Aranyáron mérik a HELIX ONE mk2 lemezjátszót

A második generációs Helix One lemezjátszót Mark Döhmann és nemzetközlieg is elismert csapata építette. A gyártást rendkívül hosszú kutatás-fejlesztés előzte meg, számos olyan megoldással találkozhatunk, amiket eddig még nem alkalmaztak lemezjátszók esetében.

A társaságot Mark Döhmann hét évvel ezelőtt alapította annak ellenére, hogy maga négy évtizede tevékenykedik ebben az iparágban. A Döhmann Audio székhelye Melbourne, a kutatás-fejlesztés és gyártás egyaránt házon belül történik, ugyanakkor az öt évvel ezelőtt bemutatott Helix One lemezjátszó építését még az Audio Union nevű társulás felügyelte. A készülék Rumen Atarski irányítása alatt készült, egyes komponenseket a bolgár Thrax Audio szállította, azonban a második generációs modell esetében már döntően minden alkatrész saját fejlesztés. A csapat három évvel ezelőtt bemutatta az „olcsóbb” Helix Two lemezjátszót, de már akkor döntés született az alapváltozat megújításáról.

A HELIX ONE MK2 (32. 000 EUR) lemezjátszó a gyártó kommunikációja szerint teljesen új fejlesztés, mert az alapmodellből származó technológiákat szinte kivétel nélkül továbbfejlesztették vagy alapjaiban módosították. Az egyik komolyabb fejlesztés a MinusK izolációs rendszer integrálása, amely egy mechanikus keresztváltóval (MCT) kombinálva képes a lejátszást befolyásoló káros frekvenciákat teljesen kioltani.

Újdonság, hogy amíg az első modell többszörösen erősített, dupla alvázzal rendelkezett, addig az új modell ún. Power Base alapra épült, amely hatékonyan akadályozza meg a zaj és az elektronikus interferencia jelútba kerülését. A belső keret alumíniumból készült, míg a külső héjat szabadalmaztatott kompozitból építették. A készülék új tápegységet és szervo-motort kapott, utóbbihoz vadonatúj vezérlőszoftvert is írtak. A motort természetesen gyárilag kalibrálták, de a diagnosztikára otthoni környezetben is lehetőség van. A lemeztányér és csapágy az előző modell öröksége, ahogy a dupla szíjhajtás is maradt. A készülékre két tizenkét hüvelykes egyenes hangkar szerelhető, amelyek a gyártó szerint bármikor könnyedén cserélhetők.

Forrás: www.dohmannaudio.com/helix-one