AAVIK – Új vezérlő- és teljesítményerősítők

Az AAVIK tavaly bejelentett számozott termékvonala a felsőházban és középkategóriában is gyarapodott.

Az AAVIK C-580 és P-580 (25.000 EUR) zászlóshajó modellek. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az alváz és az elválasztók tömör rézből készültek, mindkét modell kapcsoló nélküli LDR (Light-dependent resistor) alapú komponenseket alkalmaz, valamint dedikált tápegységeket kapott. A készülékek opcionálisan analóg keresztváltóval is kérhetők, amiket a mélysugárzók vagy 2.1 kiosztású házimozi rendszerek maradéktalan kiszolgálására terveztek. Az új keresztváltó egyszerre helyiségkorrekciós vezérlőként is működik. Az analóg megoldás előnye a gyártó szerint, hogy nincs jelátviteli késleltetés, az alul- és a felüláteresztő szűrők segítségével pedig könnyen optimalizálható a különböző hangsugárzók teljesítménye.

A P-580 egy UMAC (Unmatched Audio Control) erősítő, amely technológia segít megkerülni a kapcsoló alapú erősítőkre jellemző problémákat. A gyakoribb háromszög modulációval szemben itt színuszosat használnak, így kevesebb a nagyfrekvenciás zaj, valamint a kimeneten is kevesebb induktív szűrésre van szükség. A kimenet alacsonyabb induktivitása a hangfalak vezérlését is megkönnyíti, ezen felül az alkalmazott vegyes módú visszacsatolás a csillapítási tényezőkre is kedvező hatással van.

Az AAVIK C-280 és P-280 (12.000 EUR) modellek alapvetően a fejlettebb eszközök örökségét hordozzák, jellemzően kevesebb komponensből, alumínium-ötvözet alvázra épültek és funkcionálisan is visszafogottabbak a nagyoknál.

Forrás: www.aavik-acoustics.com