Pro-Ject Debut Carbon lemezjátszó

Pro Ject logo 220x110.jpg

 

EISA díjas korongozó a porondon

 

Minden tekintetben örvendetes, hogy piacra került a jelen visszatekintése a múlt egy nagy korszakára, tele füleknek tetsző megoldásokkal, több előre mutatással. Az új Pro-Ject lemezjátszó megszemlélésekor az idősebek felidézhetik minden kellemes élményüket a „lemezezéssel” eltöltött idő kapcsán, a fiatalok megismerkedhetnek korunk egyik legizgalmasabb kérdésével: analóg vagy digitális? Az már biztos, hogy ketté vált hifi-világunk analóg és digitális része több vonatkozásban is tanulhat a másiktól, mert íme itt egy sok tekintetben kiváló eszköz aránylag mérsékelt áron a technikai ismeretek elmélyítésére, a szórakozás kiteljesítésére!

 

DebutSEProductShot 600x250.jpg

 

A Pro-Ject Debut sorozatának történelme van. Már a Pro-Ject céget is azért hozták létre, hogy az analóg lemezjátszási technológiában rejlő lehetőségeket a végletekig kifinomítsák – felismerve, hiába temetik egyesek, ez a dolog mindig újabb és újabb korszakát éli. Az 1990-es évek végén megjelent első DEBUT lemezjátszó megmozgatta a hifi ipart és az évek alatt igazi forradalommá vált. A CD-lemezek megjelenését és a fekete lemezek akkor jósolt halálát követően elsőként jelent meg újra egy analóg termék mégpedig olyan áron, amit sok zenebarát meg tudott fizetni. A DEBUT lemezjátszó megjelenésével sikerült is megállítani a fekete lemezek világának agóniáját. Onnan kezdve ismét folyamatosan nőni kezdett az analóg piac, egyre több lemezjátszó, egyéb analóg készülék és LP talált gazdára. A DEBUT volt az a termék, amelyre az emberek vártak. Egyszerűen használható, nagyszerű kivitelű és meglepően jó hangú lemezjátszó, amellyel újra élvezhetővé váltak az analóg kincsek, a lemezgyűjtemények féltett darabjai. Emellett még megfizethető árú is, különösen akkor, ha az audiofil tulajdonságait is figyelembe vesszük. Semmi nem létezik a világon amin ne lehetne fejleszteni, módosítani, javítani – ezért született az új a Pro-Ject Debut Carbon.


Milyen is az új Debut? Egy szóval remek. Bővebben: a hetvenes és nyolcvanas évek jó megoldásai a mai igényekhez idomítva, belefoglalva a legújabb anyagfelhasználási irányzatokat és megoldásokat, alapáras csúcstermék?!? Igen, és ha élve boncoljuk rögtön rájövünk miért. A merev-vázasok családjába tartozó modell nagy lend-tömegű tányérral és az űrhajózásból valamint a versenyautó építésből ismert karbon szállal erősített alacsony strukturális önrezonanciájú karjával kihívója több magasabb árkategóriájú riválisának. A rugalmas felfüggesztésű meghajtó motor, a csendes tányérfutást biztosító csapágyazás ügyes megoldásával még nem ért véget az ítésznek és vásárlónak tetsző megoldások sora, mert cserélhető az összekötő kábel, ezzel teret adva a kábel választás lehetőségének, a minél jobb rendszerintegrálásnak. 

 

PJ-Phono-DebutCarbon-oldalról 600x250.jpg

 

