SONY KD-84X9005 Ultra-HD LED TV – A jövőbe látó

Home Archívum Tesztek archívum SONY KD-84X9005 Ultra-HD LED TV – A jövőbe látó

Ilyen az igazi házimozi- gondolhatnánk, ahogy a 84 colos Ultra-HD-s kijelzőn nézzük a Casino Royal képsorait. Négyszeres Full-HD felbontás, az egészen pontosan 3840×2160 darab képpontot jelent.

 

Felszereltség

A Sony Ultra-HD készüléke négy HDMI csatlakozással felszerelt, melyből kettő az akár 30 kép/másodperc sebességgel érkező Ultra-HD videojeleket is képes fogadni. Az amerikai fogyasztóknak szánt modellhez a Sony egy merevlemezes lejátszót is ad, melyen többek között a The Amazing Spider-Man Ultra-HD változata is megtalálható. Bármennyire is szeretnénk, a televízióadások Ultra-HD lejátszása egyelőre még csak a jövő zenéje. A jelenlegi műholdas, DVB-C/C2 és DBV-T/T2 digitális műsorformátumok vevéséhez egy HDTV-multituner került beépítésre. A készülékben lévő műholdvevő egyébként támogatja az unikábeles technológiát is.

A 3D-s megjelenítéshez polarizációs technológiát vet be a Sony. Full-HD televízióknál eddig ez a 3D-s megjelenítési mód bizonyos felbontásbeli veszteséget eredményezett, hiszen térhatású képeknél egy-egy szemünk az 1080 képsornak mindig csak a felét látta.  A 2160 soros Ultra-HD felbontásnál poliszűrős szemüveget használva viszont már teljes 1080 sor áll bal, illetve jobb szemünk rendelkezésére. A gyártó egyébként 2 darab poliszűrős szemüveget mellékel a készülékhez.

Kétszereplős játékokhoz osztott képernyős megjelenítést nyújt a Sony, mellyel mindkét játékos a saját szemüvegén keresztül a saját képét látja ugyanazon a képernyőn.

A multimédiás alkalmazásokhoz LAN, integrált WLAN és USB kapcsolódás áll rendelkezésre, mely többek között használható a külső merevlemez és kamera csatlakoztatásához is. A Sony Entertainment Network révén számos hálózati szolgáltatás érhető el, illetve a Gracenote segítségével az éppen játszott film zenéit beazonosítva zenéket kereshetünk.

 

KD-84X9005 Ultra-HD LED 02.jpg

 

Mozi beállítás

A kereskedésekben a Sony televízióját mindig valamilyen látványos Ultra-HD demóanyaggal láthatjuk, mely minden kétséget kizáróan fantasztikus vizuális élményt nyújt. Felmerül a kérdés azonban, hogy hogyan viselkedik a készülék otthoni körülmények között, házimozizáshoz berendezve? Tesztünkben valós, életszerű helyzetekkel szembesítettük a televíziót, lássuk, milyen eredményeket produkált.

A Mozi1 beállításokkal a képminőség egy gyengén megvilágított környezethez igazodik, és nem használ automatikus képminőség javítási módszereket. A teszt során 21:9-es filmeknél a fekete sávok szürkésen vibráltak, ezért mi a fényerőt 28-ra vettük vissza. A gamma értéket -1-re állítottuk át, így méréskor egy 2,29-es, tiszta gammagörbét kaptunk. A mozgásokat kompenzáló Motionflow „tiszta” beállítása a mozgások élességét egyértelműen javította, csökkent az utánhúzás. 24p filmeknél néhol fellépő rángatózás csak autentikusabbá tette a házimozi élményt, nem volt zavaró.

 

Képminőség

Kitűnő képminőséget tapasztaltunk a Sony-nál, amikor USB-n keresztül fotókat és tesztábrákat nézegettünk 3840×2160-as felbontásban. Fénylő színek, telt kontrasztok és a részletek finomsága jellemezte. Annak különösen örültünk, hogy az Ultra-HD tesztábrákat minden további kalibrálás nélkül nagyon pontosan adta vissza. A fotók megjelenítésekor kihozta magából a maximális színmélységet. Az ábrázolható színek lehető legnagyobb palettáját jelenítette meg, a mélyfeketétől egészen a világító fehérig.

