A világ első szemüveg nélküli 3D televíziója!

Home A világ első szemüveg nélküli 3D televíziója!

ZL2_lifestyle_2 SZT 600x400.jpg

 

A Toshiba már sorozatgyártásban készített 2ZL2 televíziója lenyűgözően szép képet produkál…

 

A tavalyi IFA egyik szenzációja volt az első szemüvegnélküli 3D televízió prototípusa, amit akkor még közel sem lehetett késznek tekinteni. Alig egy esztendő elteltével a Toshiba hozzá fogott  sorozatgyártáshoz, és néhány héttel ez elött az EISA újságírói már tesztelhették a üzletekben is kapható 55ZL2G típusnévre hallgató szemüvegnélküli 3D televíziót. A szemüveg nélküli 3D televízió megalkotásához hardver és szoftver fejlesztések hosszú sorát kellett realizálni ahhoz, hogy eljussanak a mai, minden szempontból kifogástalan készülékhez. A szemüvegnélküli televíziózást egy multiprocesszor platform teszi lehetővé ami a  CEVO-Engine elnevezést kapta, ami 9 perspektívát képes azonosítani és számukra valósidejű 3D képet  közvetíteni, „face to face”! Az Integral Imaging System algoritmusok alapján számítja ki  9 néző számára a sztereó kép perspektívát, aminek eredményeként kilenc pozícióban élvezhetnek a nézők 3D képet úgy, hogy közben nem kell mozdulatlan űlniük, laza fejmozgás közben sem veszítik el a 3D-és képhatást.

 

A szemüvegnélküli 3D kép alapötlete abból az ismeretből indul, hogy a bal szemnek más perpektívája van, mint a jobb szemnek. Ez a perspekívikus különbség 6.5 cm-ben határozható meg, ami nem más mint a két szemgolyó egymáshoz viszonyuló távolsága.

 

rajz glassfree_600x400 SZT.jpg

A tradicionális 3D technológiákkal szemben, melyek polarizált szemüveget igényelnek, a Toshiba esetében ez a polarizációs filter a képernyő üvegére került, ami –mint független “lencse” – lehetővé teszi a jobb és a balszem számára a 3D kép érzékelését minden helyzeben.

A gyakorlatban a szemüvegnélküli 3D különleges élményt jelent a nézők számára, hiszen nincsen zavaró körülmény, nem kell az aktív szemüvegek esetében bajlódni a ki-be kapcsolással, az elem feltöltésével, esetleg a keret okozta ergonómiai problémákkal, hiszen a kép szabad szemmel élvezhető. Bár az LG által bevezetett passzív 3D technológia élvezete jóval kényelmesebb és könnyebb szemüveget kínál a nézőnek, a szemüveg nélküli Toshiba 3D technológia ennél is több komfortot tesz lehetővé.

A 3D szemüvegnélküli technológia részletes ismertetésére később egy tejedelmes írásban visszatérünk, azt már most előrebocsáthatjuk, hogy működését a 4K (Quad Full HD) felbontás teszi lehetővé, ami fizikai értelemben 1 RGB színfelbontású kép-pixel 9 részre való tagolását veszi alapul, aminek 3840 Horizontális és 2160 Vertikális színpontja van! A képernyő elött ülő maximum 9 nézőt egy arcfelismerő kamera pozicionálja, majd egy speciális 3D image pixel allocation rendszer segítségével, a néző szeme egy ú.n. komponált 3D –s képet hoz létre, amivel létrejön a „csoda” a szemüveg nélküli háromdimenziós kép.

 

A készülék ára közel 10 ezer Euro, tesztje a Digitális Házimozi következő lapszámában kerül közlésre. Hazai forgalmazásáról egyelőre nincs információnk, viszont opcionális ígéretet kaptunk a Toshiba Europa managmentjétől a budapesti őszi AudioVideoTrend kiállításon történő bemutatására.

 

( – )

 

www.toshiba.com