SONOS Playbase – Hófehér – hangágyú

Home Archívum Tesztek archívum SONOS Playbase – Hófehér – hangágyú

Kifinomult dizájn és elegancia jellemzi a Sonos Playbase házimozi „hangerőművet”, amely teljesítmény és kompaktság tekintetében kettős elvárásnak igyekszik megfelelni. Ha valaki magas minőségű, kis helyigényű kompakt terméket keres, az jó helyen jár a Sonosnál, amiről a teszt folyamán mi is meggyőződhettünk .

 

Felépítés, műszaki részletek

 

Egyszerű a csatlakoztatása, mindössze két vezeték szükséges ehhez, egy hálózati és egy optikai kábel és máris kész a működésre! Ethernet kábellel lehet internetre csatolni, amely segít a streamelt tartalmak elérésében. Igen keskeny kivitele, szemet megnyugtató egyszerűsége dominál, a fronton egy kis kijelző található. Ez tartalmazza a hol sárga, hol zöld színű kontollfényt, valamint az érintéssel működtetett hangerőszabályzót, illetve állj, szünet, léptető funkciót. A belső elrendezése izgalmas, 7 db szimmetrikusan elrendezett front hangszóróból áll és egy nagy, talaj irányba néző mélyhangsu-gárzóból épül fel.  Csatlakoztatható hozzá opcionálisan 2 darab front sugárzó is, valamint egy subwoofer is az 5.1 –es virtuális hangzás még tökéletesebb megjelenítéséhez.

Praktikusan fér el a polcon, akár egy televízió is ráhelyezhető a tetejére, ha kb. maximum 35 kg- os a tv készülék.  A Playbase belsejében különleges elrendezésű hangvezető folyosók találhatóak. Ezek révén a hang terelése erőteljes és magas hanghűségű megszólalást eredményez. A televízióval optikai kábelen van összekötve az eszköz, ezenfelül wifi kapcsolatban is áll azzal.

 

Sonos_PLAYBASE_White_DETAILES.jpg

 

Az okostelefonos applikáció, melyet a Sonos maga fejlesztett ki és a Play Áruházból tölthető le ingyenesen, a készülék teljes körű irányítását teszi lehetővé mobiltelefonról. Minden jelentős beállítás és működtetési funkció egy helyen elérhető a telefon képernyőjén. Az applikáció kis mérete a telepítését megkönnyíti, gyorsítja, az üzemeltetés közben stabil. A Playbase telepítése pofon egyszerű és későbbi üzemeltetését egy lépésről lépésre történő menürendszer segíti. Tudja szabályozni a hangerőt valamint a beszédkiemelés funkciót. A tér dimenzió funkció, basszus erősség, magas és mély hangszínszabályzó, balansz beállítható, elérhető a menüben. Ezen túl az opcionális eszközeinek, kiegészítő hangsugárzóinak konfigurálása is itt lehetséges.

Wifi-n igen, de Bluetooth-on keresztül nem lehetséges a streamelés!  Rádióállomások sokasága élvezhető közvetlenül, országok és városok szerinti tematikába sorolva. A stream funkcióval internetes filmek megtekintése is lehetséges a televízióba bedugott Ethernet kábel révén. A bejutó képjeleket a televízió dolgozza fel, míg a hangokat a Playbase-re bízza. Nyilván, ennek hatására a rendszerünk hangminősége igen jelentősen javul, hifi minőségben, differenciáltan szólalnak meg a tartalmak, akár zenéről, akár térhatású filmekről van szó.

 

SONOS REAR connections.png

 

Zenehallgatás

 

A Sonos hangvető tervezői kimondottan arra törekedtek, hogy a keskeny kialakítás ellenére nagy és erőteljes hangzást tudjanak létrehozni. Ez a zenehallgatás során is igen észrevehetően megjelenik, minden tekintetben élenjáró technikai bravúrt könyvelhet el a cég ezzel a termékével.

A tesztelés során mind könnyű műfajok, mind pedig komolyzenei felvételek megszólaltatásával igyekeztem felderíteni, miben állhat a hangprojektorok magas kategóriáját reprezentáló készülék tudása.

A zenei palettán elsőnek a klasszikus zene képviselőjének, Csajkovszkij B moll zongoraversenyének néhány percét hallgattam meg. Majd egy pop felvétel adott jó kezdetet ritmikus, dinamikus megjelenéssel, jó térleképezéssel. Avicii Adicted to You című gazdagon hangszerelt száma élményszerűen lüktetett és adta vissza a szerző igényes hangszerelési munkáját, kiugróan jó volt az ének reprodukciója is. A spektrum szélesen, nyitottan szólt és nem hagyott kívánnivalót maga mögött, éreztetve a zene igazi dimenzióját.

 

sonos-playbase-interier.jpg

 

Megpróbálkoztam egy rock számmal is, ismét bizonyította a Playbase a zenei sokszínűségét. Élettel teli módon szólt, rezgett a frontba épített hangszórók sora, mikor a Neoton Familia Santana Maria című lírai lágyabb rock számát hallgattam. Felfedezhető volt az a puhaság és érzelmesség, amit interpretálni szeretett volna a gitáros. Összességében számomra kellemes meglepetéssel szolgált a készülék.

És jött néhány Blue-ray film egymás után a sorban, amelyek akciójelenetei, párbeszédei sem okoztak megtorpanást a Sonos-nak. Kitűnő térérzettel szóltak az effektek, körbejárhatósági érzést keltve, vagy ha éppen egy robbanás puffanás történt a képernyőn, azt mutatta be valósághűen. A párbeszédek, illetve a monológok közben is a kristálytiszta, torzításmentesség volt tapasztalható és igazán érthetővé tette, ami elhangzott a jelenetben. Igen hatásos volt az 5. elem című filmben, az űrben repülő rakéta hangja vagy éppen a furcsa pszichedelikus Ária, ami a távoli bolyón rendezett koncert fő attrakciója volt.

 

sonos-playbase.jpg

 

Ajánlás

 

Valamennyi mozifilm rajongó és zeneszerető örömmel fogja megismerni ezt a páratlanul érdekes, egyedi formatervezésű készüléket. Szerintem, elegáns, ízléses a Sonos Playbase, amely a nappali illetve a zenehallgató szoba értékes részletét alkothatja majd. Nem csak a technikai sokszínűsége, és a modern dizájn, hanem a megjelenített hangzáskörnyezet magas minősége adja a fő vonzerejét.

 

Péter

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

SONOS Playbase

 

sonosplaybase BLACK.jpg

Iránytű

Ár: 246.990 forint

Forgalmazó:

Horn Distribution Kft.
Internet: https://hu.horn.eu/
Garancia: 1 év