A Sony 4K-s tévéjének a lelke a 4K X-Reality TM PRO chip, mely leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a lehető legjobb megjelenítés érdekében bármilyen képforrást képes több mint 8 millió pixelre felskálázni, így érhetőek el a gazdagabb színárnyalatok, finomabb részletek és a tűéles kontraszt. A mozimód egyébként szándékosan nem alkalmaz semmilyen elektronikus képjavítást. A színek ily módon még a gyári beállításokkal is természetesek, és a Blu-ray lemezek 24p-s képei is tisztán kerülnek a képernyőre. A Blu-ray lemezes anyagok a maguk 1920×1080 pixeljével az Ultra-HD kijelző nativ felbontásának „csak” a negyedét használják. A munka nagy részét elvégzi a X-Reality processzor, az eredmény pedig csakúgy, mint a tesztábráknál, a mozi képeknél is egy különlegesen éles kép, plasztikus és valósághű részletekkel gazdagítva. A 2D-s képek is olyan életteli benyomást keltenek, hogy a nézőt szinte magával ragadják a filmvászon eseményei. Az Ultra-HD felbontás további nagy előnye az is, hogy elegendő körülbelül 2 méternyire elhelyezkedni a televíziótól, és máris indulhat a show.

Kimondottan meg voltunk elégedve a 3D-s tartalmak megjelenítésével, melyek első osztályú térhatást nyújtottak, és a megfelelő látószöggel kombinálva szinte semmilyen áthallás nem volt érzékelhető.

 

KD-84X9005 Ultra-HD LED  smart.jpg

 

Legjobb kép

Akkor most a Sony büszkélkedhet a legjobb kép címével? Ezt a kérdést természetesen csak az imént leírtak ismeretében kísérelhetjük meg megválaszolni. A Sony malmára hajtja a vizet többek között a nyilvánvalóan kitűnő színhűség, a tiszta jelfeldolgozás, az óriási horizontális betekintési szög, és a HD anyagok intelligens felskálázásából adódó kiemelkedő részletezettség. Ezen kívül a készülék a 3D-s lemezeket referencia minőségben jeleníti meg. Adott tehát egy valóban csúcsminőségű összhatás. Egy Edge-LED-es kijelző képes akkor most az összes plazma, OLED és Full-LED-Backlights megjelenítőt a háttérbe szorítani? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy technológiájukból adódóan  más kijelzők a feketeértékek és látószög tekintetében jobb teljesítményt nyújthatnak. Így senki sem akarja mondjuk egy Pioneer Kuro minőségét letagadni. És persze mindig van még mit javítani, még a legjobbak esetében is. Mégis, ha csak a 8 millió pixelt és a jó két négyzetméternyi felület fantasztikus képélességét látjuk, akkor egyértelműen csakis vonzerőről beszélhetünk. Az általunk eddig tesztelt házimozi készülékek legjobbja számunkra ez a Sony televízió lett.

 

Sony KD85X9005 remote.jpg

 

Hangminőség

Surroundberendezés nélkül is jól szól a Sony. A telt és tiszta hangzást a képernyő két oldalán elhelyezett csúcsminőségű keskeny hangfaloszlop szolgáltatja, melyek előrefele sugározva kellemes akusztikus sztereóhangzásról gondoskodnak.

 

Ajánlás

Csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni a Sony 4K-s készülékéről. Kép és hang egyaránt valódi házimozi minőséget garantál.

 

(Somfai Gábor)

 

www.sony.hu

 

 

TECHNIKAI JELLEMZŐK ÉS TESZTÉRTÉKELÉS

 

 

SONY BRAVIA KD-84X9005 Ultra-HD LED

 

Ár:

7 790 000 Ft.

Forgalmazó:

Sony Hungaria

Telefon:

+36 1 777 9151

Internet:

www.sony.hu

Garancia: