Bemutatkozik a második generációs iFi HIP-DAC

A HIP-DAC a brit manufaktúra egyik legnépszerűbb USB DAC/fejhallgató erősítője, aminek bő másfél év után készült el a frissített változata.

A HIP-DAC 2 (189 EUR) avatatlanok számára is szembetűnő újdonsága a Sunset Orange szín, amely az eredeti kék (Petrol Blue) színt váltja. Az átszínezésre nem csupán esztétikai megfontolások miatt, hanem a könnyebb megkülönböztethetőség miatt került sor. A motorháztető alatt a teljesítményt pozitívan befolyásoló módosítások történtek, gyakorlatilag alig akad olyan áramkör, amit ne vizsgáltak volna felül. Az USB interfészen keresztül beérkező adatokat tizenhat magos XMOS processzor kezeli, ami a korábbi nyolc magos chipet váltotta.

A NEO és Diablo modellekben már használt komponens dupla órajelet és négyszeres memóriát biztosít. Mindez nemcsak az általános teljesítményre van kedvező hatással, hanem lehetővé teszi a teljes MQA dekódolást, azaz a teljes (három lépésből álló) folyamat „házon belül” bonyolódik. A készülék megkapta az iFi GMT (Global Master Timing) áramkörének új verzióját, amely új kristály órát tartalmaz és ami hozzájárul a tisztább, élesebb hangzáshoz.

A DAC továbbra is egy Burr-Brown lapkára épül, True Native architektúrával megtámogatva, ami mindenféle digitális hangformátum esetében kiváló hangminőséget szavatol. Az említett architektúra külön úton kezeli a PCM és DSD adatfolyamokat, így biztosítva a bit-tökéletes állapotot az analóg átalakításig. Az alkalmazott analóg erősítő fokozat előnye a kiegyensúlyozott (differenciál) áramkör kialakítás. Ez a topológia segít csökkenteni a jel torzulását, ami tisztább és vonzóbb hangot eredményez. Az erősítő fokozat 400 ohm teljesítményt képes leadni 32 ohm fejhallgató-terheléssel, így nagyfokú kompatibilitást kínál.

Újfent megkapjuk a Power Match technológiát, ami többek között észleli a bemeneti érzékenységet és a jelerősséget. A másik visszaköszönő funkció az X-Bass kiemelés, ami anélkül javítja az alacsony frekvenciákat, hogy befolyással lenne a közepes tartományra. A funkció teljesen analóg tartományba működik és szabadon ki/bekapcsolható.

A készülék egy USB-A adatportot és egy USB-C (töltésre használható) konnektort visel. A fülesek 3.5 milliméteres vagy 4.4 milliméteres Pentaconn aljzaton keresztül társíthatók, előbbihez tartozik a gyártó S-Balanced áramköre, ami csökkenti az esetleges áthallást és torzításokat. A készüléket 2200 mAh kapacitású akkumulátor szolgálja ki, ami átlagosan nyolc-tizenkét óra használatot tesz lehetővé.

Forrás: www.ifi-audio.com