AudioSolutions Figaro XL2 álló hangsugárzó

Az AudioSolutions nagyjából hat év indította el a Figaro sorozatot, a közelmúltban bemutatott XL2 hangsugárzó az XL modell alaposan átdolgozott változata.

A FIGARO XL2 (20.000 EUR <) háromutas rendszer, módosított ún. Mini-Horn Load selyem dóm magassugárzót dolgoztat, amely rendszer képes zárójelbe a tenni a lágy dóm meghajtókra jellemző pl. felszakadásból fakadó problémákat. Ha egy lágy dóm meghajtót erősebben hajtanak meg, egy bizonyos ponton túl a kónusz középső része hajlamos kontrollálatlanul meghajolni, illetve a dóm előtt és mögött kialakuló légnyomáskülönbség miatt nemlineáris környezet alakul ki, ami akadályozza a tengelyirányú mozgást. A Mini-Horn esetében a torzításokat kiváltó erőhatásokat mérésekre alapozott, arányos csillapítással tartják kordában.

A középtartomány kiterjesztett sávban (Extended Band Midrange) működik. A legtöbb gyártó 1000-2000 Hz közötti területen alakítja ki a keresztezési pontokat, ami azért lehet problémás, mert ez az emberi fül számára a leginkább érzékeny régió. A Figaro XL2 estében ezért 400-4000 Hz tartományba rakták a keresztezési pontokat, amely egy oktávra van az említett érzékeny sávtól. A második generációs Figaro vadonatúj ER (Extra Rigid) papír kónuszos basszus meghajtókat kapott, amely a gyártó szerint egyesíti a papír- és kemény (pl. kerámia) membrános hangszórók jellemzőit.

Az új modell további frissítései közé tartozik az ún. cabinet-in-cabinet kialakítás, amely megoldás a Virtuoso szériából érkezett. Ahogy az elnevezés sejteti két kabinetet kapunk, a belső könnyű anyagból épített, de rendkívül merev „doboz” és a külső burkolat közé rezgéseket csillapító poliuretán habréteg került. A Figaro XL2 hét színváltozatban kerül forgalomba, de a márka egyedi igények kielégítését is vállalja.

FIGARO XL2 hangsugárzó

Típus: háromutas, passzív álló hangsugárzó

Meghajtók : 19 mm Mini-Horn selyem dóm magas, 152 mm ER középes (2x) és 233 mm ER basszus (4x)

Érzékenység: 92 dB @ 2,83V 1m

Javasolt erősítő teljesítmény: 20-900 W

Névleges impedancia: 8 Ohm

Keresztezési frekvencia: 400 Hz – 4000 Hz

Frekvenciamenet: 24-25000 Hz

Méretek (MaxSzxM) : 1918 mm x 336 mm x 581 mm

Tömeg : 115 kg (darabonként)

 

Forrás: www.audiosolutions.lt