalhattam a zeneiségnek egy felsőbb fokát, az egyszerre több énekes hangjainak a gyönyörű szétválasztását. Ezt a hangfalak egy összefüggő masszaként ábrázolták, de ezúttal külön-külön is követhetőek lettek az énekesek hangjainak rezdülései.

A HD 660s a közép tartományt nagyon lenyűgözően ábrázolja, a zene minden finomságait hangsúlyozza, a térbeniséget úgyszintén, tehát ebben a hangsávban lévő minden apró részletet. Ami még jobban tetszett a HD 660s-ben, az a magas-hangok kibontása. Olyan fajta élménnyel gazdagodtam, mint amikor egy hybrid magas-sugárzós hangfal szembetűnően élénk felső hangtartományai érintenek meg, leginkább egy Ribbon csipogóval. A lehelet finom részletek hiánytalan érzete felemelő, ehhez az is kell, hogy a frekvencia tartomány 40 kHz-ig elér. Azt hiszem ez az élmény sokunk számára fokozhatatlannak tűnik manapság.

 

erosito es fules.jpg

 

Azért hogy mégse legyek teljesen elégedett el kell mondanom a negatív észrevételemet is, hiszen a legkevésbé sem akarnék olyan reményeket kelteni, hogy mindenki nyugodjon meg, megvan a mindenre tökéletes fejhallgató. A nagy tömegű mélyeket tartalmazó zenei részleteket kissé elmismásolja ez a füles, ez részben a felépítésének a sajátja, hiszen a nyitott füleseknek általában nincs dörgedelmes basszusuk. Következtetés képen, az ezeket igénylő műfajok kedvelőinek nem ajánlanám. Az analóg rajongók és az énekhangok kedvelőinek viszont mindenféle fenntartás nélkül ajánlom, a csalódás esélye igen csekély, szerintem ők mindig megtalálják benne a legjobb társukat, amely elkíséri őket a zene mélyebb rétegeinek a felfedezésében. Norah Jones énekesnő állandó tesztanyagaim közzé tartozik, most is feltettem a Day Breaks című lemezt, káprázatosnak írnám le az élményt, amint hallgattam érzékeltem, hogy minden a helyén van, semmi meglepetés nincs, úgy szól a lemez, ahogy annak szólnia kell, higgyétek el ez egy kritikustól elég nagy dicséret! A basszusok terén megfigyeltem, hogy a rockzenében oly hiányolt hang, most teljesen a helyén van, a bőgő legmélyebb hangjai is jól „artikuláltak”, körülbelül ez a határa a meghajtóknak, a klasszikus zenék rajongói mindent rezdülést megkapnak a zenéből.

Kalapács Józsi érces énekhangját hallgatva megint bebizonyosodik számomra, ez a füles csak annyira analizálja a zenét, hogy ne legyen fárasztóan analitikus, mindazonáltal nem tesz hozzá semmiféle plusz saját hangkaraktert. Ez leginkább a zeneszerzőknek való érték, amikor a visszahallgatáskor a reális hangra kíváncsiak.

plastic-headband.jpg

Ajánlás

 

A Sennheiser HD 660s az anyaghasználatától eltekintve, a zenehallgatás oltárán igazi örömfaktort kínált. Általa gazdagabban élhetjük meg a zenehallgatással eltöltött óráinkat. Kényelmes és komfortos, a hosszú zenehallgatás sem okozott gondot vele. A nagy érzékenységének hála kifejezetten ajánlható kisebb kimenő teljesítményű készülékekhez.

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

 

Sennheiser HD 660s Nyitott fejhallgató

 

Sennheiser-HD-660-S-fejhallgato_big.jpg

Iránytű

Ár: 154.900 forint