A NAGY TCL TALÁLKOZÁS – Új 8K MiniLED tévék

November 15-én egy kisebb Eisa csapat érkezett a Varsó melletti TCL gyárba, hogy részt vegyen Marek Maciejewski / TCL Európai Fejlesztési igazgató / prezentációján, a TCL két új 8K MiniLED televízió bemutatóján.

A találkozó résztvevői (balról – jobbra): Soltész Rezső (Sztereó Sound&Vision) Magyarország / Marek Maciejewski (TCL) Lengyelország, Lubos Horcic (Stereo & Vision) Csehország / Fotios Fotiadis (Sound Vision) Görögország, Gerlach Marcin (TCL) Lengyelország, / Ondrej Macko ( touchIT) Szlovákia.

Sokakhoz hasonlóan minket is lenyűgözött a TCL korábban, szeptember 8-án bejelentett új termékcsaládja, – amivel most a varsói bemutatón szembesültünk – főként a borotva vékony 8K miniLED képernyők okozták a meglepetést, melyek az új OD Zero és a TCL AiPQ Engine™ technológiáját használják. Az új 85 hüvelykes 8K X926 és X925PRO modellek, már kaphatók az üzletekben.

A TCL AiPQ Engine technológiája az X925 minden képkockáját intelligensen javítja automatikus eljárást használ a színek, a kontraszt és a tisztaság dinamikus beállításához, miközben a páratlan 8K HDR élményt tartja kontrol alatt, alapvetően a képminőségi algoritmusra, az Intelligens 8K HDR színekre, az Intelligens 8K felskálázásra, az éles kép tisztaságra és végül az Intelligens 8K kontrasztra figyel.

Mikor készülnek piacra az új televíziók?

Marek Maciejewski először ismertette velünk az Európában elérhető 8K tévék tényleges kínálatát. A TCL 65X925 (2999 EUR) és a TCL 75X925 (3999 EUR) szeptember óta már érkezik Európában, az TCL OD Zero 85” X925 PRO pedig 9 999 EUR áron decemberben kerül az európai kiskereskedelmi forgalomba.

TCL OD Zero MiniLED panel

A TCL elsők között lépte meg a MiniLED technológia bevezetését, amely újra forradalmasította a TV panel gyártás. Az, hogy a TCL ilyen hihetetlenül vékony képernyőt tudott gyártani a 85X925 Pro készülékek számára, az valójában az OD Zero technológiának köszönhető.

Valójában itt az történt, hogy a képpontokat alkotó LED-ek és a háttérvilágítási réteg közötti teret nullára csökkentették. A rétegek között csak egy kvantumpontos filmréteg található, ami a színteljesítmény fokozásának érdekében növeli a színtérfogatot, amivel több mint 85%-os színlefedettséget ér el.

Technológia

A TCL idei X925 Pro elnevezésű 215 centis (85 hüvelykes) képátlójú csúcskészülékében az „OD Zero” MiniLED háttérvilágítás technológiát alkalmazza. Ez a cég „maga által fejlesztett legújabb MiniLED háttérvilágítás technológiáját és a displaytervezés terén szerzett szakértelmét ötvözi” és „egy ultravékony képernyőt kínál, több tízezer mini LED-del és ezernyi kontrasztvezérlő zónával a meglepő képfényesség, a precíz kontraszt és a zavartalan egyenletesség érdekében.”

Az ábra összehasonlításban mutatja a hagyományos LED illetve az OD Zero panel közötti különbséget.

A zéró / 0 / szám a TCL mini-LED háttérvilágítás és az LCD display réteg közötti távolságra utal, amit figyelemre méltó módon sikerült 0 mm-re csökkenteni. A cég szerint az így létrehozott ultravékony LCD képernyő hozzávetőleg 2.000 szabályozott fényerejű zónával rendelkezik és csúcsfényessége 1.800 cd/m2. A 164 és 189 centis (65 és 75 hüvelykes) méretben kínált X925 (nem Pro) modellek is 8K MiniLED QLED LCD TV-k, de képernyőjük nem olyan vékony és mindössze csak „több száz fényszabályzású zónával” rendelkeznek.

Különbség a két típus között

Marek a jelenlévők kérésére elmagyarázta az X925 és a 85X925 Pro készülékek közötti különbséget. A vastagság természetesen a két típus között eltérő, mert egyelőre csak a 85 hüvelykes képernyőnél alkalmazzák a OD Zero technológiát. Az X925 típus miniLED háttérvilágítást használ több ezer kék LED-del, amelyek több száz zónába csoportosulnak.

