Toshiba 58L9363DG – Gulliver Liliputban

Home Archívum Tesztek archívum Toshiba 58L9363DG – Gulliver Liliputban

Már a széria induló-típusa is 146 cm-es (58”) képátlót kínál, a két nagyobb modell pedig egészen gigászi, 165 cm (65”) és 213 cm (84”) képméretű, 3840 x 2160 pixeles felbontású LCD panelekkel szeretné „maga elé szögezni” az embert. No meg olyan szolgáltatásokkal, mint a gyártó Cloud TV okos tévé platformja, a WiFi kapcsolat, a 3D képmegjelenítés, az Intel WiDi monitorfunkció, vagy a Skype előkészítés. A Toshiba L9 UHD TV sorozat által kínált jellemzők papíron tehát igen csábítóak, én pedig az 58L9363DG vizsgáztatásával próbáltam kideríteni, hogy az elmélet mennyire helytálló a gyakorlatban…

 

Első benyomások

Noha az előbb említett típus a Toshiba L9 sorozat legkisebbje, összeszerelése mégis két embert igénylő feladat. Azonban az e célból végzett izomtornát követően, a majd’ másfél méter képátlójú UHD TV óriás impozáns megjelenést kelt ezüst-fekete készülékházával, valamint az ezt stabilan megtartó asztali talp-állványával, amelynek szép fémmunkával kidolgozott, vaskos tartótengelyén jobbra, illetve balra enyhe szögben el is fordítható.

Csatlakozóit illetőleg a tévét nem érheti kritika… Ebből a szempontból leginkább meghatározó a négy HDMI bemenet, amelyek közül az egyik ARC visszacsatolást, egy másik pedig MHL támogatása révén a kompatibilis mobileszközök és a tévé közvetlen összekötését is biztosítja. Az analóg antenna bemenet mellett egy dedikált szatellit antennabemenet is rendelkezésünkre áll. A hordozható médiatárolókon lévő hang- és képtartalmak két USB porton keresztül játszhatók le a tévén. Ehhez kapcsolódóan örömömre szolgált, hogy egy SD kártyaolvasó nyílás is helyet kapott az oldalcsatlakozók sorában, így az SD (SDXC) memóriakártyákra rögzített médiatartalmak lejátszása is biztosított. Sajnos azonban a csatlakozók számára kialakított oldalpanel kissé távol van a képernyőkáva oldalától, így pl. a TV falra szerelése esetén igencsak kényelmetlenné válik az SD kártya olvasóba történő behelyezése. A vezetékes hálózati csatlakozást Ethernet LAN port támogatja. A „régebbi AV korok” videó forráskészülékeinek bekötését komponens video, illetve SCART aljzatokon keresztül valósíthatjuk meg, amelyeken túl két sztereó analóg hangbemenet, optikai digitális hangkimenet, fejhallgató csatlakozó, valamint RGB PC bemenet alkotja még a csatlakozópalettát.

232382419.jpg

Az L9 grafikus felülete és menüi nem igazán térnek el a régebben már tesztelt L4 modellnél alkalmazottaktól (lásd 131. lapszámunkat). Igazi különbség a képmenüknél, a 3D beállítási lehetőségek révén, illetve a hangmenüknél, az Audyssey technológiákkal összefüggő hangmódok beállításaival kapcsolatosan adódott.

Prémium kategória ide vagy oda, a távvezérlő a kivitelét tekintve sajnálatos módon ugyanolyan egyszerű maradt, mint a belépőszintű L4 okos tévék esetében. A nagydarab távirányítón viszont jól elhelyezettek és könnyen megtalálhatók az adott funkciókhoz tartozó kezelőgombok, amelyek eléggé nagyok egy felnőtt férfi ujjaihoz is.

 

Gyakorlatban

Az 58L9363DG kezdeti beüzemelése rendkívül gyorsan és gördülékenyen zajlott le. Ebben jelentős szerepet játszanak a magyar nyelvre is konfigurálható menüszövegek, valamint az egyszerű, ám ugyanakkor nagyon könnyen átlátható és értelmezhető menüfelületek.

