Sony VPL-VW550ES – A MINŐSÉG ÁRA

Home Archívum Tesztek archívum Sony VPL-VW550ES – A MINŐSÉG ÁRA

Sok minden miatt – mint kiderült. Tekintve, hogy a Sony projektora 3D Blu-ray és a HLG HDR támogatást, teljesen motoros vezérlésű zoomot (2.06x), fókuszt és objektívmozgatást (horizontális és vertikális), valamint egy HDR kontraszt funkciót is kínál, mely lehetővé teszi, hogy a HDR tartalmak megjelenítésekor feláldozzunk valamennyit a dinamikus tartományból, ezzel cserébe lehetővé téve a kép fényerejének a megnövelését.

Néhány AV rajongó bizonyára ferde szemmel tekint a Sony-ra, amiért felhasználóinak megengedi, hogy belebabráljanak a HDR tartalmak spektrumába. Számunkra ez viszont logikus lépés. Jelenleg egyetlen, közel megengedhető árkategóriába tartozó házimozi projektor sem biztosít akkora fényerőt, hogy meggyőzően tudja visszaadni a HDR képek felbontását, melynek eredménye a részletek hiánya a dinamikai csúcspontoknál, valamint a fekete színekbe való elhajlás. Hála a Sony azon döntésének, hogy lehetőséget biztosít számunkra a HDR fényerejének megnövelésére, némileg orvosolhatunk a fenti problémákon.

vw550esb 001.jpg

Új HDR kontraszt funkció
A tesztelést a „Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei” (Miss Peregrine’s Home For Peculiar Children) (Ultra HD Blu-ray) című filmmel indítottuk és már az első pillanattól fogva hasznosnak találtuk a projektor kínálta új HDR kontraszt funkciót. Amikor a legpontosabb HDR képbeállításoknál maradtunk, a projektor képe viszonylag fakó és tompa hatást keltett, még azoknál a jeleneteknél is, melyek korábban, amikor a HDR TV-ken láttuk őket ragyogó fényességgel és színgazdagon jelentek meg. A beállított 70-es érték fölé növelve a HDR kontrasztot már sokkal élvezhetőbb képet kaptunk, nagyobb fényerővel, valamint jobb részletezettséggel a sötét területeken, emellett a kiterjesztett színtartomány is jóval természetesebb érzetet adott. Vándorsólyom kisasszony otthonának belsői érezhetően élénkebb és gazdagabb hatást keltettek, összehasonlítva azzal, amikor a semleges beállításokat alkalmaztuk.

vw550esb2.jpg

Kontraszt és felskálázás

A megnövelt HDR Kontraszt beállítás mellett a sötét és világos közti fényerősség skála nem volt olyan rendkívül nagy, viszont a módosított kép a „natívval” összevetve kevésbé tűnt kompromisszumnak. Továbbá a VW550ES az első olyan projektor, melynél nem jutott eszünkbe 4K lejátszónkon kikapcsolni a HDR-t, hogy a 4K Blu-ray felbontását anélkül tudjuk élvezni, hogy közben a HDR élvezete miatt kelljen aggódnunk.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy a Sony projektora ne teljesítene nagyszerűen standard dinamikatartományú képek esetén. A natív 4K SDR anyagokat részletgazdagon és tisztán jelenítette meg a Sony, egyértelműen felülmúlva a JVC és Epson modellek felskálázott 4K képeinek a felbontását. A ruhák szövetén és az arcokon olyan részletek voltak megfigyelhetőek, melyeket az ál-4K készülékektől (vagy bármely Full HD projektortól) nem kapunk meg.
Míg a 4K tartalmak egyre gyorsabban növekvő számának köszönhetően a vásárlók bizonyára nem fognak hiányt szenvedni a high-end élvezetekben, még mindig jóval több a 1080p-s anyag, melyek közül válogathatunk. Ennélfogva megnyugvást jelent számunkra, hogy a Sony mesteri készüléke szinte természetfelettien jól teljesít a HD lemezek és TV-sorozatok felskálázása terén.

vw550esconnections.jpg

Jöjjenek a részletek

„A barátságos óriás” (The BFG) című film Blu-ray verziójával folytatva a tesztet olyan részleteket is láthattunk – különösen az óriás mindenféle kacattal telezsúfolt otthonának képsorainál – melyek egy HD képernyőn elvesznek.
A felskálázási folyamattal kapcsolatos látható zajok és késedelmes mozgások minimálisak voltak. A kép még a legalaposabb vizsgálat mellett is kiállta a próbát 90”-os referencia-vásznunkon.

 

3D a vásznon
A VW550ES további előnyös tulajdonságai az aktív 3D tartalmak lejátszásakor mutatkoztak meg. A „Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei”-nél találkozhattunk néhány kiugró, durván rendelt 3D-s momentummal, melyeket a Sony remekült kezelt, stabil, hihető képeket eredményezve. Kiváló kontrasztja tágas 3D tér- és mélységérzetről gondoskodott, miközben a képek rendkívül világosan jelentek meg, annak ellenére, hogy a Sony aktív 3D szemüvegét viseltük. A részletezettség szintje magas volt, a mozgásokat tisztán kezelte a Sony, és szellemképesedés is alig volt megfigyelhető. Igazán lenyűgöző 3D élményben volt részünk.

 

sony_projector_living_angle-edit-large.jpg

 

Apró-cseprő észrevételek

Tehát a Sony ezek szerint valami tökéleteset alkotott a házimozi világában? Nem teljesen. Megemlíthetjük például a HDR-es tartalmak lejátszásakor nyújtott teljesítményét. Amellett, hogy a HDR csak akkor fog vele igazán jól kinézni, hogyha áldozunk a dinamikus tartományból, a projektor nem kapcsol automatikusan magas lámpa-fényerő módba, amikor ilyen tartalmat észlel. Ezt kissé furcsának találtuk, mivel alacsonyabb fényerejű lámpa beállítás mellett HDR-t nézni majdhogynem értelmetlen. A projektor működés közben határozottan zajosabb volt, amint a magas lámpa-fényerő módot választottuk, így mindenképpen célszerű ülőhelyünktől olyan távol elhelyezni a készüléket, amennyire csak lehet.

vw550esb2.jpg

Összegzés

Ha összefoglalni szeretnénk az eddig leírtakat, akkor az utolsó bekezdésben említett dolgok inkább csak bosszúságok, mint a vásárlást kizáró okok, és nem befolyásolják a VW550ES igazi high-end mivoltát.

Ha valaki megengedheti magának (és egy 70” vagy 85”-os 4K HDR televízió nem bizonyul számára elég nagynak), érdemes fontolóra illetve jobban szemügyre venni ezt a prémiumkategóriás projektort, mert lehet hogy megtalálja esetében számára az igazit.

 

Somfai Gábor

 

A tesztértékelés és a műszaki adatok a következő oldalon találhatóak!

Sony VPL-VW550ES – 4K HDR / 3D PROJEKTOR

 

Sony-VPL-VW550ESB_mod 03.jpg

Iránytű

Ár: 2.699.000.-

Forgalmazó:

Sony Hungary
Internet: www.sony.hu
Garancia: 3 év