Ezzel szemben a 85” -os X925Pro panel közel 100 000 kék LED-et használ és mindezt több mint 2000 fényerőszabályzó zónán. A csúcsfényerő kisebb területeken (ami fontos a HDR-nél) körülbelül 2000 nit szinten nyilvánul meg, ami elképesztő adat – főleg, ha az vesszük figyelembe, hogy a 65 hüvelykes és 75 hüvelykes képernyőknél általában 1000 nit fényerő van megadva.

Mi a helyzet az energiafogyasztással?

Talán kevesen tudják, de a televíziógyártók között ismert, hogy 2023. március 1-jével megszűnik a 8K tévékre vonatkozó energiafogyasztási szabályozás alóli kivétel. Ettől a naptól kezdve minden termék gyártását alá kell vetni a 0,9 energiahatékonysági index által előírt szabályzóknak. A vonatkozó EU-szabályzat kimondja, hogy a TV-nek a megadott teljesítményhatárokon belül kell lekerülni a gyártósorokról, különben szankcionálják, büntető eljárás alá vonják a gyártó céget, de esetlegesen a felhasználót is.

TCL OD ZERO X925PRO 8K televízió

Ez azért is érdekes, mert ha a televíziónéző, a nagyobb színmegjelenítés, vagy mondjuk felturbózott kontraszt beállítást, azaz a normál konfigurációtól eltérő beállítást választ, és ez a beállítás a normál konfigurációnál magasabb energiafogyasztást eredményez, egy figyelmeztető üzenet jelenik meg az energiafogyasztás valószínű növekedéséről, ami nem más, mint a kifejezetten kért energiatakarékossági követelmény megerősítése.A TCL bízik abban, hogy eléri az uniós célokat, megjegyezve, hogy a kisebb méretű 8K-s képernyők esetében nehezebb lesz, mivel a szabályozás olyan képletet alkalmaz, amely figyelembe veszi a képernyő méretét.

HDMI 2.1

A HDMI 2.1 korlátozásai miatt a jelenlegi 8K TV-kínálat még nem támogatja azt a többnézetű funkciót, amelynél a tévé négy 4K bemenetről tud tartalmat megjeleníteni. A HDMI interfész képességeivel kapcsolatban Maciejewski úr elmondta, hogy a készüléket eddig még nem tudták tesztelni 4320p60 feletti kereskedelmi tartalomforrásokkal (azaz 8K 60 képkocka/másodperc sebességgel) mivel ezek nem állnak rendelkezésre. A TCL 85X925 Pro panelje azonban natív 120 képkocka/másodperc 8K felbontású kép megjelenítésre alkalmas, HDMI-portja pedig várhatóan kezelni fogja az érintett adatsebességet, tehát HFR-kompatibilisnek (High Frame Rate) amit az UHD ( Ultra HD fórum) egyik alap pilléreként ír le a lehetséges jövő E-kapcsolati lehetőségeként.

Piaci elvárások

Mit remél a TCL az új 8K-s televíziós sorozattól, az OD Zero technológiától? Amikor az előadás során elhangzottakban felhívták a figyelmünket arra, hogy a legutóbbi elemzői jelentések a 8K TV-eladások megduplázódását prognosztizálják 2021-2022-re a korábbi 2020-as adatokhoz képest, Maciejewski úr elmondta, hogy a TCL 2021-évbn 250 ezer 8K-s tévé eladására számít az EU-ban. Azt is hozzátette, hogy a 75 hüvelykes képernyők kategóriájánál is nagy növekedésre számít és várja annak gyors növekedését, ami közel 1,5 millió eladorr tévét eredményez Európában.

A TCL továbbra is luxustévé-szegmensnek tekinti a 8K készülékeket, így a mai árszinten, az eladások a legnagyobb képernyőméretekhez kötődnek. Az is tény, hogy gyakorlatilag a mai Európában a mennyiségi eladás elsősorban az 1000 eurós kiskereskedelmi ár alá kerüléstől függ. Ez a tendencia már megtörtént az 55 hüvelykes UHD, 65 hüvelykes UHD és 75 hüvelykes UHD TV-k esetében és az értékelések szerint ez tartja napjainkban mozgásban a televíziós eladásokat.

Az előadás során számos olyan megjegyzésre is sor került, amelyben Marek a világjárvány kihívásaira utalt, ami értelemszerűen nehezítette a gyártók, így a TCL életét is, miközben foglalkozni kell a piac újra indításán, a gyártóknak még a chipkészlethiánnyal kell küzdeniük. Ami a jövőt illeti, egy felvetett kérdésre válaszolva Marek megerősítette a TCL elkötelezettségét a nyomtatott OLED-panelek gyártása mellett, ami egy épülő új gyárban fog idővel realizálódni.  Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg a QD-OLED projekt teljesen félre van állítva, de bármikor újraéleszthető. Az is nyilvánvaló – mondta, hogy a vállalat jelenleg minden csúcskategóriás TCL terméknél miniLED technológiát használ.

(Soltész Rezső)