Bemutatkozik az Engström Sound

A kutatások kimutatták, hogy a reprodukált zenében lévő, szürke hangként definiált szennyeződések stresszt és fáradtságot okoznak. Az Engström szerint a szürke hang kizárásnak legjobb módja a lineáris felépítésű, kiegyensúlyozott áramkörök alkalmazása.

Az Engström Sound egy svéd családi vállalkozás, amit Lars Engström mérnök és Timo Engström ipari tervező alapított tizenöt esztendeje. Előbbi tizenkét évesen építette első csöves erősítőjét, de csupán egy komolyabb kitérő (ami alatt navigációs rendszerek, vasúti jelzőberendezések és számítógép rendszerek fejlesztésével foglalkozott) után tért vissza első szerelméhez és fogott bele a kritikusok által is elismert LARS csöves erősítő elkészítésébe. Timo Engström ipari tervező, aki a hatvanas és hetvenes évekre jellemző skandináv formanyelvet átültetve biztosítja a termékek egyedi megjelenését, ami mellett a társaság napi működtetéséért is felel.

A LARS (63.500 GBP/pár) egy kiegyensúlyozott végerősítő monoblokként konfigurálva. Az alapváltozat tizenhárom éve került forgalomba, jelenleg az mk3 verzió van a piacon. A készülék A osztályban működik, teljesen lineáris felépítésű, negatív visszacsatolás nélkül. Az erősítő két 300B-XLS és 6V6GT, valamint egy 6188 és két darab GZ34 csőből álló készletet dolgoztat, egy szimmetrikus XLR és egy aszimmetrikus RCA csatlakozót visel.

Az ERIC ENCORE STATEMENT (138.950 GBP) egy teljesen kiegyensúlyozott, transzformátor csatolású erősítő, amely a komolyabb terheléseket is probléma nélkül tolerálja. Külön tápegységeket társítottak a bemeneti és kimeneti fokozatokhoz. A hét évvel ezelőtt piacra dobott alapmodell még T-100 kimeneti csöveket használt, de az újabb változatokat a rugalmasság érdekében már 845-ös csövekkel szerelik. A jelútban az erősítő és meghajtó fokozatokat összekötő szakasz kivételével nincsenek kondenzátorok.

Az ARNE (29.500 GBP) egy teljesen kiegyensúlyozott integrált sztereó csőerősítő, aminek jelenleg a harmadik iterációja áll fejlesztés alatt. A rendszer egyenáramú csatolást használ a meghajtó és a tápcsövek között, ami gyors tranziens választ szavatol, erőteljes és tiszta hangélményt biztosít. A vezetőfokozat szimmetrikus pozitív és negatív tápellátással rendelkezik. A készülék negyvennyolc fokozatú, távkapcsolón keresztül is vezérelhető hangerőszabályzóval rendelkezik.

Végezetül a MONICA (49.500 GBP) egy teljesen kiegyensúlyozott előerősítő, amely az XLR és RCA be- és kijáratoknak köszönhetően bármely rendszerbe kényelmesen integrálható. Az áramkör egyedi totem-pole konstrukció, kiegyensúlyozott konfigurációban, csatornánként négy triódával szerelve. A tápellátás és vezérlés különálló (ECC83 és 6080WC csövet használó) egységen keresztül történik.

Az eredeti Monica előerősítő még integrált phono-szakasszal rendelkezett, ez mára önálló egységként kerül forgalomba, mert a gyártó szerint így jobban kihasználható a rendszer teljes potenciálja. A MONICA PHONO-STAGE (23.000 GBP) mozgó mágneses és mozgó tekercses rendszerekkel is összehozható.

Forrás: www.engstromsound.com