A képi beállításoknál alapállapotban – a már sokszor felemlegetett L4 modellnél is megismert – hat gyári képüzemmód áll rendelkezésre, amelyekhez HDMI videocsatlakozás esetében még két üzemmód társul. Ezek közül alaphelyzetben a Standard, valamint a három „Hollywood” mód nyújtotta a leginkább élvezhető képet. Ha nem kívánunk további képjellemző utánkalibrálással foglalkozni, akkor célszerű ezek valamelyikét választani. Persze, amennyiben valaki hajlandó egy kicsit mélyebben is elmerülni a képbeállítások tengerében, az nagyságrendekkel szebb képreprodukciót kap végeredményül, mivel a Toshiba képei gyári valójukban kissé meleg tónusúak, sárgás, vöröses színkiemelésekkel, emellett pedig a háttérvilágítás intenzitásával és fényerő/kontraszt arányokkal is el kell babrálni, hogy csak a főbb jellemzőket említsem. No, de erre szolgálnak az UHD TV szerteágazó képbeállítási lehetőségei, a hagyományos képi jellemzők kalibrációjától, egészen a „szakértői beállításokig”. Ez utóbbi esetében egy tesztábra is a segítségünkre lehet, amely pontos referenciát nyújt képbeállítással kapcsolatos tevékenykedéseinkhez.

Az L9 sorozatnál a videojelek feldolgozásáért a Toshiba saját, CEVO 4K elnevezésű multiprocesszora felel, ami a papírforma szerint már SD felbontású képtartalmak esetén is jótékony hatást gyakorol a képreprodukcióra. Ennek munkáját az AMR 800 (Active Motion & Resolution) technológia támogatja, a gyártó szerint szebb szín- és mozgásvisszaadást eredményezve. Nos, a valóságban kábeltévés és DVD műsoranyagokkal sajnos az 58L9363DG sem remekelt igazán, bár azt feltétlenül ki kell emelnem, hogy az L4 szériás modell tesztjénél tapasztalt mozgásábrázolási hibákkal itt most egyáltalán nem találkoztam.

Teljesen más a helyzet a HD képtartalmakkal… Az L9 UHD TV ekkor kap igazán szárnyra, borotvaéles, a színek és árnyalatok viszonylatában is szépen kiegyensúlyozott, a finom textúrákat is teljességükben megmutató képi összteljesítményt nyújtva. Noha a tesztek túlnyomó részében Full HD demókat használtam, már ezeknél is egyértelműen megmutatkoznak az Ultra HD felbontású panel által nyújtott előnyök. Az eredetileg 4K mozgókép-anyagokról Full HD felbontásra renderelt, illetve natív 2K videofájljaimat lélegzetelállítóan lenyűgöző képvisszaadással jelenítette meg. (A teljesség kedvéért mindehhez azért hozzá kell tennem, hogy a 4K Ultra HD videofájlommal nem tudott mit kezdeni, ekkor egyszerűen egy hibaüzenetet küldött, miszerint ezt nem támogatja.)

 

232382419alt7.jpg

Kép és hang

Az Ultra HD panel előnyeit kiaknázó másik terület a 3D képmegjelenítés… a Toshiba két alternatívát kínál az L9 szérián belül, mert míg a tesztemben szereplő 58L9363DG UHD TV az aktív záras technológiát használja, addig a két nagyobb képátlójú készülék passzív 3D rendszerű. Örömteli, hogy a 3D tesztem során a tévé csak nagyon csekély fényerővesztést produkált, szinte teljesen elhanyagolható mértékű képvibrálással, bármiféle képi áthallás (crosstalk) megjelenése nélkül – ez pedig mindenképp dicséretre méltó egy aktív 3D TV esetében. A 3D használattal kapcsolatosan mindössze egyetlen problémám akadt, mégpedig a szemüveggel. Ez a „Roy Orbison-stílusú” eszköz ugyanis nem a legkönnyebb, emellett hosszabb idő elteltével kellemetlenül nyomja az ember orrnyergét.

Az USB médialejátszás semmiféle problémát nem okozott a televíziónak, a nagyobb méretű és felbontású videofájlokat is folyamatosan, akadozásoktól mentesen játszotta le.

Másik kellemes meglepetés a Wi-Fi kapcsolat stabilitása, mely a régebben tesztelt L4 szériás modellnek gondot okozott. Most azonban az L9 UHD TV viszonylag gyorsan, egy-két próbálkozás után kapcsolódott a vezeték nélküli hálózathoz, és ami fontosabb, magabiztosan rajta is maradt és nem „ugrott le” róla minduntalan, mint az előbb említett L4 TV. 

Saját hangvisszaadás szempontjából már vannak pozitív tapasztalataim a Toshiba tévékkel kapcsolatban. Jó hír, hogy az 58L9363DG hangreprodukciója mindezt megerősítette. Határozott és kellemesen telt hangkarakterét már alap-hangszíneknél is kitűnő magas/mély arányok jellemzik, ami magasabb hangerőszinteken is megmarad, a tisztán érthető beszédhangokkal együtt.

A Cloud TV platform bejelentkezése sajnos nem lett gyorsabb. Eléggé hosszú ideig kell várnunk, mire az okos tévé felület végre megjelenik a képernyőn. Ám döcögős aktiválódását követően könnyen átlátható és értelmezhető, valamint egyszerűen haszná