Brutális center-sugárzót villantott a McIntosh

A McIntosh piacra dobta eddigi legnagyobb teljesítményű középső hangszóróját, amelyet elsősorban az XRT2.1K és XRT1.1K álló hangrendszerek kiegészítőjének szántak.

A középső csatornás hangszóró minden házimozi-rendszer kritikus eleme, mivel a filmekben vagy televíziós műsorokban a párbeszéd- és egyéb kulcsfontosságú hangok nagy része a középső hangszórón keresztül érkezik. A McIntosh XCS1.5K Center Channel Loudspeaker (39.995 GBP) összesen negyvenhárom hangszórót dolgoztat, amik vonal-tömb elrendezésben, hibrid Bessel-beállításban működnek. Előbbi ismerős lehet a korábban piacra engedett XRT2.1K és XRT1.1K hangfalakból, itt azonban a tömb rövidebb, ezért az egyenletes lefedettség érdekében a közepes és magas hangszórók elrendezése nem egységes.

Az alacsony frekvenciákat négy darab nyolc hüvelykes szénszálas, szendvics kónuszos mélysugárzó kezeli, amelyek közül kettő a keresztezési pontig a magasabb frekvenciák megszólaltatásába is besegít. A közepes tartományokat tizennégy darab 2,5 hüvelykes alumínium meghajtóra bízták, ezek huszonöt ¾ hüvelykes dóm magassugárzóval keverednek. A talp lehetővé teszi a rendszer öt eltérő szögben való megdöntését az optimális hallgatási pozíció elérése érdekében.

A keresztváltó induktorokat úgy választották ki, hogy ne okozzanak hallható torzítást, míg a hálózatba film-kondenzátorok kerültek a nagyobb megbízhatóság miatt. A közép- és magassugárzó rész automatikus túláram-eszközöket használ, hogy extra védelmet nyújtson. A hátoldalra három pár Solid Cinch kötőhely került. Külön pár kötőhely áll rendelkezésre a közép/magas valamint a közepes és mélysugárzó-frekvenciákhoz, amelyek lehetővé teszik a két- vagy három erősítős használatot, illetve a két- vagy háromvezetékes bekötést.

Forrás: www.mcintoshlabs.co