EISA CONVENTION – ANTWERPEN 2018

Home EISA EISA Story 1982-2017 EISA CONVENTION – ANTWERPEN 2018

Beszámolónkban rövid áttekintést adunk a konferenciáról, és a résztvevő cégek bemutatóiról.

Az ELAC szakmai hírneve makulátlan, számos kivételes eszközt készítettek, ezúttal pedig vadonatúj hangfal sorozatot állítottak színpadra. Az ADANTE hangsugárzókra precíziós tervezés, vadonatúj műszaki megoldások és rendkívüli kivitelezés jellemző. A hangfalak közös eleme a több dobozból épített kabinet (Interport-Coupled Cavity), amely nagyszerűen kezeli az alacsony frekvenciákat. A sorozat vadonatúj, koncentrikus kialakítású középmagas meghajtókat kapott; az 5,25 hüvelykes alumínium középfrekvenciás egységbe, 2 hüvelykes magassugárzót ültettek. Az új kialakítás, szinte mindenféle műfaj esetében pontos forráskezelést, linearitást, teljesítményt, sebességet és artikulációt biztosít.

 

HEINTZ LICHTENEGGER.JPG

 

A HARMAN / KARDON csoporthoz tartozó AKG, egy vezeték nélküli fülessel érkezett. A W700 típusjelzésű eszköz nyitott kialakítású, s negyvenmilliméteres meghajtókat dolgoztat. A fejhallgató aktív zajszűrő technológiával rendelkezik, ami hatékonyan képes kizárni a környezeti zajokat. A JBL DIVE fülhallgató nyakpántos kialakítású, teljesen vízálló sportfüles rendkívül könnyű, hosszabb távon is komfortos darab. A 10 mm-es meghajtók tiszta és részletező megszólalást biztosítanak; az IPX7 (vízálló) tanúsítvány a garancia arra, hogy az eszköz még merülés közben sem rongálódik meg. A JBL XTREME 2 második generációs hangsugárzó minden tekintetben jobban teljesít az elődnél. A készülék Bluetooth-kompatibilis, a dupla magassugárzó, közép és basszus meghajtók, akár zajosabb környezetben is tisztán hallhatók. A CITATION 500 kifejezetten szépen megépített, Kvadrat szövetburkolattal ellátott készülék Google Assistant és Chromecast támogatással rendelkezik, szólóban vagy sztereó párként is működik, s a beépített WiFi modulnak köszönhetően streaming platformként is használható. A beállításokat és a vezérlést, érintésérzékeny LCD kijelző segíti.

 

A YAMAHA egy kevésbé friss, de ütős párost állított ki; az NS-5000 hangsugárzó és R-803D integrált hálózati erősítő, remekül működik együtt. A hangfal a legendás NS-1000M legjobb tulajdonságait örökíti tovább; a háromutas kabinet építéséhez japán nyírfát és rétegelt lemezt használtak. Az R-803D hálózati erősítővel a gyártó a fiatalabb korosztályt szeretné megszólítani; a készülék teljesen automatizált, így kezdők számára is jó választás lehet. A készülék mellé a felhasználók megkapják a YPAO kalibrációs rendszert, amivel a környezeti jellemzőkhöz igazítható a megszólalás.

 

KEF 2.JPG

 

A KEF R (Reference) sorozata alapvetően fiatal, hiszen az első modellek mindössze hét évvel ezelőtt kerültek a piacra. A hat hangfalat sorakoztató széria fejlesztése során a mérnökök igyekeztek visszatérni a gyökerekhez, teljesen tiszta lappal indítottak. A készülékek teljesen megújított és megerősített kabinetet kaptak, amelybe rugalmas anyagból készített basszus-port került, ez kivételes basszus teljesítményt biztosít. A modellekbe tizenkettedik generációs UNI-Q meghajtók kerültek, amelyek az alacsony-frekvenciás torzítás elkerülése és a maximális teljesítmény érdekében, új motorikus egységgel és felfüggesztéssel rendelkeznek.

