Astell & Kern PA10 – Hordozható fejhallgató-erősítő

A hordozható lejátszók révén ismert Astell & Kern bejelentette első mobil fejhallgató-erősítőjét, amely a dél-koreai cég Teraton Alpha technológiáját használja.

Az AK PA10 (550 USD) egy A-osztályú hordozható fejhallgató-erősítő, ami maximálisan kihasználja a márka egyedi áramkör-tervezési technológiáját a legjobb analóg hangzás érdekében. Az évekig fejlesztett és alkalmazása óta folyamatosan finomított Teraton Alpha képes jelentősen csökkenteni a fogyasztást, javítani a teljesítményt és minimalizálni a zajt. A háromfokozatú áramszabályozási opció révén a készülék a problémásabb fülesek meghajtására is alkalmas, a szimmetrikus bemenetet használva akár 6,2 Vrms is elérhető.

A legtöbb hordozható fejhallgató-erősítő a kiegyensúlyozatlan (3,5 milliméteres konnektoron keresztül érkező) jeleket kiegyensúlyozott (amennyiben támogatja a 4,4 milliméteres kiegyensúlyozott kapcsolatot) jelekre konvertálja, ami jelveszteséget eredményezhet a folyamat során, ezzel szemben a PA10 támogatja a True Balanced technológiát.

Mivel a fülesek külön kezelik a jobb és bal csatornákat ez hosszabb távon fárasztó lehet, ezért a készülék a Crossfeed eljárást is támogatja. Ennek lényege, hogy a rendszer az egyik csatorna jelének egy részét minimális késleltetéssel hozzákeveri a másik csatorna jeléhez, ugyanazt a hatást generálva, mint amikor hangfalon keresztül hallgatjuk a zenét. A végeredmény térben jobban definiálható természetesebb hangzás.

A PA10 esetében a Crossfeed kizárólag hardveres, minden digitális bűvészkedés nélkül. Az apróság analóg hangerőszabályzót visel, audio-blokkonként dedikált tápellátást (IC) kapunk az optimális teljesítmény biztosítása érdekében. A készülék unibody kialakítása a márka lejátszóit idézi, a bordázott gumi borítás kettős célú, csúszás és a társított eszközről (ha össze vannak gumizva) származó vibráció ellen is véd.

Forrás: www.astellnkern.com