Mire miért van szükség ebben a technikában? Sok kiváló szakíró több kötetnyi ismeretanyagot halmozott fel az elmúlt évtizedekben, nem árt felidézni néhányat. Az alap, szaknyelven sasszi (nem sasszé, mert az egy tánclépés) merev, vastag, tömör (rigid), mégsem túl nehéz  anyaga biztonságot ad a rászerelt részegységeknek, már  önmagában is közepes mértékben csillapítja a forgó részek által keltett rezgéseket. A tányér teljes felületen alátámasztást ad a hanglemeznek, jól eltalált tömege a  fordulatszám egyenletességét segíti. A tányércsapágy egyedi megoldása biztosítja a kis energiával elérhető meghajtást és segíti a stabil fordulatszám mielőbbi elérését. A motor külön kell legyen a szerkezettől, de ha itt egy szellemes megoldással bele is integrálták, nem adja át a rezgéseket az alapsasszinak. A motor felfüggesztése is finomodott, négy ponton „O” gyűrűs függesztése révén jól elkülönített, ezért forgásával keltett rezgései csekély mértékben jutnak át a vázra. A kar kicsiny önsúlyú, alacsony (szinte 0) strukturális rezgésű modell a Pro-Ject magas kategóriás termékeiben már mindent bebizonyított, bő lehetőséget adva különböző hangszedők – akár komolyabb árkategóriában lévők is – kipróbálására. A szénszálas kompozit anyag merevebb, könnyebb, mindemellett kiváló csillapítása a belső rezonanciák kialakulásának nem kedvez. Az antiskating damil-szálas súly biztosítja a karra ható befelé húzó erő kompenzálását. Ez a pici súly kisebb tömegű hangszedők esetében használatos. Lábai „sorbothane” betétekkel készülnek, szintén javítva a forgó tömeg keltette rezonanciáják megsemmisítését. Tehát kérdéseinkre a választ megkapjuk a Pro-Ject Debut Carbon által. Ez a lemezjátszó megfelelő beállítás után egy jó jelkábel felhasználásával olyan világba visz, amely régen természetes volt és a mai digitális, nagy mintavételezést és felbontást használó technika még mindig nem szárnyalt túl.

 

PJ-Phono-DebutCarbon-600x400.jpg


Meghallgatás. Mindenképpen meg kell említeni a beszerelt hangszedőt, amely az Ortofon 2M Red típusa. Legfőbb erénye az elliptikusan csiszolt gyémánt tű amely abszolút beleillik a hanglemez barázdájába, így nem marad ki egyetlen apró részlet sem a hanginformációk közléséből. Meghallgatás előtt a phono-fokozat, a kábelek és az erősítő, de még a hangsugárzó is úgy lett megválasztva, hogy hűen mutassa lemezjátszónk kvalitásait. A cég a gondos beállítás érdekében elektronikus tűmérleget valamint kar- és hangszedő beállító készletet is gyárt. Az említett segédeszközök vásárolható tartozékok.

Nyomban előkerültek a kedvenc lemezek és három kiválasztott lejátszása után megállapítható volt a hangzás dús, nyílt. Remek a szólamok együttállása, a hangzás kiegyenlített. Mindenképpen fölénye van a 180gr tömegű hanglemezeknek. Egészen régen még itthon is készítettek kiváló hanglemezeket ilyen vastag alapanyag felhasználásával – hallgassuk meg a korai Illés-, Omega- és LGT-együttesek lemezeit, hangtechnikailag meglepően jól kidolgozott felvételeket hallhatunk. Ha tovább ugrunk az időben az ECM kiadó digitális rögzítésű felvételeit ajánlom, szintén kiváló hangmérnöki, préselési munkák. Vagy vásároljunk a ma újra megjelenő egykori nagy sikerekből Mercury, RCA, Decca, Deutsche Grammophon kiadásokban. Bármilyen stílus, bármely kiadó produktuma a Pro-Ject Carbon lemezjátszója élvezetesen tolmácsolja a barázdákban lévő muzsikát. Bekapcsolás után a tányér néhány másodperc alatt felveszi a fordulatot. A tű méltóságteljesen ereszkedik a barázdába és megkezdődik a XX. századi technika XXI. századi újraélésének csodája. Tudom, mindenki lelkében más érzelmeket rajzol a muzsika, az enyémben magasztosakat – még progresszív rock hallgatása közben is.  Annak ellenére, hogy az analóg lemezre nem lehet 100 dB dinamikát vágni, kiválóan érzékelteti a halk és hangos hangok, a pianisszimó és fortisszimó, valamint az egy hangszer és az egész zenekar hangereje közötti különbséget. Selymes a zene szövete, nagyon jó a felbontás és az apró zenei részletek leképezése és ez az ami nagyon hiányzik mindenkinek az átlagos digitális hangzásból. Nemcsak színpadtérből, de az egyes hangszerek aurájából is ad ízelítőt. Hallani a hangmérnökök szándékát, egyedi „ujjlenyomatát”. Több felvételen megtalálhatók a hangzástérben azok a helyek ahová szándékosan kevertek vagy éppenséggel nem kevertek bizonyos hang