Alternatív tévés hangrendszeren dolgozik az LG

Az LG Display a közelmúltban bemutatott egy kilencvenhét hüvelykes OLED.EX tévét, amely a panel rezegtetésével generálja a hangot.

A Cinematic Sound OLED (CSO) technológiát használó prototípus a szöuli K-Display 2022 kiállításon debütált. A méretes képernyőbe 5.1 csatornás hangrendszert ágyaztak. Az LG szerint a rendszer dedikált hangszórók nélkül is teljes értékű hangélményt biztosít. A társaság egy ideje dolgozik a technológián, amely először a G8 ThinQ (2019) okostelefonban mutatkozott be, majd jelentősen feljavítva a tavaly bemutatott, negyvennyolc hüvelykes feltekerhető OLED tévé prototípusában is helyet kapott.

A kijelző rezegtetésével generált hang nem újdonság, hiszen a Sony öt éve jelentkezett az Acoustic Surface hangrendszerrel, ami ugyan nem képes kompromisszumok nélkül kiváltani a dedikált rendszereket, ugyanakkor meglepően hatékonynak találtatott. Az eljárás előnye, hogy a hangokat (legyen szó effektekről vagy párbeszédről) rendkívül pontosan képes pozicionálni, hátrányként a távolság függvényében változó dinamika említhető. Arról egyelőre nincs hír, hogy a CSO mikor jelenik meg a konzumer eszközökben, mert ugyan az LG még idén piacra szeretné dobni a kilencvenhét hüvelykes OLED tévéjét, azonban még hagyományos hangszórókkal.

Forrás: www.thelec.net