Bose Solo – Hangzástuning Made in USA

Home Bose Solo – Hangzástuning Made in USA

 

 

A Bose kínálatában megjelent a nemes egyszerűséggel „tv sound system” kategóriába sorolt Solo, amely rövid látogatást tett nálunk.

 

 

Megjelenés, felépítés

 

Korábbi tesztünkben már említettük, hogy napjainkban egy új, dinamikusan növekvő kategória születésének lehetünk szem- és fültanúi. A lapos tv-k hangzását feljavítani hivatott soundbar és mélynyomó alkotta párosok mellett megjelentek a tv-k alatt helyet foglaló „egydobozos” soundplate és soundstand megoldások, melyek terjedelmesebb méretüket kihasználó konstrukciójuknak köszönhetően nem igénylik egy külön szub használatát. Szolgáltatásait tekintve a Solo egy alapszintű készülék, amely szigorúan csak a tv hangjának feljavítására vállalkozik, mindenféle extra funkciók ellátása nélkül. Megjelenése és kivitelezése azonban nem kelt olcsó benyomást, hozza az elvárható Bose minőséget. Igényesen összerakott, sallangmentes dizájnú, matt fekete doboz, a lekerekített sarkak és az előlap ívelt kivitelezése optikailag könnyedebbé teszi a lapos, mindössze 7 cm magas házat. A tv alá történő elhelyezéskor figyelembe kell venni 18 kg-os teherbírását és kb. 52×30 cm-es méretét, emiatt célszerűen középméretű (32’’- 42’’ közötti képátlójú) készülékekhez ajánlott. Előlapja méhsejt mintás fémrácsozat, márkajelzéssel a közepén. A display hiánya nem okoz nagy traumát (főleg hogy minimális szolgáltatásai miatt nincs is nagyon mit visszajelezni). Helyette a rácsozat mögötti apró zöld LED informál az aktuális üzemmódról (folyamatosan világít: bekapcsolva, villog: némítás illetve hangerő módosítás). A frontoldal mögé tekintve négy darab, kb. 4 cm átmérőjű hangszórót találunk, kettő közülük a sarkokban került elhelyezésre, és kissé oldalirányba sugároznak, a két belső pedig egyenesen előre. A mélyhangokat pumpáló két basszreflex nyílás a hátoldal felé lett kivezetve.

 

 

 

Bose_Solo_650x.jpg

Újszerű megoldás. Elegáns, masszív forma és meglepő mélyek jellemzik

A Bose Solo-t.

 

Tulajdonságok

 

A tv hangját három terminálja (sztereó RCA, optikai és koaxiális) egyikén tudja fogadni. Digitális jelekből a Dolby Digital és a PCM kódolásúakat kezeli. Belépő kategóriás jellegéből adódóan HDMI aljzatot és Bluetooth csatlakozást ne is keressünk. A hátsó panelen találunk még egy USB és egy 3,5 mm-es jack aljzatot is, de korai az örömünk, nem audió bemenetekről van szó, csupán szerviz funkciókat látnak el. Bemeneti forrás kiválasztási lehetőség nincs sem a készüléken, sem a távirányítón, ezért ügyelni kell, hogy több csatlakoztatott készülék esetén mindig csak egy lehet aktív. A csomagolásban található tartozékok viszont a Bose nagyvonalúságát dicsérik: mind a három fajta interconnect kábelt mellékelik a Solohoz.

Amennyire bőkezű volt a cég a kábelek tekintetében, annyira szűkmarkúan bánt a szolgáltatásokkal és a műszaki jellemzők közreadásával. A forrásválasztás hiányát már említettük, de nincs lehetőség hangszín vagy hangtér korrekciós beállításokra sem. A specifikáció a fizikai méreteken kívül semmilyen elektroakusztikai jellemzőre (frekvenciamenet, kimenő teljesítmény) nem tér ki. A végletekig leegyszerűsített, keskeny, fóliabillentyűs távirányítón csupán négy gomb került elhelyezésre függőleges vonalban: bekapcsolás, hangerő fel/le és némítás.

 

bose_solo650x.jpg

 

Meghallgatás és összegzés

 

Többféle konfigurációban is vallatóra fogtuk a Solot, optikai kábellel tv-hez, koaxiálissal pedig DVB-C set top boxhoz csatlakoztatva. Mindkét esetben tömör, testes, mélyhangokban erőteljes hangképet produkált. A hírműsorok beszédhangjai markánsak, jól definiáltak. Akciójeleneteknél nem fulladt ki az ereje, bőségesen elegendőnek bizonyult egy átlagos nappaliban. Zenés produkciókban, ha a részletezettség nem is volt tökéletes, de érezhetően jobb akusztikájú terembe szólt a jegyünk, az oldalra sugárzó hangszórók hatásosan szélesítették a teret. Visszakapcsolva a tv-re, kirívó a különbség, hogy a megszokott hang milyen „táskarádiósan” vérszegény és erőtlen hozzá képest. Annak ellenére, hogy nem rendelkezik hangkorrekciós állítási lehetőségekkel, gyárilag egész jól belőtték az arányokat, bár néha (filmje válogatottja) hiányzott, hogy nem lehet visszavenni a túlhangsúlyos alsó tartományból. Végül közvetlenül egy CD játszóról hajtottuk meg, hogy a látvány ne vonja el figyelmünket a hangzásról. A filmeknél tapasztalt izmos, mélyben gazdag karakter itt is megmaradt. A színpadtér nem volt precíz és tágas, de mindenképpen túlnőtt a Solo fizikai határain. Végső soron egy kb. kétarasznyi széles készülékről van szó, és ahhoz képest derekasan helytállt, a szélső hangszerek már jóval a doboz mellől szólaltak meg.

 

Bose_Solo_650xtaviranyito.jpg

 Nagyon egyszerű, mindössze 4 gombos távirányító.


A szerkesztő ajánlása

 

A végső minősítés meghozatalakor gondolkodóba ejtett minket a Solo. Hangminőség terén meg voltunk vele elégedve, hozta a Bose termékekre jellemző „kis-dobozból-nagy-hang” érzést. A problémát inkább az árához képesti túlzottan szűkre szabott funkcionalitása jelenti. Tény és való, hogy ennyi pénzért több szolgáltatással és csatlakoztatási lehetőséggel rendelkező tv-hang tuningoló „soundeszközt” is kaphatunk, erőteljesen márka elkötelezettnek kell lenni kiválasztásakor.

 

Pongrácz András

www.audiomekka.hu

 

 

Bose Solo tv hangrendszer

 

Ár:

125 900 Ft.

Forgalmazó:

Audio Mekka

Telefon:

06 (76) 416 694

Internet:

www.audiomekka.hu

Garancia:

2 év

 

 

Technikai jellemzők