AMQLED kijelzővel állt színpadra a kínai BOE

A kilencvenes évek elején alapított BOE (korábban Beijing Oriental Electronics Group) bejelentette, hogy sikeresen kifejlesztették a világ első 55 hüvelykes, 4K felbontású AMQLED kijelzőjét.

Ugyan a BOE fő tevékenysége a különböző orvostudományi interfészek és eszközök, valamint intelligens IoT rendszerek tervezése a vállalat az elmúlt időszakban, számos konzumer piacra szánt fejlesztéssel (pl. nyomtatott QLED prototípusok) is előállt. A társaság a közelmúltban bejelentette, hogy elkészítették a világ első AMQLED (Active Matrix Quantum-dot Light Emitting Diode) paneljét, amely eljárás komoly vetélytársa lehet az LCD alapú QLED kijelzőknek.

A gyártó magyarázata szerint az AMQLED a széles körben használt folyadékkristályos kijelző technológiához képest vékonyabb és könnyebb, plusz ezek a panelek nem igényelnek háttér világítást, mert a kvantumpontok áram hatására maguk is képesek fényt kibocsátani. A vállalat szerint az előállított 55 hüvelykes kijelző támogatja a 4K (3840 x 2160 képpont) felbontást, 1 000 000: 1 kontrasztarányt szavatol és NTSC színtér 119 százalékát képes lefedni. Miután a BOE nem fogyasztói márka, csupán fejlesztéssel foglalkozik egyelőre nem tudni, hogy az új kijelzők alkalmazására mikor kerülhet sor.

Forrás: www.boe.com/en