 

Kétségtelen tény, hogy az iFI Audio hosszú ideje élen jár a hordozható erősítők és kiegészítők gyártásában. A Pro iDSD egy kiváló komponensekből, nagy körültekintéssel megépített hálózati lejátszó, amit a nagyfelbontású jelek kezelésére terveztek. A készülék két, egymástól független bemeneti áramkörrel rendelkezik (csöves és szilárdtest), aminek eredménye a kompromisszum mentes hangzás, s így a két erősítési mód között, valós időben lehet váltani. A gyártó a nano iDSD Black Label és xDSD elnevezésű eszközeit is magával hozta; mindkettő nagyfelbontású formátumok kezelésére tervezett fejhallgató-erősítő / DAC amelyek kivételes teljesítményt biztosítanak.

 

POLK AUDIO 2.JPG

 

A SOUND UNITED számos jelentős márka forgalmazását felügyeli, így nem meglepő, hogy sok aprósággal érkezett. A POLK Audio két hangprojektort állított az érdeklődők elé, amelyek kifejezetten az otthoni filmezéshez készültek. A MAGNIFI Max és Max SR hangrendszerek teljesítménye jócskán túlmutat a hagyományos hangkeltők minőségén, egy vezeték nélküli mélyládát dolgoztat. A készülék SDA digitális surround technológiát használ, valamint megkapta a Voice Adjust funkciót, ami a beszédhangok kiemelését végzi.

 

SOUND UNITED.JPG

 

Megmutatta magát a DENON negyedik generációs mikro-hifi rendszere is; a CEOL N10 természetesen a HEOS platformra építkezik, D osztályú erősítőt dolgoztat és új OLED kijelzőt kapott. A készülék a megszokott hálózati szolgáltatások mellett, rádiózásra (FM / AM és internetes) és CD lejátszásra is alkalmas. Színpadra álltak a MARANTZ PM80005 / PM8006 integrált erősítők, amelyek diszkrét visszacsatoló áramkör és az exkluzív HDAM technológia kombinálásával biztosítanak kiváló hangminőséget. A pontos reprodukció érdekében a PM8005 hármas hangvezérlő rendszert kapott, amely külön szabályozhatók a mély, közép- és a magasfrekvenciás szegmensek.

 

Hamarosan az öreg kontinensen is elérhető lesz a DEFINITIVE TECHNOLOGY sikeres sorozata; a DEMAND széria, három kifinomult és elegáns megjelenésű polchangfalat sorakoztat, amelyek igény szerint falon vagy állványon is elhelyezhetők. A modellek közös jellemzője a jellegzetesen eltolt magassugárzó, amely segít kiküszöbölni a szimmetrikus diffúziót, s javítja a sztereó képalkotást.

 

DENON.JPG MARANTZ.JPG

 

A FOCAL IW (In-Wall) 300 sorozata a beépíthető megoldások számát gyarapítja. A beépíthető hangkeltők első pillantásra kicsit macerásnak tűnhetnek, azonban egy szépen kivitelezett rendszer nemcsak tetszetős, de nagyszerű hangminőséget is kínál. Már első pillantásra is látszik, hogy a gyártó igyekezett úgy megtervezni az egyes komponenseket, hogy azok beszerelése a lehető legkisebb felfordulással járjon. A különböző egységek, könnyen és gyorsan szerelhetők, ráadásul a megoldás a karbantartást is jelentősen megkönnyíti. A 300 ICW hangsugárzók jellegzetessége, hogy sztereó párként vagy center sugárzóként is felszerelhetők.

 

FOCAL 2.JPG

 

A DALI Callisto hangsugárzó rendszer a hagyományos hifi megoldásokat ötvözi a legújabb technológiákkal. A gyártó ügyesen ismerte fel, hogy egyre kevésbé van szükség különálló komponensekre, ezért a komplex elektronika helyett a kompakt megoldásokra koncentrált. A két hangfalat tartalmazó rendszer teljes egészében saját fejlesztés. A rendszer fontos eleme a DALI Sound Hub, amely vezeték nélküli előerősítőként kommunikál a hangfalakkal.

 

DALI CALLISTO 6C.JPG

 

A brutális mélyládákat gyártó SVS ezúttal a házimozi rajongók kedvét kereste, ugyanis az ULTRA és a PRIME sorozatok az otthoni filmszínházak kialakításához nyújtanak segítséget. Mindkét